Grootegaster houdt weer in de gaten met eigen weerstation

0
256
GROOTEGAST- Weerstation Wisse van der Velde 4

“Vanaf elke plek kan ik inloggen op mijn computers om het weer te bekijken”

GROOTEGAST- Weerstation Wisse van der Velde 1GROOTEGAST- Al bijna 16 jaar voorspelt hij het weer voor het noordoosten van Nederland. En dat doet hij vanuit zijn weerstation in Grootegast. In het huis van de 46-jarige Wisse van der Velde, draaien vier computers in een speciale weerkamer. Ook staan er een regenmeter, temperatuurmeter en andere weerapparatuur in de tuin. Van der Velde vertelt dat hij eigenlijk altijd al gefascineerd is door het weer. “Ik ben opgegroeid op een boerderij, dus thuis hielden we het weer ook al goed in de gaten. Als er gehooid werd, moest het natuurlijk wel droog zijn.”

Elke ochtend is hij zo’n half uur tot drie kwartier bezig met het weer. Dan gaat hij achter de computers zitten in zijn weerkamer en plaatst hij berichten op de website en op social media. “De afgelopen dagen met de ijzel was ik extra actief op social media en op de site. Er waren een aantal leuke schaatsfilmpjes bijvoorbeeld die ik op de site heb gezet. Ook plaatste ik vaker updates over de situatie.”

Van der Velde vertelt dat hij plotselinge weerswijzigingen het leukst vindt. “Er is altijd wel iets aan de hand in de lucht. Dan is de lucht strakblauw, dan waait het weer en deze week was er de ijzel.” In 2004 zette hij zijn weerstation op. Alleen een bord in de tuin met daarop ‘Weerstation Grootegast’ verraadt dat aan de Klinckert in Grootegast een heus weerstation staat.

Volgens Van der Velde draaien de vier computers van zijn weerstation dag en nacht. “En ze hebben allemaal een verschillende functie. Één computer is voor de weergegevens buiten, die checkt het weer en de temperatuur. De tweede computer stuurt satellietbeelden door naar de website. De derde computer is bezig met de weersverwachtingen. En de vierde computer zoekt uit wanneer er kans is op onweer en brengt dat in beeld.”

De Grootegaster zegt dat het bijzondere aan zijn weerstation is, dat een aantal van zijn software speciaal ontwikkeld is om het weer in Grootegast te voorspellen. “Dat is ontwikkeld door een Amerikaanse ‘weercollega’ van mij.” Ook is hij door zijn eigen software en programma’s niet afhankelijk van het KNMI. Maar daar is hij wel een aantal keren op bezoek geweest. “Ja, zo blijf ik op de hoogte van het laatste nieuws over het weer en de laatste ontwikkelingen.”

Ook zijn er maar vier of vijf mensen in Nederland die een computer hebben waarmee ze het onweer kunnen voorspellen, vertelt Van der Velde. “Er zijn 300 á 400 amateurweersvoorspellers in Nederland. En ook de weerkaarten op mijn site zijn uniek, dat is echt een toevoeging.”

Op dit moment is hij bezig om samen met drie andere jongens de onweerradar verder te ontwikkelen. “Komend jaar willen we dat eigenlijk wel online hebben. Het draait daarbij niet om de regen, zoals je dat kunt zien op buienradar. Buienradar geeft met sterretjes de onweer aan, maar met onze onweerradar kunnen wij dat straks nóg nauwkeuriger.”

Met zijn voorspellingen zit hij er ook wel eens naast, geeft hij toe. “Vorige week sprak ik met een collega over wat het weer ’s avonds ging worden, we dachten dat de vorst snel uit het Noorden zou zijn, maar wat bleek? Die avond heeft het gewoon gesneeuwd in de stad Groningen,” lacht Van der Velde. Hij voegt eraan toe dat hij een fulltime baan heeft en het weer echt zijn hobby is. “ Soms heb ik wel eens tijd te kort, maar ik vind het ontzettend leuk om te doen. Ik heb de website ook helemaal zelf geschreven en ben ook bezig om een deel te herschrijven.”

Of hij altijd bezig is met het weer? “Nou, niet altijd hoor. Maar ik kan eigenlijk vanaf elke plek inloggen op mijn computers om het weer te bekijken. Dat lukt zelfs op vakantie.”