Stichting Glasvezel De Marne wil snel internet in het buitengebied

0
207
DEMARNE-glasvezel

“We willen niet wachten tot 2020”

VIERHUIZEN- Een glasvezelkabel voor snel internet in de buitengebieden van gemeente De Marne. Voorzitter Geertje Karstens weet helder uit te leggen waar Stichting Glasvezel De Marne zich hard voor maakt. Samen met de andere bestuursleden, Anselm Claassen, Carla van der Spek en Marcel Aling zit ze om tafel voor overleg. “ Het internet hier is ontzettend slecht,” vertelt ze. Claassen knikt. “Als ik iets wil versturen, moet ik soms wel een uur wachten.”

De huidige internetverbinding in de buitengebieden verloopt via de telefoonkabel, die daar net na de oorlog is neergelegd, weet Karstens. Dat geeft volgens haar problemen. “Grote hoeveelheden data kunnen daarmee niet verstuurd worden. Het gaat zelfs zover dat bedrijven de bestanden niet eens meer via internet sturen, maar het op een usb-stick zetten en met de auto wegbrengen.” Claassen weet dat uit eigen ervaring. “Ik heb een groot landbouwbedrijf waar ik drones over mijn akkers laat vliegen om data te verzamelen. Maar met het bewerken en versturen ben je soms wel een dag bezig. En dan maar hopen dat het in één keer goed gaat.”

Ook Carla en Marcel Aling die net als de andere bestuursleden in het buitengebied van gemeente de Marne wonen, ervaren traag internet. “Mijn kinderen die studeren in Groningen blijven vaak in de stad als ze met de studie bezig moeten omdat ze weten dat het internet hier niet snel genoeg is,” zegt Carla. “En ik moet regelmatig tegen mijn kinderen zeggen, jongens leg die tablet maar even opzij want ik moet voor mijn bedrijf gebruikmaken van internet,” valt Aling haar bij. “Als er namelijk meerdere personen op dezelfde internetverbinding zitten, valt de verbinding namelijk weg.”

Voorzitter Karstens vertelt dat het probleem alleen speelt in de buitengebieden. “In de dorpen is er niks aan de hand. Daar hebben ze goed internet van Ziggo of KPN. Maar voor die internetaanbieders is het niet aantrekkelijk om in de buitengebieden glasvezelkabel aan te leggen. De kosten voor het aanleggen van de kabelverbindingen zijn te hoog. In het dorp staan de huizen dichter bij elkaar, dus het aanleggen van een glasvezelkabel is daar veel goedkoper dan hier in de buitengebieden waar de huizen en boerderijen verder uit elkaar staan.”

Het probleem van traag internet speelt niet alleen in gemeente De Marne, weet Karstens te vertellen. “Ook in de buitengebieden van Zuidhorn, Oldambt, Eemsmond, Slochteren en Bedum blijven mensen verstoken van goed internet.” Claassen vult aan: “Eigenlijk gaat het om de boerderijen, woningen en bedrijven in het buitengebied van alle gemeenten van de provincie.”

Karstens knikt. “Snel internet zorgt daarmee ook voor een betere leefbaarheid en werkgelegenheid op het platteland. De provincie Groningen wil in alle buitengebieden snel internet. Om daarmee een impuls te geven aan economische activiteiten op het platteland. Dat is waar we het over hebben. De noodzaak om de belastingaangifte te kunnen verzenden, gebruik te maken van E-health ondersteuning vanuit ziekenhuizen of gewoon een vraag voorleggen aan de gemeente of bankinstellingen. Je kunt niet zonder snel internet. Niet eens omdat we er wellicht gebruik van willen maken om een aflevering terug te krijgen via uitzending gemist of een leuke film te downloaden. Dit persoonlijke gebruik van snel internet is natuurlijk wel interessant, maar heeft niet de prioriteit.”

Snel internet via een draadloze verbinding willen ze niet, zegt Karstens stellig. “We willen geen draadloze 4G of 5G verbinding. De kans op storing is dan groter. Als er een boer op een tractor voorbij komt rijden met een GPS, dan stoort dat bijvoorbeeld op je draadloze internetontvangst. Wij willen een stabiele internetverbinding met ook ontwikkelingsmogelijkheden voor toekomstig gebruik. Dit kan alleen maar met een glasvezelkabel.”

Sinds de zomer van 2015 maakt Stichting Glasvezel de Marne zich hier hard voor. “In het gemeentehuis in Leens hebben we een informatiebijeenkomst bijgewoond waarin het ging over de internetbeperking in de buitengebieden. Zo is het initiatief voor glasvezel de Marne eigenlijk ontstaan,” zegt Claassen. Het is de provincie die groen licht moet geven voor het initiatief, zegt Karstens. “Maar we weten dat gemeente De Marne achter ons initiatief staat en dat de glasvezelkabel op lokaal niveau, in de gemeente, aangelegd moet worden.”

De Stichting heeft nog heel wat werk te verzetten en kan dit alleen als er voldoende draagvlak is bij de mensen die in het buitengebied wonen, geeft Karstens aan. “Zij kunnen ons via de website www.glasvezeldemarne.nl, laten weten dat ze glasvezelkabel willen. Er zijn zo’n 450 adressen in het buitengebied van de Marne, waar nu nog geen snel internet is. Zodra de bewoners van deze 450 adressen ons zeggen dat we verder moeten gaan, starten we met de gebiedsanalyse,” vertelt ze. “Dan weten we precies waar de kabels moeten worden gelegd. Als het moet, willen we heel veel zelf doen, maar we hopen ook op de inzet van lokale aannemers. Bijvoorbeeld voor het graven van geulen voor het leggen van de kabel.”

Op 18 maart gaan de initiatiefnemers van Stichting Glasvezel de Marne met alle vertegenwoordigers van de glasvezelinitiatieven om tafel. “Met de vertegenwoordigers vanuit alle 12 gemeenten,” zegt Karstens. “Ook praten we met gedeputeerde Patrick Brouns, met de algemeen directeur van de Economic Board, met Marco Smit en met de Statenleden. In de tussentijd gaan we het zo voorbereiden dat ze dan eigenlijk alleen nog maar ‘ja’ kunnen zeggen,” lacht Karstens. “Voor heel Europa en daarmee dus ook voor de provincie Groningen is in Brussel de afspraak gemaakt, dat iedereen in 2020 internet heeft. Wij weten dat de hele provincie Groningen dit ook wil. Maar wij willen dat sneller en we willen ook niet meer betalen dan wat elke inwoner van Nederland hiervoor betaalt. We willen niet wachten tot 2020.”