FC Grootegast heeft weer last van ‘finalestress’

0
523
Leek Leekstervoetbalgala finaleavond

Groen-witten zijn zichzelf niet tegen HFC’15

Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-2Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-3Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-4Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-5Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-6Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-7Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-8Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-9Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-10Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-11Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-12Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-13Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-14Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-15Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-16Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-17Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-18Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-19Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-20Leek Leekstervoetbalgala finaleavond-21LEEK – Weer niet! FC Grootegast werd bestempeld als de grote favoriet voor de eindzege van het Leekster Voetbalgala, maar kon de favorietenrol niet aan. Schrale troost is dat het verloor van de uiteindelijke winnaar van de dertigste uitvoering van het Gala; HFC ‘15.

De twee voorgaande edities strandde Grootegast in de kwartfinale. Eerst was Zuidlaren de kwelgeest en vorig jaar Pelikaan S. Bij de derde poging leek alles crescendo te gaan. De eerste ronden werden glansrijk overleefd, het spel bij vlagen wervelend. Maar daarvan was niets terug te zien in de kwartfinale, tegen het verrassende HFC’15 (za). Grootegast, gesteund door een grote schare aanhangers, werd meteen onder druk gezet. Met kunst en vliegwerk kon Erwin Mensink zijn doel schoon houden. Dan toch een eerste kans voor Grootegast, via Rick Buma, die naast punterde. Grootegast combineerde niet. Wel een spervuur aan schoten. Het geforceerde spel leverde niets op. Met nog acht minuten te gaan een uitbraak van de Hoogkerkers, die dankzij Hossein Roghani de score openden: 0-1. Vervolgens trok FC voordeel uit een man meer-situatie (na een gele kaart voor Enrico ‘Tita Tovenaar’). Ite Hoolsema bracht Arjan Veenstra in stelling, die hard en hoog in het doel schoot: 1-1. De ontlading in het Grootegast-vak was enorm. En helemaal nadat Jeroen Beerlings letterlijk zijn draai vond en overtuigend de 2-1 in het doel ranselde. Vijf minuten voor tijd draaiden de Hoogkerkers de wedstrijd toch nog weer om. Twee voorzetten van de zijkant waren verdediging en keeper Mensink te machtig: 2-3. In de laatste minuut een ultieme poging van Hoolsema, die een teen tekort kwam bij het afwerken. Het mocht niet zo zijn, Grootegast wederom niet door naar de finales. Grootegast mocht nog wel een prijs meenemen: de sportiviteitsbeker. De volgende dag likten de Grootegasters de wonden. “Dood sneu natuurlijk, we hadden er meer van verwacht”, reageert leider Wim Huisman. “En waar lag het aan? Ik denk dat we te gemakkelijk de voorronde hebben gewonnen. Daarbij aangetekend dat je dan in de favorietenrol wordt gedrukt. Dit gold ook voor VEV’67 en allebei onderuit. Dagenlang speelt het en vooral op de sociale media. We hebben het niet te licht opgevat, de voorbereiding en de uitleg van Ite Hoolsema waren optimaal. We wilden er niet direct in vliegen om een counter tegen te krijgen, maar het liep anders. Ik vond dat we toch wat sneller de bal hadden moeten spelen omdat we dat ook kunnen en zag je ook na de eerste tegengoal. Als je dan toch weer goed op voorsprong komt maar zo ongelukkig gelijk en achter komt, wat trouwens ook een eigengoal was, dus niet van Berend jan Heersema, want daar was hij eerlijk in, ja dan is het zuur uiteindelijk. Maar wij hebben er vrede mee dat HFC’15 heeft gewonnen, ze stonden goed, dus ze waren beter, en uiteindelijk de terechte winnaar, maar vond het jammer dat we onze supporters niet meer konden bieden.De knop maar om want er staat nog wat anders te wachten (kampioenschap 3B, red.) en daar gaan we maar voor”.

De kwartfinales van de jubileumeditie stonden toch al bol van de verrassingen. Verliezend finalist van vorig jaar, Marum, werd meteen uit het toernooi gewipt door VAKO, dat het spelletje slim speelde. Marum kon geen vuist maken en verloor kansloos: 3-0. De tweede kwartfinale was de broederstrijd tussen DIO Oosterwolde en De Griffioen. In een evenwichtig, maar saai duel, won DIO: 1-0. Bij VEV’67-Boerakker een echte broederstrijd: Rense Dijk (VEV) versus Lucas Dijk (Boerakker). VEV toonde zich net even beter: 2-1. In de halve finale kreeg VEV’67 te maken met lastige VAKO. Klaas Kleiker ontpopte zich tot held door scoringskansen voor VAKO te verijdelen en zelf via een vrije trap de 1-0 op het bord te brengen. In het fluitsignaal scoorde Marwin van Wijk de uiteindelijke 2-0. HFC’15 was duidelijk de baas over DIO in de tweede halve finale: 3-0. Na de tropische verrassing, van een Braziliaanse carnavalsshow, de even verrassende finale, al gold dat vooral voor HFC’15. De lange Hoogkerker doelman Stefan Meerveld hield alles tegen. Maar Meerveld was niet bestand op de snoeiharde uithaal van Marwin van Wijk: 1-0. VEV-keeper Klaas Kleiker-, was al de held-, zich tot absolute held kronen, maar werd de schlemiel. De gele kaart kostte VEV de wedstrijd. Met nog 37 seconden te gaan (!) rondde Jacob de Boer de aanval af: 1-1. In de penaltyreeks schoot Steven Hofsteenge raak. Stefan Meerveld stopte vervolgens de strafschop van Enrico Wardenier. Marwin van Wijk ramde de volgende bal hoog over en rende meteen naar de kleedkamer. Het Hoogkerker supportersvak ontplofte: HFC’15 kampioen.

In de B-finale versloeg TLC (zon) SV Haulerwijk: 3-1. De eerste damesfinale werd gewonnen door Nieuw-Roden (3-0 tegen JV Oostenburg). Nieuw-Roden kreeg de eerste Roel Klazinga-trofee. Als eerbetoon voor de overleden Roel Klazinga gaf het publiek een minutenlang applaus.

Topscorers A-toernooi: Sjors Otter (DIO) 14, Jeroen Beerlings (Grootegast) 13, Rick Buma (Grootegast) 11.