Even voorstellen: de juryleden van het Beste Bedrijf van de Streek

0
217
Zuidhorn Jurylid Minne Bonnema

STREEK – Dit verdient een tromroffel, want de drie nieuwe juryleden van het Beste Bedrijf van de Streek zijn bekend! Deze drie bekwame, vakkundige mannen hebben over een aantal weken de beslissende stem in deze spannende competitie. De komende weken zijn ze zich aan het voorbereiden, inlezen, gereedmaken, klaarstomen en warmdraaien om een zo goed mogelijke keuze te kunnen maken tussen de drie bedrijven die straks in de finale staan.

Paspoort
Naam Minne Bonnema
Leeftijd 53
Woonplaats Zuidhorn
Voetbalclub VV Zuidhorn

Paspoort
Naam Albert de Groot
Leeftijd 58
Woonplaats Ulrum
Voetbalclub VVSV ‘09

Ulrum jurylid Albert de Groot_-2Grootegast Jurylid Henk Top-2

Paspoort
Naam Henk Top
Leeftijd 65
Woonplaats Grootegast
Voetbalclub FC Grootegast

Wat hebben deze drie mannen met elkaar gemeen? Waarom zitten ze samen in een jury? Ze zijn alle drie een belangrijke spil bij de voetbalverenigingen in hun gemeente. Henk Top als voorzitter van FC Grootegast, Albert de Groot als voorzitter van VVSV ’09 en Minne Bonnema als plaatsvervangend voorzitter van VV Zuidhorn. Wie beter dan deze drie mannen weten wat er speelt in een gemeente?

Het lijstje met criteria ligt al klaar bij de mannen. Inclusief tips voor de deelnemers. Maar voordat we direct in de competitie duiken, mogen de mannen zichzelf eerst even voorstellen. Te beginnen met Minne Bonnema uit Zuidhorn. “Ik ben 15 jaar besturend bezig in de voetbalvereniging. Ik ben een aantal jaren jeugdvoorzitter geweest en ik zit in de activiteitencommissie en sponsorcommissie. In het bestuur heb ik onder andere de portefeuilles communicatie en activiteiten onder mijn hoede en ben ik betrokken bij de sponsorcommissie. En ik ben ook nog plaatsvervangend voorzitter”, lacht hij. “VV Zuidhorn is een voetbalvereniging die door de hele gemeenschap door loopt, en dat vind ik heel erg leuk. ”

Door naar het volgende jurylid, Henk Top uit Grootegast. “Ik ben heel erg geïnteresseerd in het bedrijfsleven en winkelgebeuren”, begint hij. “Ik heb een eigen assurantiebedrijf gehad en daarnaast ben ik bestuurslid van de handelsvereniging in Grootegast. En natuurlijk voorzitter van FC Grootegast, waar ik ook veel te maken heb met verschillende ondernemers en winkeliers. Ook ben ik in het dorp actief, ik ben gepensioneerd dus ik zet me overal volledig voor in.”

Last but not least, Albert de Groot uit Ulrum. “In het dagelijks leven ben ik functioneel beheerder bij een zorginstelling in Zuidlaren. Ik heb verschillende functies bij diverse besturen, ik sta een keer per jaar op de planken met het toneel in Vierhuizen en voetbal al jaren”, lacht hij. “Voor de fusie heb ik in het bestuur gezeten bij VV Zeester in Zoutkamp en nu ben ik voorzitter van VVSV ’09 in Ulrum.”

De drie juryleden weten als geen ander hoe het reilen en zijlen in de gemeentes werkt. Ze zitten er immers, als bestuursleden, middenin en weten ze als geen ander hoe belangrijk de ondernemingen en winkels voor de dorpen zijn. “Het geeft een soort levendigheid in het dorp”, begint Top. “Winkels en ondernemingen brengen mensen op de been. En ook voor de uitstraling van het dorp is het belangrijk, als je de winkels uit het dorp haalt is het een saaie boel.” In De Marne geldt hetzelfde volgens De Groot. “Bij ons in de regio zijn winkels en ondernemingen de spil in het dorp, er gebeurt van alles omheen en mensen ontmoeten elkaar daar. Daarnaast zorgen de bedrijven voor werkgelegenheid.”

De werkgelegenheid die de bedrijven met zich meebrengen is voor de juryleden een belangrijk punt. “Er is inderdaad meer werkgelegenheid, vooral ook voor de jeugd”, beaamt Bonnema. “Zo hou je de jeugd in het dorp en de omgeving en dat is voor de leefbaarheid ook belangrijk. Daarnaast zijn winkel ook een ontmoetingsplaats met sociale interactie.” Dat winkels belangrijk zijn voor de dorpen en gemeentes, zo blijkt uit het enthousiasme waarmee de juryleden praten over de belangen voor het dorp.

Inmiddels zijn de juryleden al druk aan het voorbereiden. Vooral de punten waar ze op gaan letten tijdens de finale bij de 3 overgebleven bedrijven zitten al aardig goed in hun hoofden gestampt. Ze zijn kritisch, weten van wanten en laten zich niet makkelijk van de wijs brengen. “Natuurlijk is de binnenkomst belangrijk”, begint Top. “Je moet gegroet worden, dat gebeurt tegenwoordig niet overal meer. En je moet de tijd hebben om even rond te kijken zonder dat er direct medewerkers bij je komen.” De Groot vind het vooral belangrijk dat er met plezier gewerkt wordt in een bedrijf. “En of het een innovatief bedrijf is dat aan de weg timmert”, vertelt hij. Maar ook wordt er door de juryleden gekeken naar uitstraling en charme van het bedrijf. “De presentatie van het bedrijf is belangrijk”, vult Bonnema aan. “Maar ook de presentatie van de ondernemers zelf. Werken ze vanuit een bepaalde visie en gedachte? En hoe binden ze klanten aan zich? Maar ook het vergroten van de leefbaarheid. Ik vind het belangrijk dat ondernemers zich daarvoor in willen zetten.”

Gemotiveerd vertellen ze alle drie verder over de punten waar ze op gaan letten. “Ieder bedrijf heeft natuurlijk zijn sterke en zijn zwakke kanten en tussen de bedrijven zit ook een wereld van verschil”, vertelt De Groot. “Daarom moet je je richten op bepaalde algemene punten. De ontvangst, hoe het bedrijf er van buiten en binnen uitziet en of het personeel er met plezier werkt.” Bonnema vult aan: “En natuurlijk de maatschappelijke betrokkenheid en toegevoegde waarde voor de omgeving. Ik verwacht een stukje passie.”

Top heeft een eigen bedrijf gehad en weet wat belangrijk is voor het runnen van een eigen bedrijf. “De locatie is heel erg belangrijk, hoewel sommige bedrijven daar natuurlijk niks aan kunnen doen. En iets unieks hebben in je bedrijf, dat is ook belangrijk. Vooruitstrevend zijn en iets hebben wat andere winkels niet hebben, zodat klanten terug blijven komen naar jouw bedrijf.”

Volgende de juryleden is er een groot verschil tussen online shoppen en fysiek shoppen. Maar fysiek shoppen krijgt de voorkeur bij de drie mannen. “Ik denk dat er altijd een markt is voor de fysieke winkel, vooral onder ouderen. Fysieke winkels geven gezelligheid en de mogelijkheid voor de inwoners van de dorpen om nieuwtjes met elkaar uit te wisselen”, lacht Top. “Dat is heel herkenbaar, want als ik ’s ochtends naar de bakker loop hoor ik van alles.” De Groot en Bonnema zijn het daarmee eens. “Ik vind online winkelen niks, het met elkaar praten komt er niet meer van en de sociale functie die winkels en bedrijven hebben valt weg”, aldus De Groot. “Ik denk dat je het pas merkt als het er niet meer is, het fysieke winkelen”, vertelt Bonnema. “Maar bij fysiek winkelen blijf je een stukje service houden wat je bij online shoppen niet krijgt. En daarnaast inderdaad de sociale interactie en de bedrijvigheid, want die zorgt voor levendigheid in het dorp. En dat is voor een gemeenschap heel belangrijk.” Top vult aan: “Eigenlijk is een combinatie van een fysieke winkel met een webwinkel ideaal.”

Tot slot hebben de kersverse juryleden nog een aantal tips voor de deelnemende bedrijven. “Winkeliers moeten zich laten zien in het dorp”, vertelt Top. “Je moet actief zijn. En acties houden, want dat werkt gewoon heel erg goed. Daarnaast moet je service bieden, proberen nieuwe markten aan te boren en verrassen om te overleven”, lacht hij. De Groot geeft als tip dat werknemers vooral plezier moeten uitstraling. “Want dat vind ik heel erg belangrijk.” Bonnema richt zich vooral op de presentatie. “Ik vind het belangrijk hoe bedrijven en werknemers zich presenteren naar de jury toe en laten zien wat de sterke punten zijn als ondernemer.” De juryleden hebben er zin in, zo blijkt uit het enthousiasme waarmee ze vertellen. En ze vullen elkaar perfect aan als jury zijnde. Alle drie hebben ze een eigen invalshoek waarmee ze kritisch zullen kijken naar de drie finalisten.

Van alle bedrijven die meedoen aan de competitie Beste Bedrijf van de Streek zullen er uiteindelijk 3 bedrijven in de finale komen. De bedrijven met de meeste stemmen, beste motivatie of hoogste cijfers zullen gekozen worden, en dan is het aan de juryleden om het winnende bedrijf te kiezen. Het publiek kan nog steeds stemmen! En stemmen is belangrijk, want wie weet komt jouw favoriete winkel of bedrijf wel in de finale. Dus, beste lezers, jullie stem kan het verschil maken. En daarnaast kunnen de stemmers zelf ook nog wat winnen, want onder de ingeleverde stembriefjes zullen een flink aantal prijzen worden verloot. Win-win! Het bedrijf wat uiteindelijk als de winnaar van de competitie uit de bus komt krijgt de titel ‘Beste Bedrijf van de Streek’, een paginagrote advertentie in de Streekkrant, een oorkonde die bij de ingang van het bedrijf gehangen kan worden en een jaar lang een wekelijkse vermelding in de Streekkrant.