Lucas Nauta

0
215
In Beeld Lucas Nauta

Voorzitter Zeemanskoor Lauwersoog

“Het Zeemanskoor Lauwersoog is opgericht in 1994, naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van Lauwersoog. Een aantal inwoners van Lauwersoog hebben het koor toen opgericht. Ik ben zelf al vanaf het begin lid en inmiddels tien jaar voorzitter. We zijn momenteel met een groep van 34 leden, waarmee we ongeveer een keer per veertien dagen repeteren. Repeteren doen we altijd in onze thuishaven restaurette Schierzicht in Lauwersoog. Optredens hebben we ongeveer twaalf keer per jaar. Maar dat verschilt ook nog wel eens, hoor. Soms hebben we er wel achttien per jaar, soms maar zes. Ligt er maar net een beetje aan.

Het leuke is dat alle leden van het koor iets te maken hebben met de zee. Zo hebben we garnalenvissers en medewerkers van de Koninklijke Reddingsmaatschappij in ons midden. Maar ook mannen die de boten van de betonning besturen, die leggen boeien in zee voor de vaargeul. Wat dat betreft zijn er tal van mooie verhalen te vertellen in de groep.

We zijn een vrij uniek koor. We schrijven alle liedjes zelf, die natuurlijk gaan over Lauwersoog, de Waddenzee, de Noordzee, de bemanning… Maar het kan ook persoonlijk zijn, over de leden van het koor en wat zij hebben meegemaakt op zee. We hebben een drietal tekstschrijvers die ook de melodieën bedenken, dus dat is wel heel bijzonder. En zo bouw je in 21 jaar tijd een eigen repertoire op, waardoor wij op festivals altijd met de prijzen weggaan.

Binnenkort staan we in het BaronTheater in Opende, zaterdag 30 januari om precies te zijn. Dan treden we met het hele koor op. Het is voor ons de eerste keer in Opende, en we zijn van plan om wat groter uit te pakken. We hebben extra muzikale begeleiding, normaal zijn er drie mensen die begeleiden, nu vijf. Het wordt een soort theaterproductie met beelden van Lauwersoog. Het is een soort try out, want het is voor ons de eerste keer in een theater. We gaan eerst kijken wat we allemaal kunnen doen en dan of het voor herhaling vatbaar is.”