Carnavalsgangers zijn klaar voor het grootste evenement van het jaar

0
1193
Kloosterburen carnaval 1

“Carnaval is zoveel meer dan alleen een feestje”

Kloosterburen carnaval 2Kloosterburen carnaval 3Kloosterburen carnaval 4KLOOSTERBUREN – Komend weekend verandert Kloosterburen in carnavals-place-to-be ‘Kronkeldörp’, zoals het elk jaar, sinds 1970, doet. De symbolische sleutel van het dorp wordt door burgemeester Wiersma overgedragen aan Prins Carnaval tijdens de openinghandeling en vijf dagen lang is Kloosterburen even geen Kloosterburen meer. De wijken, het bestuur en de einzelgängers zijn al maanden en maanden aan het voorbereiden op het spektakel dat 5 februari losbarst.

In het Kronkelhuus, de thuisbasis van carnavalsvereniging Oldeclooster, wachten Prins Luuk en bestuursleden Erik, Anton en Frans. De mannen zijn carnavalsvierders in hart en nieren en weten niet beter dan dat er elk jaar carnaval gevierd wordt in Kloosterburen en omliggende dorpen. Weer of geen weer, het gaat altijd door.

Prins Luuk mag dit jaar met de scepter zwaaien. “Ik werd in oktober gevraagd om Prins te zijn”, begint hij. “En eigenlijk is de prins het grootste geheim van het hele carnaval. Niemand, op drie of vier mensen na, weet wie de Prins wordt. Op 2 januari ben ik onthult”, lacht hij. “Er gaat een wereld voor je open. Formele bezoeken en handelingen, noem maar op. Het is bijna een fulltime baan.” Voorzitter Erik vult aan: “De Prins is eigenlijk het visitekaartje van het hele carnaval.”

“Ik heb er niet lang over na hoeven denken”, gaat Luuk verder. “Ik ben een van de jongste Prinsen, want de gemiddelde leeftijd is ongeveer 40 en ik ben 25 jaar. Maar je moet je wel 100 procent inzetten. Gelukkig mogen Prinsen altijd een adjudant kiezen. En Richard, mijn adjudant, is een hele goede.”

Zelfs niet alle bestuursleden van het vijfkoppige bestuur weten wie de Prins gaat worden. Ook voor hen is het een verrassing. Er wordt van te voren goed gekeken naar wie er geschikt kan zijn als Prins. “Het moet iemand zijn die natuurlijk iets met carnaval heeft”, vertelt Anton. “En iemand uit het dorp, met een goede uitstraling”, vult Erik aan. “Hij moet eigenlijk het carnaval verkopen zonder er geld voor te vragen.”

De mannen blijven enthousiast doorvertellen over carnaval, en gezien de voorbereiding, tijd en energie die erin gestoken wordt, blijkt zo’n carnavalsweekend organiseren een hele klus te zijn. “Voor ons is het veel meer dan alleen een feestje”, vertelt Erik. “Het is eigenlijk net een bedrijf. We hebben een eigen krant, waar ongeveer 15 mensen aan meewerken. En daarnaast worden door de verschillende wijken altijd wagens gebouwd voor de optocht. Die groepen zijn daar meestal maanden mee bezig. Er zijn nu zo’n 150 man aan het bouwen! Maar ook de einzelgängers maken altijd geweldige dingen waarmee ze meelopen in de optocht. Iedereen zet zich gigantisch hard in, en dat is geweldig om te zien.”

De organisatie voor het evenement is al begonnen vlak na het carnaval van vorig jaar, vertelt Erik. “Er moet zoveel gebeuren, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Er moeten vergunningen geregeld worden, afspraken gemaakt worden en dan moet je ook nog eens iedereen te vriend houden”, lacht hij. “En we moeten natuurlijk rekening houden met de regels en protocollen van het carnaval zelf. De Raad van Elf, de Prins, de optocht, benoemingen, onderscheidingen, de openingshandeling… Noem maar op!” Anton vult hem aan: “Je moet het echt leuk vinden om te doen, anders moet je niet in het bestuur gaan.”

De vereniging heeft 600 leden, weten de mannen te vertellen. “Daarmee zijn we niet alleen de grootste carnavalsvereniging van het Noorden, maar van het hele land!”, lacht Frans. “In de omgeving zijn er van origine ‘wijken’, en per wijk wordt een wagen gebouwd voor de optocht. Dit jaar lopen er 27 wijken en einzelgängers mee”, vertelt hij terwijl hij naar het programma van de optocht in de krant wijst.

Carnaval is voor de mannen belangrijk. “We weten eigenlijk niet beter dan dat het er is”, lachen ze. “Ik ben er mee opgegroeid”, vertelt Erik. “Het is het feest van de zotten”, vult Frans hem lachend aan. Anton vervolgt: “Je kan echt even vijf dagen lang jezelf zijn en alles vergeten.” Ook gaan de Prins en de mannen van het bestuur rond carnaval langs ziekenhuizen en instellingen voor gehandicapten. “We vinden het belangrijk dat ook de mensen die niet bij de optocht en de feesten kunnen zijn, carnaval kunnen vieren. Daarom gaan we er naartoe om ze de avond van hun leven te geven”, lacht Anton. “Soms ben je gewoon drie uur lang de polonaise aan het dansen”, lacht Erik. “Maar dat vinden ze echt geweldig.”

Na al dat gepraat over wagens en optochten, begint de nieuwsgierigheid aan te wakkeren. “De Schuimhappers zijn een paar kilometer verderop aan het bouwen aan hun wagen”, oppert Erik. “We kunnen best even een kijkje nemen.” En inderdaad, in een grote schuur, net buiten Kloosterburen, is een groep jongens en meiden druk in de weer met verf, papier-maché en kippengaas. Een kleurrijk geheel staat in het midden. “De wagen is bijna klaar”, lacht wijkhoofd Willem van De Schuimhappers. “Maar we willen het natuurlijk nog wel even een verrassing houden.” Al bijna 11 jaar lang doen De Schuimhappers mee met de optocht, en de wagens worden groter en groter. “De eerste keer begin je vrij klein, maar elk jaar ga je uitbreiden en groter denken”, lacht Willem. “Onze wijk bestaat uit ongeveer 20 mensen, en we zijn nu ongeveer 3 maanden bezig met deze wagen.” Vrolijk lopen de bouwers, ververs en knutselaars door de grote ruimte en worden tipjes van de sluier opgelicht. “Vijftig kilo confetti”, wordt er gelachen. “Da’s best veel!” Voor de foto gaat de groep voor de wagen staan, zodat er niet teveel onthuld wordt. “Laat ze maar lekker gissen”, lacht Willem.

Een dorp verderop, in Molenrij, is einzelgänger Rob de Jong ook druk bezig met het in elkaar zetten van een knap staaltje carnavalskunst. Zijn dochter Marin en Eline doen dit jaar voor de tweede keer mee met de optocht. Begin december zijn ze al begonnen met bouwen. Ook zij willen hun pronkstukken geheim houden tot de optocht en geven wat kleine tipjes van de sluier. “Vorig jaar hadden we de eerste prijs!”, lacht Eline. Vader Rob begint te lachen. “Ja, al vier jaar op rij won ik de eerste prijs, en zij doen voor de eerste keer mee en ze winnen!” Einzelgänger Rob doet al 10 jaar mee aan carnaval als einzelgänger en staat bekend om zijn bakfiets. Want elk jaar bouwt hij die bakfiets om tot een waar carnavalsspektakel. “Ik heb al heel wat thema’s gehad”, lacht hij. “De Liedl, bijvoorbeeld. Naar dat liedje. Nix18 is ook een onderwerp geweest en toen de vereniging 44 jaar bestond had ik een heel groot dienblad gemaakt met kaas en worst.”

Dit jaar is het thema van Rob ‘Ik neem de leiding’. “En dat kan van alles betekenen!”, lacht hij. Het thema van de meiden is ‘We hebben de boot gemist’. “Ik vier al vanaf mijn 7e carnaval”, vertelt hij. “Ik weet niet anders dan dat het er is. Ik moet gewoon meedoen.” Zijn vrouw valt hem lachend bij: “Ja, als hij niet meedoet wordt ‘ie bloedchagrijnig!” Dit jaar heeft Rob zelf een aantal lokale sponsors, die hem materialen of onderdelen doneren voor zijn bakfiets. “Dat is zo leuk”, lacht hij. “Het is toch een stukje waardering voor al het werk wat je erin stopt.”

PROGRAMMA:

KLEINE HUISJES- Op zondag 7 februari 2016, om 14:00 uur begint de carnavalsoptocht vanuit Kleine Huisjes via Molenrij naar het Kronkeldörp (Kloosterburen). Daar wordt nog een extra ronde door het dorp gemaakt. Na de optocht speelt om 16:00 uur feestband Solidair in de grote zaal van het Kronkelhoes, afgewiseld met dweilorkesten. Hieronder de opstelling van de wagens tijdens de tocht.

Opstelling optocht 7 februari 2016

1. A Damsterweg/Bokum Hallo, Hallo Goedemorgen!

2. Rob de Jong Ik neem de leiding

3. Eline en Marin de Jong We hebben de boot gemist

4. 4 laive deuskes Dweilorkest

5. B Hoofdstraat Oost/West Sjoemelsoftware

6. De Feestneuzen Met dit heksendrankje op, zetten wij Kronkeldiep op z’n kop

7. Groep Hegeman Brandweercluster Hogeland, bij de jeugd nog onderbemand!

8. C Kruisweg/Hornhuizen Goocheltruc(k)

9. Eric Adema Ik bak d’r niks van

10. Cloosterwichters Waterballet

11. D The Freestylers De Minions ontdekken Kronkeldörp

12. De Riegster Lolbroeken De Riegster Lolbroeken als zuipschuiten…

13. Jacob-Jelle Tuma Ook ik ben der weer bie

14. E Schuimhappers/Molenrij Circus Renz op de fles!

15. Opvlieger Een opvlieger

16. “Als je maar lol hebt” Carnaval moet je voelen!

17. F Wijk Willibrord Formule 1 Max Verstappen

18. Simon Gerdez (ont)plofkip

19. G Hogeweg Lego verovert Kronkeldörp

20. Groep Bottema Lintjes Regen

21. H Dobbe/Grijssloot Heel Dobbe bakt!

22. André Bolt Sneak preview

23. I Hoofdstraat Centrum/Broek De zorg op zijn gat!! ’t Olde Heem plat!!

24. De Zwaaiwichters Wij zwieren en zwaaien door ’t Kronkeldörp

25. J t Halve Dörp Star Wars Kronkeldörp Awakens

26. Jan Gerdez Dat was ‘t

27. C.V. Oldeclooster Prinsenwagen Luuk de 1e en Raad van 11