Bezorgde moeders zien 300 asielzoekers in Grootegast niet zitten

0
147

GROOTEGAST – Voor de opvang van 300 asielzoekers in Grootegast is geen draagvlak. Dat stelt een groep bezorgde moeders. Zij vinden het onverkoopbaar dat zo snel na het afwijzen van het vorige plan de gemeente nu met iets nieuws komt. In een brief vragen ze het college om uitleg en uiten ze hun ongenoegen.

Precies negen dagen nadat de gemeenteraad het college met huiswerk terugstuurde naar het COA is een nieuwe deal al bijna rond. Het COA gaat namelijk akkoord met de opvang van 300 personen voor een periode van vijf jaar. Ook is er de mogelijkheid om die termijn te verdubbelen. “Hoe kan hij dat nou afspreken?” vraagt Trienke Hummel zich af. “Over 3 jaar gaat de burgemeester weg en wie komt dan op voor onze belangen?” Samen met andere moeders vindt ze dat de burgemeester de plannen moet intrekken.

De dames benadrukken dat ze geen racisten zijn en dat ze opvang omarmen, maar dan mag maximaal een derde van de mensen komen. “Wij vinden het prima als Grootegast 100 vluchtelingen krijgt. 300 kan, maar dan moet je ze verdelen over de andere gemeenten in het Westerkwartier,” zegt Janneke Gjaltema. “Wij denken dat we hier verongelukken met 300 mensen. Ze kunnen wel zeggen dat er niks gebeurt, maar wij hebben genoeg andere verhalen gehoord.”

De angst voor problemen is er ook onder het personeel van het zwembad, stelt bestuurslid Johanna Jonker. “De meeste inwoners wisten niet wat er met het vorige AZC allemaal gebeurd is,” stelt ze. Ze wijst erop dat twee jonge asielzoekers van het vorige centrum bijna verdronken. “Een jongen van 17 lag op de bodem. Hij was op leven na dood. Wij zijn begonnen met de reanimatie en dat hebben ze toen in het Academisch Ziekenhuis overgenomen. Het was echt verschrikkelijk. Voor al het badpersoneel was het een traumatische ervaring.” Later kon een meisje van een jaar of drie net op tijd gered worden. Ook zij dreef al op de bodem en moest gereanimeerd worden.

Naast de bijna-doodervaringen waren er volgens Jonker nog genoeg andere problemen. “In de zomer bij mooi weer zaten hele groepen jongens aan de rand van het bad naar de meisjes te kijken. Een beetje gluren. We hebben toen bordjes bij het bad gezet, waarop stond dat je niet met kleding bij het bad mocht. Dat betekende ook dat we opa’s en oma’s bij hun kleinkinderen weg moest sturen. Deed je dat niet, dan was je aan het discrimineren.” Volgens Jonker ziet het personeel, maar ook de vrijwilligers, de komst van een nieuw AZC niet zitten. “Er was altijd wel wat. We hebben het er onlangs over gehad en toen zeiden zij ‘dat ze hun borst wel nat konden maken’. Begrijp me niet verkeerd. Echte gezinnen zijn hier welkom, maar we moeten geen economische vluchtelingen opvangen.”

De moeders willen nu dat de gemeente snel met antwoorden komt. “Je hoort helemaal niks over de details,” stelt Theodora Tiemersma. “Je weet niet of er meer politie komt en ook niet hoe het met de inburgering gaat. Krijgen de mensen bijvoorbeeld cursussen?” Zij vindt dat de gemeente over al deze zaken duidelijkheid moet geven voordat de asielzoekers komen. “Het COA is steeds de lijdende lijn, maar ik vind dat zij creatiever moeten denken zodat kleinschaligere opvang mogelijk is. De gemeente is klant, dus wij zijn koning. De burgemeester moet opkomen voor zijn burgers en de lokale economie.”

Of de zaken tot onrust lijden, weten de dames niet. Tiemersma: “Ik ben er heel erg trots op dat wij op een nette manier van ons hebben kunnen laten horen én dat we op een nette manier in gesprek konden. Als de burgemeester zo blijft acteren, lijkt het wel of de gemeente een echte opstand wil creëren.”

Hoewel de locatie nog niet bekend is – in het dorp wordt openlijk gespeculeerd op een locatie aan de Tweemat of in het Robles Park – vond burgemeester Dijkstra het wel van belang om het nieuws over het aantal direct naar buiten te brengen. “Ik wilde eerst weten wat het COA van de plannen vond om 300 mensen op te vangen. Daar stemden zij mee in. Op basis daarvan gaan we nu een locatieonderzoek instellen. Op korte termijn verwacht ik geen beslissing, dat zal nog wel zo’n vier weken duren.” Uiterlijk heeft de gemeente tot 1 april de tijd.