Ongenode Gast: expositie gemeentehuis Buitenpost

0
230
Buitenpost Ongenode gast opening expositie

Plaats: Gemeentehuis Buitenpost
Datum: 15 januari 2016
Tijd: 16:00 uur

Buitenpost Ongenode gast opening expositie5Buitenpost Ongenode gast opening expositie-2Buitenpost Ongenode gast opening expositie-3Buitenpost Ongenode gast opening expositie-4Buitenpost Ongenode gast opening expositie-5BUITENPOST – De eerste expositie van 2016 werd afgelopen vrijdag geopend in het gemeentehuis in Buitenpost. Vier keer per jaar wordt er geëxposeerd in het gemeentehuis, weet Hetty Kloosterman Crombs van stichting Keunstkrite te vertellen. De Ongenode Gast was toevallig in Buitenpost en besloot even te kijken welke bijzondere kunstvoorwerpen het gemeentehuis de komende maanden tentoonstelt.

Een grote groep mensen staat te wachten in de hal. Er wordt druk gekletst en aandachtig gekeken naar de kunstwerken die verspreid door het gemeentehuis staan. Onder andere keramiek, foto’s en schilderijen van vier verschillende kunstenaars. Op de achtergrond klinkt vrolijke muziek. Na een zoektocht van de Ongenode Gast door de mensenmassa blijkt dat de muziek gemaakt wordt door Jouke Aukema, die, in een kilt, al gitaarspelend en zingend het publiek vermaakt. Die kilt was even schrikken, de muziek was leuk.

Na een rondje langs de kunstwerken van de vier kunstenaars Hepie de Haan, Wietske Hellinga, Joke Ket en Freerk de Boer-Brouw loopt de Ongenode Gast wethouder Marten van der Veen van de gemeente Achtkarspelen tegen het lijf. “Het is een bijzondere expositie”, vertelt hij vrolijk in het Fries. “Het past helemaal in deze tijd, want er is continue een expositie te zien in het gemeentehuis. Ik weet zeker dat de andere gemeentes jaloers zijn op wat er hier gebeurt”, voegt hij er lachend aan toe.

Ook de vier kunstenaars lopen tussen het publiek door. Kunstenares Joke Ket vertelt dat ze het zo bijzonder vindt dat ze met z’n vieren hier mogen staan. “Hier hebben we alle ruimte om de dingen te laten zien die we maken.”

Dan is het tijd voor de daadwerkelijke opening. Hetty Kloosterman Crombs van stichting Keunstkrite neemt het woord. “Er zijn gigantisch veel aanmeldingen om hier te mogen exposeren”, begint ze haar verhaal. “Er is een wachtlijst tot halverwege 2018.” Waarop het publiek enthousiast begint te klappen. De opening eindigt met een speech van ‘regelneven’ Janna Hamstra en Alie Linker van Vakwerk Dokkum. De bezoekers barsten in lachen uit als de twee vrouwen de ruimte binnen komen lopen. Ze hebben hun hoofden gedecoreerd met groenten. Echte groenten. Hamstra heeft een bos wortels in haar paardenstaart en Linker draagt een grote hoed met broccoli. “Wij zijn Anneke en Janneke Groenteman”, begint Hamstra lachend. “En wij presenteren Sterren op het doek”, waarop ze vier rode stippen op de grond legt en de kunstenaars uitnodigt om naar voren te komen. Het publiek geniet van de onverwachte wending van de middag. “Wat leuk gedaan”, wordt er lachend gefluisterd.

Ineens komt er een man met een schildersezel tussen het publiek door, die voor de kunstenaars gaat staan. “Dit is winterschilder Erik”, gaat Hamstra verder. “Hij gaat een portret van de kunstenaars maken terwijl wij de kunstenaars een aantal vragen stellen.” Hamstra en Linker vervolgen hun toneelstuk en onderwerpen de vier kunstenaars aan een aantal vragen.

Erik staat druk te schilderen. Als de vragenronde voorbij is mag hij het resultaat laten zien. De vier kunstenaars staan vol spanning naar het schilderij te kijken. Erik trekt het doek eraf en het publiek begint wederom te lachen. In grote, zwarte letters staat: ‘EXPO OPEN’, met een smiley. De expositie is bij deze officieel geopend.