“Als ik moet kiezen tussen fotografie en houtbewerking, kies ik fotografie”

0
158
Buitenpost Kleintje Cultuur

Fotograaf maakt eigen lijsten voor foto’s

STROOBOS – Al sinds zijn 12e jaar is Freerk de Boer-Brouw bezig met fotografie. Vooral foto’s van landschappen zijn veelvoudig terug te vinden in zijn uitgebreide portfolio. Met name kustgebieden, het platteland en Schotland zijn de favoriete onderwerpen van de fotograaf. Al tien jaar lang staan zijn werken op verschillende exposities. Hij exposeert momenteel in het gemeentehuis van Achtkarspelen, waar een achttal van zijn foto’s tentoongesteld worden.

“Toen ik begon met fotograferen was ik er nog niet echt artistiek mee bezig”, begint hij zijn verhaal. “Maar ik ben daar wel steeds meer mee bezig gegaan. Mijn artistieke uitingen zijn vooral te zien in de foto’s waarin ik een enkel onderdeel van een machine fotografeer. De meeste mensen zouden een foto maken van bijvoorbeeld de hele brommer, maar ik kies er dan voor om alleen de veer te fotograferen. Dat maakt het net even wat bijzonderder.”

Ook bewerkt hij de foto’s en zijn de meeste foto’s zwart wit. “Een boom blijft een boom”, lacht hij. “Maar als je de foto zwart wit maakt wordt het direct een stuk artistieker en kun je een statement maken. Door de hedendaagse technologie heb je die mogelijkheden als fotograaf, en kun je veel meer uit je foto halen.”

Niet alleen de foto’s worden door De Boer-Brouw gemaakt, ook de lijsten maakt hij volledig zelf. “Ik ben timmerman”, vertelt hij vrolijk. “En door een lijst voor een foto te maken kan ik er nog meer uithalen. Dat maakt het gewoon af. Ik gebruik allerlei materialen om de lijst dan in elkaar te knutselen. Vooral hout, maar ik heb ook wel eens lijsten van glas of staal. Dan maak ik een model en laat ik de lijst maken. Maar als ik moet kiezen tussen fotografie of houtbewerking, dan kies ik voor fotografie. Ik maak ook tafels en kasten, maar dat is eigenlijk niet artistiek.”

Ook gebruikt De Boer-Brouw verschillende soorten materialen om de foto’s op af te drukken. “De foto’s die nu op de expositie in het gemeentehuis hangen zijn afgedrukt op zeildoek. Door het materiaal waarop de foto’s worden afgedrukt krijg je soms ook verrassende effecten. Het is afhankelijk van het papier hoe de foto qua kleur en structuur eruit komt te zien. Het is heel erg leuk om daar mee te experimenteren.”

Schotland is een van zijn favoriete plekken om te fotograferen. “Dat komt misschien door de whisky”, lacht hij. “Ik ben in 2014 een maand in Schotland geweest, puur en alleen om te fotograferen. Het land is geweldig. Ik fotografeer dan vooral de landschappen en de wolken, want wolken heb je altijd in Schotland”, lacht de fotograaf. “Ik heb alle seizoenen wel op de foto weten te zetten in Schotland.” De Boer-Brouw vertelt dat het soms best lastig is om precies het plaatje te fotograferen wat hij in zijn hoofd heeft. “Als ik bijvoorbeeld een foto wil maken van een mistige dag, maar het is niet mistig, dan lukt het al niet. Mist geeft een foto extra kracht en impact. Of bijvoorbeeld met de zon. Als die niet precies goed staat, kan dat heel veel invloed hebben op de foto. Ik heb dan een beeld in mijn hoofd, en zo wil ik het doen.”

Zijn inspiratie haalt De Boer-Brouw uit schilderijen, landschappen en collega-fotografen. “Ik vind het heel erg leuk om een schilderij tegenover een foto te zetten, of andersom. Dat er geschilderd wordt wat op de foto staat, of dat er gefotografeerd wordt wat er op een schilderij staat.”