‘Dierenhulpverlener van het jaar’ wil zeehonden niet afstaan aan Zeehondencrèche

0
941
Pieterburen illegale zeehonden

Erbarmelijke omstandigheden volgens NVWA

PIETERBUREN – Commotie op Terschelling en in Pieterburen, afgelopen vrijdagnacht. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) deed een inval op Terschelling bij ‘Dierenhulpverlener van het jaar’ Hessel Wiegman, die 10 zieke en verlaten zeehonden onder zijn hoede had genomen. De zeehonden wilde hij onder geen beding naar Pieterburen brengen, vertelt hij.

De NVWA is ingeschakeld door de gemeente, die een klacht over stankoverlast ontvingen van de buurman van Wiegman. De Zeehondencrèche is later ingeschakeld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), met het verzoek om de zeehonden op te halen. “We hebben zelf niks met de inval te maken gehad”, vertelt directeur van de Zeehondencrèche Pieterburen Niek Kuizenga. “De NVWA was rond half 1 ’s middags bij Hessel, en wij waren er pas rond 10 uur ’s avonds.”

De omstandigheden waren in de opvang van Wiegman volgens de NWVA ‘dusdanig erbarmelijk dat de dierenarts van de NVWA Pieterburen heeft verzocht de opvang zo snel mogelijk over te nemen’. “De omstandigheden waren prima”, vertelt Wiegman. “De verblijven van de zeehonden werden elke ochtend schoongemaakt door vier vrijwilligers. De drie kleinere zeehondjes werden bijgevoerd met vispap en Meindert Kamminga, de beste zeehondenverzorger die er is, kwam mij helpen.” Kuizenga geeft aan dat hij niet heeft gezien wat de NVWA heeft gezien. “Wij waren er pas veel later en toen waren alle bakken schoongespoten met een hogedrukspuit. Het zag er toen een stuk minder erg uit als wat ik had gezien op de foto’s. Maar de omstandigheden waren tamelijk droevig. Het was in een schuurtje, er lag allemaal gereedschap en er stond een heftruck. Qua hygiëne en dierenwelzijn was het triest.”

Wiegman heeft anderhalf jaar geleden een vergunning aangevraagd voor een zeehondenopvang, maar heeft deze nog steeds niet officieel gekregen. De zeehonden werden nu dus ‘illegaal’ opgevangen. “Ik heb al meer dan 4000 zeehonden in nood geholpen en meer dan 50 jaar ervaring”, vertelt Wiegman. “Ik hoorde dat ik de vergunning deze week zou krijgen. Maar ik heb ‘m inderdaad nog niet officieel. En nu word ik afgeschilderd als een grote crimineel.” Wiegman werd vorig jaar verkozen tot ‘Dierenhulpverlener van het jaar’, tijdens het Landelijk Congres Dierenhulpverlening. “Hij lééft voor de dieren”, aldus voormalig directeur van de Zeehondencrèche Lenie ’t Hart.

Wiegman heeft slechte ervaringen met de Zeehondencrèche onder leiding van nieuwe directeur Niek Kuizenga, vertelt hij. “Vorig jaar werden de zieke zeehonden die ik naar de Zeehondencrèche heb gebracht na twee dagen weer in het ijskoude water gegooid. De zeehondjes waren nog maar 17 kilo, en dat is gewoon veel te licht en te klein om te terug te zetten. Toen Niek weg ging met de zeehonden afgelopen vrijdag heb ik tegen hem gezegd: Zorg goed voor mijn zeehonden en gooi ze niet direct weer over de dijk.” Kuizenga kijkt positief naar het afscheid. “Ik twijfel niet aan zijn dierenliefde en ik twijfel niet aan zijn goede hart. Dat heb ik ook tegen hem gezegd. Ik heb ook tegen hem gezegd dat ik graag nog een keer met hem wil praten over de misverstanden, en hij gaf aan dat hij dat ook graag wilde.”

Van de plannen om een eigen crèche te beginnen ziet Wiegman voorlopig even af. “Als je zo erg tegengewerkt wordt, dan krijg je wel de pest in. Als ik ze niet had meegenomen zouden die beestjes binnen een week dood zijn!” Momenteel wordt er tegen Wiegman een proces verbaal opgemaakt door de NVWA. Maar daar maakt hij zich niet zo druk om. “De rechter heeft al eerder, tegen andere gelijkgestemde zeehondenredders, gezegd dat Pieterburen een zeehondenkerkhof is, en alles wat ik heb gedaan was hulp verlenen aan dieren in nood, zoals in de Nederlandse wet staat dat je dat moet doen.”