Mogelijk toch AZC in Achtkarspelen

0
184

BUITENPOST – De gemeente Achtkarspelen moet van een meerderheid in de gemeenteraad voor eind maart komen met plannen voor een AZC. Daarbij moet ook gekeken worden naar mogelijkheden voor noodopvang, crisisopvang en het huisvesten van asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. CDA, CU, PvdA en VVD hebben dat afgedwongen. FNP & GBA waren en zijn tegen.

Achtkarspelen kwam eind vorig jaar in het nieuws omdat de gemeente een verzoek om een AZC op te richten had afgewezen. Wethouders Max de Haan (GBA) en Marten van der Veen (FNP) zagen de plannen niet zitten. Burgemeester Gerben Gebrandy (FNP) onthield zich van stemming, maar wethouder Gerda Postma (PvdA) wilde wel. De opstelling van het college schoot het CDA in het verkeerde keelgat. De partij kondigde plannen aan en na een gesprek met de achterban werden ze donderdag gepresenteerd.

Nu wil de partij dat uitgezocht wordt wat wel mogelijk is. Daarbij valt aan verschillende opties te denken en volgens partijleider Lydeke Zandbergen sluit het één het ander niet uit. “Jarenlang ving Achtkarspelen niet genoeg statushouders (mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, red.) op. Dat doet de gemeente nu wel goed en als de ambitie is om daarbij op niveau te blijven zijn wij tevreden,” vertelt ze. “Van het college willen we nu horen wat nog meer mogelijk is, zodat we zelf kunnen beslissen.”

De partij zinspeelt erop dat binnen de provincie afspraken worden gemaakt over wie de noodopvang doet en waar AZC’s komen. “We kunnen afspreken dat gemeenten die al een AZC hebben geen noodopvang hoeven doen en andersom,” stelt Zandbergen voor. Ook wil ze van het college weten in welke formaten AZC’s mogelijk zijn. “We zouden bijvoorbeeld samen kunnen werken met Drachten, Burgum, Kollumerland of Grootegast. Een bovengrens ga ik niet noemen, maar kom niet aan met een AZC voor 1500 man.”

Binnen de gemeenteraad zijn de meningen verdeeld over de plannen. FNP & GBA zijn, net als hun wethouders, tegen het onderzoek. De partijen vinden dat er een referendum moet komen over de opvang van vluchtelingen, waarin de bewoners zich anoniem kunnen uitspreken. Ook vindt het GBA dat het met de huisvesting van statushouders voldoende voor vluchtelingen doet. Het CDA wilde niet meegaan in de plannen voor referenda. Volgens Zandbergen is de raad gekozen om de burgers te vertegenwoordigen en is een referendum geen ruimte om een nuance op een keuze aan te brengen.