De week van de waarheid: krijgt Grootegast een AZC?

0
818
grootegast asielzoekers ctr infoavond

GROOTEGAST – Als de plannen doorgaan krijgt Grootegast komende herfst een AZC, dat maximaal 10 jaar zal blijven. Donderdag organiseerde de gemeente een voorlichtingsbijeenkomst en vanavond wordt over de plannen gestemd. Donderdag verliep alles rustig, maar de gemeente nam wel voorzorgsmaatregelen. Onder meer omdat een groep ondernemers op het industrieterrein fel tegen de plannen is. Ook werd rekening gehouden met rellen door buitenstaanders, zoals in Heesch, Geldermalsen en Purmerend gebeurde. De berichten in chronologische volgorde op een rijtje:

12 januari, 07:07 uur: De gemeente maakt bekend dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast medewerking wil verlenen aan de komst van een asielzoekerscentrum. Daarom zal er op 21 januari een bijeenkomst zijn in het gemeentehuis in Grootegast. Bij de bijeenkomst zullen verschillende organisaties aanwezig zijn, zoals het COA, Vluchtelingenwerk, verschillende kerken en raadsleden.
18 januari, 18:15 uur: Demonstraties tegen asielzoekerscentra tijdens bijeenkomsten in andere delen van het land, zoals het Brabantse Heesch, lopen flink uit de hand. De ME wordt ingeschakeld en vervolgens bekogeld met stenen en eieren.

19 januari, 14:05 uur: Verontrustende berichten over de actiegroep uit Heesch die ook gaat protesteren in andere gebieden. Zou Grootegast daar tussen zitten? In Ede is de bijeenkomst, op advies van de politie, al afgelast.
20 januari, 10:22 uur: Zoals het nu lijkt gaat de bijeenkomst in Grootegast gewoon door. Joost Tanasale van de gemeente Grootegast: “We hebben nog geen berichten gehoord dat er actiegroepen bij de bijeenkomst zullen zijn. Er is natuurlijk wel overleg met de politie, voor het geval dat, maar we maken ons op dit moment nog niet heel erg zorgen. En protest is natuurlijk ook geen probleem, het gaat er alleen om op welke manier.”
14:58 uur: De gemeente maakt bekend de bezoekers van de inloopbijeenkomst over de mogelijke komst van een AZC in Grootegast moeten zich bij de deur van het gemeentehuis legitimeren.

21 januari, 09:21 uur: Vanavond is het zover. De bijeenkomst. Nog steeds geen concrete verhalen over rellen, demonstraties en protest. Wel berichten dat alleen inwoners van de gemeente mogen komen bij de bijeenkomst en dat legitimatie verplicht is.
15:00 uur: Onderweg naar het gemeentehuis in Grootegast. Onderweg nog een paar verontrustende telefoontjes gehad: ‘Ja, die en die komt ook en die is er heel erg tegen!’ We zullen zien.
15:30 uur: Aangekomen bij het gemeentehuis. Vooral veel mensen van de organisatie, nog niet erg veel bezoekers. Wel zijn er voorzorgsmaatregelen genomen, alle kleerhangers zijn van de kapstok gehaald, “want daar kan mee gegooid worden”. Ook zijn er politieagenten aanwezig, loopt er beveiliging en is bij de hoofdingang de schuifdeur dicht. Alleen de draaideur is nog open.
16:57 uur: Een keiharde knal aan de andere kant van de hal in het gemeentehuis. Iedereen wordt doodstil en de politie schiet direct richting het geluid. Na een aantal seconden klinkt een zucht van opluchting. Het is maar een omgevallen plantenbak.
17:12 uur: Rond dit tijdstip kwam het bericht dat de protesten tussen 18:00 en 19:00 plaats gaan vinden. De sfeer in het gemeentehuis is verder nog goed en de mensen stromen binnen voor informatie. VZ2000 is ondertussen bezig met het uitdelen van een enquête, waar de bezoekers drie opties op kunnen aankruizen: ‘AZC. Ik kies voor 1) Geen. 2) Een AZC voor maximaal 100 asielzoekers. 3) Een AZC voor maximaal 500 azielzoekers.’ De uitslag wordt later vanavond bekend gemaakt.
18:30 uur: Ineens stroomt de hal vol met mensen. Wel honderd man van de Vereniging van Ondernemers lopen stuk voor stuk door de draaideur naar binnen. Even peilen wat de sfeer is. Tot zo ver nog steeds geen protesten, eieren of opstanden.
19:00 uur: De geluiden vanuit de ondernemers klinken als volgt: ze zijn niet volledig tegen een AZC, maar de volle 500 asielzoekers voor 10 jaar vinden ze wel te gek. “Het past gewoon niet”, aldus een bezoeker. Dus lopen we even naar Ankie Fennema, werkzaam bij de gemeente op het gebied van ruimtelijke ordening. “Als het COA zegt dat het past, dan past het”, geeft ze aan. “Zij hebben daar ervaring mee.”
19:45 uur: De aanwezige raadsleden hebben het met de bezoekers over hun standpunten over de mogelijke komst van een AZC. Echt concreet kunnen ze nog niet zijn, de meesten willen eerst deze avond afwachten. En dan is er natuurlijk de raadsvergadering van dinsdag nog.
20:30 uur: De avond is goed verlopen, zonder opstootjes of rellen. De hal van het gemeentehuis staat nog steeds bomvol, maar al met al vertrekken de mensen richting huis. Burgemeester Kor Dijkstra is blij met het verloop van de avond: “Ik vind het mooi dat er zoveel belangstelling is. Mensen kunnen op deze manier hun hart luchten en zich laten informeren. Veel mensen geven aan dat ze bang zijn voor vluchtelingen of dat ze de termijn te lang vinden. Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop. En verder is het vanavond ook goed gegaan. Vanmiddag was het rustiger en vanavond wat drukker, maar dat kom doordat alle ondernemers tegelijk binnenkwamen”, lacht hij.
21:55 uur: De uitslag van de enquête is binnen. Geert de Jong van VZ2000: “Het is niet zozeer een actie van VZ2000, we willen gewoon pijlen wat de meningen zijn.” In totaal hebben er 313 mensen gestemd. De uitslag is als volgt: Geen AZC: 161 stemmen, 51 procent. 100 asielzoekers: 123 stemmen, 39 procent. 500 asielzoekers: 13 stemmen, 4 procent. Er zijn nog 9 stemmen, 2 procent, uitgebracht voor een mogelijkheid die niet op het papier aan te kruizen was, dat bezoekers bijvoorbeeld ‘100 asielzoekers’ hebben doorgekrast en er 250 van hebben gemaakt. 7 stemmen waren ongeldig doordat bezoekers meerdere opties hebben aangekruist.