Werelddans in het Zonnehuis voor ouderen

0
140
Werelddans in het Zonnehuis voor ouderen

“Het is belachelijk dat alle dagbestedingen de nek omgedraaid worden”

ZUIDHORN – In het Zonnehuis Oostergast wordt op 19 januari een introductieles ‘werelddans’ georganiseerd met dansdocent Marijke Dijkshoorn. “Iedereen is welkom!”, lacht ze enthousiast. “Het wordt een gezellige middag.”

Werelddans is een combinatie van verschillende dansen over de hele wereld, vertelt Marijke. “Zo zijn er dansen uit Engeland, Amerika, de Balkan (bijvoorbeeld: Roemenie, Bulgarije, Griekenland) en Israel. De dansen uit Amerika zijn heel gezellig, want dan heb je partnerwisseling. De dansen uit Israël zijn heel vrolijk”, aldus de dansdocente.

Het initiatief is genomen door een aantal bewoners uit het Zonnehuis, weet Wilma Kuper van het Zonnehuis te vertellen. Zij heeft hierop direct contact gezocht met Dijkshoorn, die al eerder een workshop dansen in het Zonnehuis heeft gegeven, en zij vond het een geweldig idee. “Zo is dat eigenlijk gegaan”, lacht Kuper. “De deelnemers vonden het vorige keer zo leuk, dat ze hebben gezegd: kunnen we dit niet vaker doen? Ik heb het meteen kort gesloten met Marijke. De eerste les is daarom ook gratis, zodat iedereen even kan komen kijken en mee kan doen. Daarna volgen er dertien lessen in de vorm van een cursus. Dat kost 4 euro per les of 50 euro voor alle lessen.”
“Ik heb er heel erg veel zin in”, lacht Dijkshoorn enthousiast. Ook bij Kuper ontbreekt het enthousiasme ook niet. “Het is gewoon een geweldige cursus en een mooi stukje dagbesteding voor de mensen.” Dijkshoorn vult aan: “En het is ook gewoon voor iedereen! Ook mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Ik bedenk een programma op basis van zittende en lopende mensen. De muziek is ook erg vrolijk, dus ik hoop dat de mensen er blij van worden.”

“Ik vind het zo erg dat in Groningen een groot gedeelte van de dagbestedingen de nek omgedraaid wordt”, vervolgt Dijkshoorn haar verhaal. “De huren rijzen de pan uit en ouderen kunnen nu nog maar een ochtend ergens terecht voor dagbesteding. Daarom vind ik dit initiatief zo geweldig. Het is gewoon op het Dorpsplein in het Zonnehuis Oostergast, waardoor er geen huur betaald hoeft te worden, en iedereen kan gewoon komen.” De eerste (gratis) les is op dinsdag 19 januari en begint om 15:00 uur. Daarna zal er elke week een les volgen met de duur van 13 lessen.