Raadslid Myra Eeken (PvdA) onder vuur door ambitie voor wethouderschap

0
307

“Tegenwind maakt mensen sterker”

GROOTEGAST – Kan raadslid Myra Eeken PvdA-wethouder Kor de Wagt nog opvolgen nu naar buiten gekomen is dat zij ongeschikt wordt geacht door haar eigen bestuur? Steun krijgt ze van onder meer de ChristenUnie en Eeken zegt dat die steun haar sterkt. Andere partijen vragen zich hardop af hoe het met haar geloofwaardigheid zit en daarmee is een zakelijk conflict uitgelopen in een persoonlijk nachtmerrie voor het raadslid, dat al jaren in gemeenteraad zit.

Interne strijd binnen politieke partijen is er altijd. Met name rond verkiezingen is de vraag wie van de ambitieuze raadsleden na het bekend maken van de verkiezingsuitslag het wethouderschap op zich mag nemen. Zo ook binnen de Grootegaster PvdA, waar raadslid Eeken voorstelde om het werk van wethouder Kor de Wagt tijdens zijn ziekte over te nemen. Hoewel deze discussie over ambities binnen vrijwel alle partijen bij tijden hard is, komt die informatie nooit officieel naar buiten. Tot vorige week dan. Toen het Grootegaster PvdA-bestuur bekend maakte op te stappen omdat Eeken tegen hun advies in toch wethouder wilde worden. Het bestuur voelde zich op haar nummer gezet nadat Eeken bij andere raadsleden polste wat zij in haar kandidatuur zagen.

De vraag is nu of Eeken zich nog kandidaat stelt en als zij dat doet, hoeveel steun er dan nog voor haar is. Voor VZ2000 is dat duidelijk: geen. “Er is maar één mogelijkheid en dat is opstappen,” stelt voorman Ytsen van der Velde. Hij vindt het ook onnodig dat er vervanging komt. “De Wagt heeft een kuur van een half jaar en dan is hij terug. Iemand inwerken duurt minstens zo lang. Voor Eeken zijn er nu alles naar buiten gekomen is maar twee opties: opstappen of verder als Lijst Eeken. Bij het bestuur ligt ze er toch uit.”

Voor Jan Wessels (GL) is het de vraag of Eeken het zal halen als zij zichzelf uiteindelijk toch kandideert. “De gemeenteraad moet dat goedkeuren en de vraag is of je voor iemand moet stemmen die klaarblijkelijk helemaal niet meer gesteund wordt door haar eigen achterban. Al schat ik het ook nog wel zo in dat Myra zich daar niks van aantrekt en zich alsnog volledig voor het werk inzet.”

CDA-voorman Hielke Westra, leider van de grootste coalitiepartij, volgt de PvdA-perikelen vanaf een afstandje. “Als coalitie wachten we af waar de PvdA mee komt. Het is wel vervelend dat zij nu niet met een gedragen voorstel kunnen komen. Wat ik van belang vind is dat de gemeente met de nieuwe constructie niet zwaarder belast wordt.” De VVD houdt zich in de discussie op de vlakte. Volgens voorman Gert van Werven kan het college met een wethouder minder door. “Maar ik ga niet meedoen aan de negatieve woorden die nu over Myra uitgesproken worden,” stelt hij.

Zeer duidelijke steun krijgt Eeken vanuit de ChristenUnie. “Ik vind het jammer dat het zo gaat en eerlijk gezegd vind ik het ook een bijzonder standpunt dat ze niet geschikt zou zijn. Ik vind haar namelijk wel geschikt,” zegt Kees Apoll. “Myra is vooruitstrevend en die heeft dit een beetje lopen voorbereiden. Je kunt dat ‘bekokstooft’ noemen, maar je kunt het ook een goede voorbereiding noemen. Ze wist gewoon wat de situatie was.” Het feit dat Eeken geen ervaring als wethouder heeft wuift hij weg. “Welke beginnende wethouder heeft nou ervaring? Zij kent vanuit de raad in ieder geval al veel zaken.”

Apoll twijfelt hardop over de vraag wat nu de beste optie is. “Je moet in dit soort gevallen rekening met het scenario houden dat Kor de Wagt niet terugkeert. Hij is niet de allerjongste meer en er liggen best lastige dossiers. De vraag is of het in het belang van de overige wethouders is als zij er ineens meer werk bij krijgen. Je moet over een half jaar niet twee overwerkte wethouders hebben.”

Aan de andere kant noemt hij het onderwerp ‘geloofwaardigheid’. “Die is nu wel even verdwenen,” zegt hij. “Langzaam is de situatie wel iets wat de hele coalitie aangaat. We moeten binnenkort maar eens kijken welke opties nog over zijn. Misschien moet je na alle ophef maar ervoor kiezen dat niemand de plek in het college opvult. De PvdA is uiteindelijk maar een kleine splinter in de coalitie en het gaat maar om een halve baan.”

Eeken zelf weet nog niet wat ze gaat doen. “Ik heb weinig zin om er iets over te zeggen,” vertelt ze. “Ik heb ook geen zin om in te gaan op het interne krakeel dat naar buiten komt. Dat het naar buiten kwam is niet handig, maar vervolgens heb ik wel veel reacties gehad. Ik hoor veel mensen die mij steunen, maar de mensen die het niet met mij eens zijn hoor ik niet. Ik voel me daardoor best in een lastige positie gebracht. Toch heb ik het gevoel: ik loop niet weg. Ik wil mijn hele ziel en zaligheid inzetten voor alle inwoners.”

Dat alles nu op straat ligt en mensen zo fel over haar spreken raakt haar wel. “Wat intern hoort, moet ook intern blijven. Het is jammer dat het zo gegaan is. Intern mag je het over alles oneens zijn, als je uiteindelijk maar met elkaar de handen erop schut. Dat gaat in een democratisch bestel zo. Mensen hebben gemeend publiekelijk te moeten verkondigen dat ik op moet stappen, maar daar heb ik geen besluit over genomen. We gaan nu in stapjes rustig door. Ik sta stevig en dat het af en toe een beetje tegenzit in de politiek heb ik in de afgelopen jaren wel geleerd. Dat hoort er ook bij. Laat ik het zo zeggen: tegenwind maakt mensen sterker.”