Inloopbijeenkomst autobrug en spoorbrug voor inwoners Zuidhorn

0
151
Zuidhorn inloopbijeenkomst brug

Zuidhorn inloopbijeenkomst brug-2ZUIDHORN- Woensdag was er een inloopbijeenkomst in zalencentrum Balk over de vernieuwing van de autobrug en spoorbrug in Zuidhorn. “Het zijn de eerste bruggen in een serie die aangepakt gaan worden,” vertelt Tim Smid van de provincie Groningen. Hij staat woensdagmiddag in het zalencentrum. “De bruggen worden vervangen voor de verdieping en verbreding van de vaarweg Lemmer-Delfzijl. Ook de brug in Aduard, Dorkwerd en een brug in de stad Groningen worden aangepakt.”

Samen met een aantal collega’s en inwoners staat Jan Gramsbergen van de gemeente Zuidhorn om een bruine tafel. Daarop ligt een plattegrond van Zuidhorn met daarop de brug in de oude situatie. Met een stippellijn is aangegeven hoe het er later uit moet gaan zien. “Van oorsprong is de brug niet zo hoog. Constructief is de brug met vijftig centimeter verhoogd. Daardoor kunnen er meer kleinere schepen, voor de pleziervaart onder door zonder dat de brug direct omhoog moet. Ten tweede is de overspanning van de brug groter geworden. De brug gaat nu over het hele kanaal heen en zorgt voor een ruimere doorvaart. Schepen kunnen elkaar nu onder de brug passeren zonder dat ze op elkaar hoeven te wachten omdat de doorgang te smal is.”

Dat scheelt voor de auto’s die staan te wachten ook weer tijd, vertelt Gramsbergen. “Ook kunnen er straks in plaats van schepen die schepen die twee containers vervoeren, straks schepen onder de brug door met drie containers,” zegt hij. “Op deze manier wordt de vaarweg van Lemmer-Delfzijl geschikt voor grotere en bredere schepen,” vertelt Tim Smid. Ook de spoorbrug gaat eruit, zegt Gramsbergen. “Daar wordt ook een vernieuwing toegepast. De brug wordt breder en krijgt een mooie overspanning.”

Carel Pool staat woensdag bij de informatiestent over de vernieuwde spoorbrug. Pool woont aan de Noordhornse kant van het kanaal, vertelt hij. “Ik heb aan de ene kant het zicht op de spoorbrug en aan de andere kant zicht op de autobrug. Ik woon er bijna precies tussen in. Maar wel iets dichter bij de autobrug dan bij de spoorbrug. Ik ben hier vanavond om even rond te kijken en informatie in te winnen. Ik heb een paar vragen, waarvan een over de spoorbrug. Waarom wordt dat bijvoorbeeld geen dubbele spoorsbrug? En bij de autobrug had ik wat vragen over het heen en weer varen van een pontje. Als de brug verbouwt wordt, komt er namelijk een pontje voor de fietsers, als er geen fietsverkeer meer mogelijk is. Die vaart dan heen en weer. Maar als ik het allemaal zo hoor, gaat het best goed geregeld worden,” besluit hij.