“Het is geen race, maar een wedstrijd”

0
266
Oldehove Cor en Leo Mechielsen_-2

Broers rijden met Navigate North naar de poolcirkel

OLDEHOVE – De broers Cor en Leo Mechielsen rijden 23 januari naar de poolcirkel met Navigate North. Een wedstrijd waarbij ze niet weten hoe ze moeten rijden of waar ze precies heengaan, tot de dag van vertrek. Dan krijgen ze coördinaten en kan de reis beginnen. De reis van 7000 kilometer bij temperaturen van -40 ºC.

“We weten niet wat ons te wachten staat”, lacht Cor. “Het is een navigatiewedstrijd, dus we krijgen op de dag van vertrek de coördinaten. Die kunnen we wel invoeren in de navigatie, maar we krijgen tegelijk een instructie met allemaal road blocks. Wat betekent dat we niet langs bepaalde plaatsen mogen en dus zelf moeten zoeken naar de juiste route.”

Aan de wedstrijd doen 40 auto’s en dus ongeveer 80 deelnemers mee. “In iedere auto zitten minimaal twee mensen”, legt Leo uit. Elke auto krijgt een track and trace apparaat, waardoor alle deelnemers te volgen zijn. Ook voor de mensen thuis. De broers gaan onder de naam Team Snowtrain 38 de rit maken naar de poolcirkel. “En we kunnen vast vertellen dat er een geweldige verrassing in onze dakkoffer komt te zitten”, vertelt Cor knipogend. “Maar die verrassing maken we pas op dag van vertrek bekend.”

De broers kennen een aantal van de andere deelnemers en zijn ook door een andere deelnemer mee gaan doen. “Ik kreeg een mailtje van iemand die ik ken”, begint Leo. “Of het ons niet leuk leek om ook mee te doen. Dat mailtje heeft maanden op m’n bureaublad gestaan”, lacht hij. “En op een gegeven moment had ik zoiets van, ja. We moeten het gewoon doen. Toen heb ik ons aangemeld.” Cor valt hem lachend bij: “Leo belde mij op met de mededeling dat hij op de knop ‘verzenden’ had gedrukt en dat we nu niet meer terug konden.”

Momenteel zijn de broers bezig met de voorbereiding. “We gaan met een Toyota Land Cruiser V8”, vertelt Cor. “Met 250 pk. Maar omdat we gaan rijden bij temperaturen van -40 ºC zijn er wel wat dingen waar we rekening mee moeten houden. De ruitenwisservloeistof bijvoorbeeld. In Nederland verkopen ze alleen maar vloeistof die tot -20 ºC kan, dus moeten we zorgen dat de vloeistoftank leeg is als we in die koude gebieden komen. Zodat we daar de vloeistof erin kunnen doen die wel tot -40 kan. En voor de diesel geldt hetzelfde, die kan gaan vlokken bij koude temperaturen. In Denemarken moeten we zorgen dat we weer kunnen tanken, want daar kan de diesel tegen veel lagere temperaturen.”

Ook wordt de auto nog enigszins aangepast en nemen de vrolijke mannen een gereedschapskist mee. Voor het geval dat. “We zijn wel handig”, lachen ze. “En op de auto hebben we vijf extra verstralers geplaatst en we krijgen speciale banden van Nokian, want zij organiseren de wedstrijd. En het is ook zo dat deelnemers elkaar moeten helpen als een andere deelnemer stilstaat. Dus we nemen ook sleepkabels mee.” Naast dat de broers 7000 kilometer gaan rijden, nemen ze ook nog even de tijd om te genieten van de omgeving. “We gaan het Noorderlicht zien”, vertelt Cor. “En we gaan een dag met de sneeuwscooter weg.”

Meedoen is belangrijker dan winnen volgens de mannen. “Aankomen is belangrijk, maar we willen wel echt meedoen in de wedstrijd. En we doen het natuurlijk ook voor het goede doel Make-A-Wish. Blije kinderen stelen ieders hart”, vertelt Cor. “We vinden het gewoon een mooi doel”, vult Leo aan. “Het is niet verplicht om een goed doel te koppelen aan deze wedstrijd, maar eigenlijk alle deelnemers doen het wel. Zo is er een team die een volledige ziekenhuiskamer heeft ingericht.” De broers en Make-A-Wish steunen kan via NL94RABO0348607245 en ze zijn de hele reis te volgen via de Facebookpagina ‘Navigate North Team Snowtrain’.