Vijfde editie van Beste Bedrijf van de Streek barst los

0
192
Grijpskerk Drint beste bedrijf 2015

“Je moet er natuurlijk wel wat mee doen, als je die titel wint”

Grijpskerk Drint beste bedrijf 2015-2Grijpskerk Drint beste bedrijf 2015-3GRIJPSKERK – De strijd om de felbegeerde titel ‘Beste Bedrijf van de Streek’ zal binnenkort weer losbarsten. Voor de 5e keer in de geschiedenis van de Streekkrant, welteverstaan. Een klein jubileum dus. Alle bedrijven uit het gebied van de Streekkrant mogen deelnemen en iedereen mag stemmen op zijn of haar favoriete bedrijf. De stemmen worden geteld, de motivaties worden bekeken en de punten worden opgesomd, tot er uiteindelijk drie bedrijven in de finale staan. Uit die drie bedrijven wordt een winnaar gekozen door een deskundige jury en die winnaar, ja, die mag zichzelf een jaar lang het Beste Bedrijf van de Streek noemen.

Vorig jaar werd deze felbegeerde titel gewonnen door Bloemenhuis Drint in Grijpskerk. En wat is nu beter dan een aantal tips voor de nieuwe deelnemers van een voormalig winnaar? “Het belangrijkst is dat je klantvriendelijk bent, dat je winkel of bedrijf er goed bijstaat en dat je bedrijf een bepaalde rol vervult in de streek”, vertelt Els Eeuwema van Bloemenhuis Drint. “Het bloemenhuis is niet alleen voor het dorp, maar heeft echt een regiofunctie. En je moet natuurlijk zorgen dat je gewoon geen minpunten hebt”, vult ze lachend aan. “Want de jury kijkt echt heel kritisch naar je bedrijf.”

De jury van vorig jaar bestond uit de winnaars van de eerste drie edities van het Beste Bedrijf van de Streek. Zwaantje Jans van Bij Zwaantje in Grootegast, Stieneke van Dam van Hair2Hair in Zoutkamp en Wilco de Vries van de Marskramer in Grootegast. “Een meer dan terechte winnaar”, vertelde de jury over Bloemenhuis Drint. “Voor een plaats als Grijpskerk is Bloemenhuis Drint heel belangrijk.”

Maar hoe pak je zoiets aan? Want die stemmen komen niet vanzelf. “Wij hebben heel veel mensen gevraagd om te stemmen”, legt Eeuwema uit. “En we hebben via internet oproepjes gedaan. En als je in eerste instantie mee gaat doen, verwacht je eigenlijk niet zo gauw dat je wint. Maar toen we bij de laatste drie zaten werd het wel ineens heel spannend en wilden we eigenlijk ook graag winnen, dus hebben we extra ons best gedaan. De etalage stond er mooi bij en we hebben alles goed schoongemaakt voor de jury kwam. Belangrijk is ook dat je als bedrijf vernieuwend bent, zo hebben wij altijd nieuwe artikelen en ziet de winkel er nooit hetzelfde uit.”

De andere twee bedrijven die naast Drint in de finale stonden waren Hoorcentrum Westerkwartier in Zuidhorn en Sportcentrum Eekeburen in Oldekerk. Een moeilijke keuze voor de juryleden.“Het was appels met peren vergelijken”, vertelt jurylid Jans.

Bloemenhuis Drint heeft na de winst veel positieve reacties gehad, weet Eeuwema te vertellen. “Mensen kwamen langs om ons te feliciteren. Het was echt een feestje!”, lacht ze. “Heel veel mensen vonden dat we het echt verdient hadden. Het is gewoon geweldig dat je op zo’n manier zoveel waardering krijgt. En het is natuurlijk best bijzonder, dat je uit zoveel bedrijven gekozen wordt. Het heeft ons veel goeds gebracht.”

De titel ‘Beste Bedrijf van de Streek’ pronkt inmiddels ook al een jaar op de grote, groene bestelbus van het bloemenhuis. “Je moet er natuurlijk wel wat mee doen, als je die titel wint. Je staat even compleet in de picture en dat is voor je bedrijf heel goed. Je kan je bedrijf echt op de kaart zetten met zo’n actie. Dat is ook nog een tip voor de volgende winnaar: Doe wat met die titel!” De titel op de auto van het bedrijf blijft niet onopgemerkt. “Het is een echte blikvanger. Als we op een bloemenveiling komen reageert iedereen heel leuk en willen alle ondernemers daar weten wat voor titel het precies is. Maar eigenlijk doen alle ondernemers daar dat wel hoor, zo’n titel op de auto zetten”, lacht de vrolijke eigenaresse. Ook haar man Jan Eeuwema is blij met de titel en de sticker op de bus. “Die sticker gaat er nooit meer af. Zelfs als ik een nieuwe bus krijg gaat die sticker mee”, lacht hij.

De titel ‘Beste Bedrijf van de Streek’, zal blijven pronken op de website en auto van Bloemenhuis Drint. “Ja, want we hebben die titel wel gewonnen”, vertelt Els Eeuwema. “We hoeven er alleen maar 2015 bij te zetten. We krijgen binnenkort een nieuwe website en daar staat het ook op. Maar we gaan het wel ‘afsluiten’ dit jaar. Alle klanten krijgen een presentje als bedankje, voor hun stem en steun vorig jaar.”

Boven de toonbank in het bloemenhuis prijkt een geplastificeerde editie van de Streekkrant met de foto van het personeel van het bloemenhuis. “We waren natuurlijk gigantisch blij toen we hoorden dat we gewonnen hadden”, lacht Eeuwema. “En de foto die toen gemaakt is vind ik ook zo leuk! Daarom hangt ‘ie er nog steeds en staat hij ook op onze website.”

Ook meedoen en strijden om de titel ‘’Beste Bedrijf van de Streek’? Mail dan naar destreekkrant@media-totaal.nl. De winnaar krijgt een paginagrote advertentie in de Streekkrant en mag een jaar lang gratis adverteren. Ook krijgt de winnaar een oorkonde in de vorm van een bordje, die in of op het bedrijf gehangen kan worden. En natuurlijk de befaamde eer voor altijd. “Ik raad iedereen aan om mee te doen”, lacht Eeuwema. “Het doet veel goeds voor je bedrijf!”

 

Wilco de Vries Marskramer

GROOTEGAST- Hij kan zich het moment dat hij de titel won nog goed herinneren. “Ik was in de tuin aan het werk,” vertelt Wilco de Vries van de Marskramer in Grootegast. “En toen werd ik gebeld dat de Marskramer het Beste Bedrijf was van de Streek. Dat was geweldig want het was nog best spannend. We hebben slingers opgehangen en er een feestje in de winkel van gemaakt. We hebben alle keren nog meegedaan, behalve vorig jaar want toen zaten we in de jury. Ook stonden we drie keer in de finale. In welk jaar we gewonnen hebben? Moment, ik loop even naar het bordje op het raam,” zegt hij lachend en vervolgt: “In 2014. Ik ben er erg trots op. Om onze klanten te bedanken hielden we een actie met een vlaggetje in de Streekkrant. Die konden ze uitknippen en zelf inkleuren en bij ons inleveren. Ze kregen dan korting op een artikel naar keuze en maakten kans op een waardebon van 15 euro.”

Stieneke van DamHair2Hair Zoutkamp

ZOUTKAMP- De kapsalon Hair2Hair uit Zoutkamp sleepte de titel van Beste Bedrijf van de Streek tijdens de tweede editie in de wacht. Eigenaresse Stieneke van Dam denkt lachend terug aan het moment dat ze te horen kreeg dat haar kapsalon gewonnen had. “Ik stond in de zaak en heb direct gebak gehaald bij de bakker,” zegt ze. Dat was in 2013, herinnert ze zich. “Ik gebruik de titel nog steeds in mijn advertenties want het werkt nog steeds. Ik vind het een hartstikke leuke actie en het werkt goed om meer bekendheid te krijgen. Toen de juryleden op bezoek kwamen was ik best zenuwachtig. Maar de andere deelnemers waren dat ook, dus daarin stond ik niet alleen. Ik heb hen rondgeleid in mijn zaak en vragen beantwoord. Ik vond het erg leuk om mee te doen.”

Zwaantje Jans Bij Zwaantje Grootegast

GROOTEGAST- Zwaantje Jans won met haar delicatessenwinkel Bij Zwaantje de eerste editie van het Beste Bedrijf van de Streek. Ze vertelt dat ze door het winnen van de titel veel naamsbekendheid heeft gekregen. “Mensen zijn nieuwsgierig en komen dan even een kijkje nemen in de winkel. Het bijzondere was dat ik net begonnen was met mijn zaak. Dat was in 2010. Ik verkocht er Oudhollands snoep, koffie en thee. En een jaar later won ik de titel van het Beste Bedrijf van de Streek. Dat was heel bijzonder want dat verwacht je natuurlijk niet,” zegt ze. “Veel klanten hebben op mij gestemd, dat vond ik ook erg leuk.”