Extreme gladheid heeft invloed op hulpbehoevende mensen

0
299
Grijpskerk Rolstoel Johan vd Dong

“De medewerkers kunnen gewoon niet bij de cliënten komen”

ZUIDHORN – Hulpbehoevenden hebben het de afgelopen week met minder hulp vanuit organisaties moeten stellen door de gladheid. Zo konden medewerkers de cliënten niet bereiken en werd er beroep gedaan op buren en familie. Wat betekent dat oudere mensen, die afhankelijk zijn van hulp, niet aangekleed of gedoucht werden op de gladde dagen. Wel hebben de organisaties alles in het werk gesteld om zo goed mogelijk met de gladheid om te gaan en werden de mensen met medisch noodzakelijke hulp wel geholpen. De stap naar mantelzorg is op deze manier snel gemaakt.

In hoeverre is de gemeente verantwoordelijk voor de zorg van haar inwoners? Bert Nederveen, wethouder van de gemeente Zuidhorn, geeft aan dat Zuidhorn als gemeenschap zijnde voldoende vangnet is voor hulpbehoevenden. “Ik heb niet het idee dat de gemeente direct moet inspringen bij zulke omstandigheden, ik denk dat de gemeenschap dat wel opvangt. De gemeente is wel verantwoordelijk voor de contracten die er zijn, zoals met bijvoorbeeld TSN Thuiszorg”, aldus de wethouder. “Je kan de dagelijkse zorg niet van de gemeente verwachten, daarvoor hebben we juist de organisaties ingeschakeld.”

Johan van der Dong uit Grijpskerk is een van deze hulpbehoevende mensen. Hij heeft normaal gesproken twee keer per dag hulp van de thuiszorg, die hem helpen met douchen en aankleden en die hem ’s avonds helpen in bed te komen. “Ze zijn vorige week een dag niet geweest”, vertelt hij. “Het liep wat minder soepel, maar gelukkig heb ik hulp gehad van een buurman en heeft mijn vrouw extra geholpen naast haar werk. Hulp van de thuiszorg is natuurlijk wel specifieker, die kijken op medisch vlak wat beter naar bepaalde dingen. In een rolstoel zitten levert gewoon bepaalde problemen op. Normaal gesproken loopt mijn bestaan op rolletjes, nu op rupsbanden”, lacht hij. “Ik ben deze gladde dagen zelf ook niet naar buiten gegaan, want dat is gewoon levensgevaarlijk in een rolstoel.”

Inge Sijtsema, coördinator Tafeltje Dekje in Zuidhorn, vertelt dat Tafeltje Dekje, ondanks de gladheid, gewoon heeft gereden en maaltijden heeft bezorgd. “We kregen wel af en toe een telefoontje van een wat oudere vrijwilliger, die dan bijvoorbeeld van zijn vrouw niet mocht rijden”, vertelt ze lachend. “Dat snappen we dan ook heel goed en dan zoeken we een andere oplossing. Maar verder heeft iedereen gewoon gegeten en hebben alle mensen hun eten gehad. Er wordt ook in ‘het vooruit’ bezorgd”, legt ze uit. “Op maandag wordt er voor dinsdag en woensdag bezorgd, op woensdag voor donderdag en vrijdag en op vrijdag wordt het eten voor zaterdag, zondag en maandag gebracht.”
TSN Thuiszorg in Zuidhorn daarentegen is niet op pad gegaan. “Er was veel minder bezetting en het was gigantisch druk”, aldus een medewerker. Jeroen Diepenmaat, woordvoerder van TSN Thuiszorg, legt uit hoe het op deze gladde dagen in zijn werk gaat. “Eigenlijk geldt voor de hele provincie Groningen dat veel medewerkers van TSN niet op kantoor of bij hun cliënten konden komen. Het is ook niet aan te raden om te gaan fietsen als er zo’n laag ijs ligt. Dus we hebben op dat moment met alle teams bekeken wat er nodig was. De cliënten waarbij de hulp medisch noodzakelijk was, zoals het toedienen van insuline of antibiotica, daar zijn wel medewerkers naartoe gegaan. Maar andere dingen, zoals bijvoorbeeld douchen of steunkousen aantrekken, hebben inderdaad even moeten wachten. Maar dat gaat wel in goed overleg.”

Diepenmaat vertelt dat de routes aangepast zijn en dat de cliënten begripvol zijn. Lisa Jimmink, verpleegster bij TSN Thuiszorg Zuidhorn, bevestigt dat. “Als wij de mensen belden om aan te geven dat we niet langskomen vandaag, gaven ze direct als antwoord: ‘We willen ook absoluut niet dat je komt!’ en ‘Je gaat niet je eigen leven in de waagschaal leggen!’ Onze cliënten hebben er gelukkig heel veel begrip voor”, vertelt ze. “We rijden zo’n zeven routes in Zuidhorn, die we afgelopen vrijdag allemaal weer op hebben kunnen pakken. Maar de dagen daarvoor was het even behelpen.”