Hans Toebes

0
1762
Hans Toebes Man met de Hamer

Nieuwe dirigent muziekvereniging Uit Vriendschap Opende

“Ik ben erg blij dat ik de nieuwe dirigent ben van muziekvereniging Uit Vriendschap. Ik zat al een tijdje zonder orkest maar ben wel al eerder dirigent geweest van verschillende muziekverenigingen. Mijn eerste orkest was Excelsior uit Baflo en ik was ook dirigent in Eenrum bij fanfare Orpheus. Naast dirigeren schrijf ik ook muziekstukken en geef ik muzieklessen. Ik ben afgestudeerd aan het Conservatorium in de richting van het muziekonderwijs en het dirigentschap. Muziekvereniging Uit Vriendschap is duidelijk een muziekvereniging in opbouw. Het is een fusieorkest, het bestaat uit twee verenigingen die twee jaar geleden met elkaar zijn samengegaan.

Op dit moment ben ik samen met de orkestleden bezig met het voorjaarsconcert op 9 april. We zijn de nummers aan het repeteren en moeten daar nog een paar dingen aan aanpassen. We hebben daar nog acht weken voor. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met Queen in concert. Het is een selectie van nummers van de groep Queen. Het leukste aan het dirigeren vind ik de combinatie met muziek en het bezig zijn met mensen. En dat het dan ook nog eens lukt om al die mensen met elkaar te laten samenspelen in één concert, dat is heel leuk. Muziek maken vind ik één van de leukste dingen om te doen. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen het dirigeren lastig vinden, als je Maestro bekijkt waarbij bekende Nederlanders die geen dirigent zijn een heel orkest moeten leiden bijvoorbeeld. Je moet met je eigen bewegingen, armgebaren en mimiek het orkest in beweging krijgen om de juiste tonen en klanken te laten horen. Maar ik ben al een tijdje dirigent, dus voor mij is dat eigenlijk geen probleem meer.

Wat ik voor muziekvereniging Uit Vriendschap wil gaan betekenen? Ik wil meebouwen aan de vereniging. En het feit dat Uit Vriendschap een groeiende club is waarbij de nadruk ligt op populaire muziek was een van mijn belangrijkste drijfveren waarom ik graag dirigent wilde zijn bij deze muziekvereniging. Op zaterdagavond 9 april dirigeer ik mijn eerste concert bij muziekvereniging Uit Vriendschap. We spelen in het Barontheater in Opende en iedereen is van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn.”