Noordhorner knapt historische treinwagons op

0
355
Noordhorn transport treinstel

“Het is de bedoeling dat de trein ook daadwerkelijk gaat rijden”

Noordhorn transport treinstel-2Noordhorn transport treinstel-3Noordhorn transport treinstel-4Noordhorn transport treinstel-5Noordhorn transport treinstel-6Noordhorn transport treinstel-7Noordhorn transport treinstel-8Noordhorn transport treinstel-9Noordhorn transport treinstel-10NOORDHORN- Klaas Smit stapt de oude treinwagon in die in zijn bedrijfshal staat. Daar staan nog twee treinwagons en donderdagmiddag werd de vierde vanuit Duitsland naar zijn bedrijfshal in Noordhorn gereden. “De wagons gaan we opknappen en gaan uiteindelijk naar het Friese Marrum toe. Daar is een mooi gerestaureerd station,” vertelt Smit terwijl hij zich door het smalle gangetje van de wagon wurmt. “Deze bankjes gaan eruit,” zegt hij en gebaart naar de houten bankjes in de coupés. “Het worden hotelwagons. Mensen kunnen hier slapen. Daarbij behouden we de stijl van de jaren ’20 en ’30 uit de vorige eeuw. Het wordt heel bijzonder.”

Voordat Smit de wagon binnenstapt, wijst hij naar de jaartallen op de zijkant van de groene wagon. “Kijk, op 30 november 2012 is de wagon nog goedgekeurd om te rijden. De wagons zijn begin dertiger jaren gebouwd en verkeren in goede staat.” Ook al komen de wagons uit Duitsland, volgens Smit gaat het om het zelfde type die van origine ook in Nederland hebben gereden. Als het maar oud is en een verhaal heeft, dan weet Smit er wel raad mee. Hij is namelijk restaurateur van Industrieel Erfgoed, vertelt hij. “Ik houd me bijvoorbeeld bezig met oude fabrieken en oude schepen. Ik ben een ongelooflijke liefhebber van allemaal oude dingen. En dan nu deze wagons, dat is prachtig hoor. Ik heb zelf al een hele stapel boeken aangeschaft over treinen voor het opknappen van de wagons.”

Als vrijwilliger en als restaurateur is Smit betrokken bij het vrijwilligersproject in het Friese Marrum. “We willen niet alleen het station restaureren, maar er ook ouderwetse stoomtreinen laten rijden,” verklaart hij. “Zo staat er al een grote stoomtrein waarvan de wagons dienst doen als pannekoekenrestaurant. Met de opbrengst daarvan bouwen we het station weer verder uit.” Bij het opknappen van de wagons krijgt Smit hulp van de andere vrijwilligers. “In totaal zijn we met een man of twintig.”

Een wagon is al helemaal gestraald, vertelt Smit en wijst naar de voorste wagon. De wagon daarachter oogt een stuk minder schoon. “Ze hebben sinds 2012 stil gestaan en zitten onder het vuil en zand. Dat krijg je in een bosrijke omgeving,” lacht hij. Eenmaal in de coupé praat Smit enthousiast over de nieuwe invulling die hij en de andere vrijwilligers eraan gaan geven. “Heb je ooit weleens van The Orient Express gehoord? Dat is een van de meest roemruchte spoorlijnen ter wereld en gaat van Moskou naar Peking. Heel veel backpackers nemen die trein. Deze trein die we gaan opknappen wordt net zoiets, een soort Bed and Breakfast.”

Als restaurateur vindt Smit het belangrijk dat wat hij restaureert, ook blijvend is. “Ik ga heel ver in het concept wat de continuïteit moet waarborgen. Ik houd mij al dertig jaar bezig met het geven van invulling aan Industrieel Erfgoed.” Bij de wagons in zijn bedrijfshal in Noordhorn, hoort ook een locomotief. “Maar die knappen we pas op als we met de wagons klaar zijn. Er is niets ergers dan het opknappen van een locomotief. Dat ding weegt wel zestig ton,” zegt hij lachend. Na de restauratie is het de bedoeling dat de twee treinen in de toekomst ook daadwerkelijk gaan rijden. Smit hoopt de eerste twee wagons tegen de zomervakantie klaar te hebben. “Maar het gaat wel een jaar duren voordat ze alle vier klaar zijn,” besluit hij.