Voetbalster Iris Achterhof zeer succesvol in Amerikaanse competitie

0
193
iris achterhof

‘Rookie of the Year’

NOORDHORN- Een half jaar geleden vertrok Iris Achterhof naar de USA. Om economie te studeren en vooral ook om te voetballen. Bij de dames van SC Heerenveen lukte het maar niet om echt door te breken en na een aantal filmpjes naar diverse universiteiten te hebben opgestuurd kwamen er reacties te over. De 18-jarige Noordhornse vertrok naar Norfolk, Virginia waarze haar thuisbasis vond aan de Lod Dominion University. Toen was het zomer, nu winter. Achterhof heeft in een tussenstand de hoogst haalbare cijfers gehaald, een wereldgoal gescoord en is inmiddels uitgeroepen tot ‘Rookie of the Year’.

Tijdens de kerstdagen kond er weer even geknuffeld worden met haar ouders en vrienden. Ze vierde de kerst ‘thuis’ in het koude Nederland. Hoewel, relatief dan, want de kerst verliep nog nooit zo zacht.

"Het ging niet slecht,"blikt Achterhof grijnzend terug op het eerste half jaar USA. "Ik had ook niet verwacht dat het zo goed zou gaan. Natuurlijk had ik tijd nodig om te wennen. In het begin miste ik mijn familie en vrienden en voelde ik me soms alleen. Het ging steeds beter. Zowel op de universiteit als op het veld." Daar waar het grote talent in eigen land niet echt naam wist te maken en bleef hangen tegen het eerste elftal van SC Heerevenveen aan, lukt het een paar duizend kilometer verder op wel. De oorzaak kent de studente ‘finance’ wel. "Voor mij is vertrouwen heel belangrijk. Hier krijg ik dat. We hebben een hele goede begeleidingsploeg en een Schotse trainer die Europese tactiek in het fysieke Amerikaanse spel wil brengen. Hij geeft me vertrouwen en dat betaalt zich uit."

In de Division One, het hoogste niveau waarop universiteiten kunnen voetballen, schopte Achterhof met een aantal belangrijke goals haar ploeg naar de play-offs. De race om het kampioenschap. Het schip strandde uiteindelijk in de halve finale. Achterhof maakte ook tijdens de zo belangrijke play offs weer goals en maakte zelfs een werelddoelpunt: "Dat is nu een mooi verschil wat vertrouwen met je kan doen. Bij Heerenveen had ik het nooit in mijn hoofd gehaald die bal op doel te schieten. Ik was net over de middenlijn. Nu wel. Ik durfde gewoon en de bal vloog echt vol in de bovenhoek." Met schittering in de ogen: "Niemand had verwacht dat ons team zo goed zou draaien. Ik heb het heel erg naar mijn zin. We spelen vaak voor veel publiek, ik maak goals, de speelsters zijn blij met me en ook nog Rookie of the year. Nee, dat had ik nooit verwacht. Natuurlijk merkte ik de laatste tijd wel dat ik kans had, maar toch. Ik hield er niet echt rekening mee omdat er zoveel kandidaten zijn."

Met het vliegtuig naar uitwedstrijden, een volledig verzorgde studie, wereldgoals, play offs en de hoogste haalbare cijfers. Toch heeft Achterhof nog eens grote wens."Ik zou eigenlijk heel graag uitkomen in de Amerikaanse National Women’s Soccer League. Dat is maar voor heel weinigen weggelegd. De kans daarop is niet zo groot. En alleen de aller besten spelen daar en iedereen wil het. Maar toch. Dat het nu zo goed gaat durfde ik ook niet te dromen. Ik blijf dromen. En hard werken!"