Sietse Smit

0
426
Man met de hamer - Sietse Smit

“Ik werk al een tijd bij de brandweer. Sinds januari vorig jaar ben ik clustercommandant van het Westerkwartier. Daarvoor heb ik bij de regionale brandweer gezeten was ik vooral bezig met het maken van plannen en procedures en het evalueren van incidenten. Ik ben momenteel ook hoofdofficier van dienst en adviseur gevaarlijke stoffen. Maar dat laatste ben ik voor de hele provincie Groningen en niet alleen voor het Westerkwartier.

Bij het cluster Westerkwartier zitten zes korpsen met in totaal 110 vrijwilligers uit Leek, Marum, Grootegast, Zuidhorn, Grijpskerk en Oldehove. In Leek en Zuidhorn zit ik regelmatig op het kantoor, dus ben ik overdag wel betrokken bij het cluster. Maar de vrijwilligers zijn er natuurlijk niet altijd, die zie ik eigenlijk alleen bij oefeningen.

Ik wilde van jongs af aan al bij de brandweer. Mijn vader was ook brandweerman, en op die manier ben ik er denk ik besmet mee geraakt. Ik studeerde bouwkunde en toen kwam ik erachter dat er eigenlijk veel meer organisatie achter de brandweer zit dan alleen de rode auto’s. En dat wilde ik gaan doen. Het organisatorische gedeelte. Het leukste vind ik de afwisseling. Er zijn veel oefenavonden, waardoor je ook vaak ’s avonds weg bent. Het is absoluut geen van 9 tot 5 baan. Het brandweerwerk zelf trekt mij ook, want als er iets gebeurt moet je alles laten vallen en het samen oplossen. Er is een goede teamspirit binnen de posten.

Minder leuk vind ik de bureaucratie, die er toch nog vrij veel is. Alles in regels en procedures willen vatten is nog steeds ter sprake, en soms wil dat gewoon niet. Er zijn 40 posten in Groningen, die allemaal een eigen team, cultuur en afspraken heeft. En het is heel moeilijk om dat in regels te willen vatten.

Binnenkort komt de gemeente Grootegast op de kazerne. Het idee is eigenlijk dat wij dan vertellen over hoe het is om vrijwilliger te zijn bij de brandweer en welke invloed het heeft op de privéleven. Want ja, je kan echt elk moment opgepiept worden en dan moet je alles laten vallen. Daarnaast gaan we met de raadsleden ook actief bezig zijn, we laten ze bijvoorbeeld lopen met ademlucht en we laten ze redgereedschap bedienen, zodat ze het brandweerwerk ervaren.”