Wethouder Gerda Postma van Achtkarspelen: “Vluchtelingenvraagstuk lijkt politiek spel”

0
128

BUITENPOST – Als het om de opvang van vluchtelingen gaat, lijkt de politiek vooral te kijken naar toekomstige verkiezingsresultaten. Dat betoogt wethouder Gerda Postma (PvdA) van de gemeente Achtkarspelen op Twitter en Facebook. De wethouder ergert zich aan de opstelling van verschillende politieke partijen, zonder deze bij naam te noemen.

“Vluchtelingen. Ik verafschuw die term omdat het mensen hun identiteit, waardigheid en gezicht ontneemt. Mensen zijn gevlucht. Opvangen is geen kwestie van ‘ja’ of ‘nee’. De suggestie dat dit wel het geval is, is ontzettend egoïstisch maar vooral onmenselijk. Stel dat alle gemeenten een volksraadpleging doen, stel dat alle landen dit gaan doen én stel dat iedereen ‘NEE’ zou zeggen. Waar laten we deze mensen dan?” schrijft ze.

Volgens de wethouder gaat het er niet om of je mensen opvangt, maar hoe je het doet. “Het vluchtelingenvraagstuk lijkt verworden te zijn tot een politiek spel waarmee partijen proberen de toekomstige kiezer aan hun zijde te krijgen. Ik vind dat in- en intriest.” In haar stuk pleit ze ervoor om asielzoekers op te vangen en de inwoners hier nauw bij te betrekken. “Vandaar dat in alle gemeenten inspraakavonden worden gehouden.”

Zelf vindt de wethouder het vanzelfsprekend dat mensen opgevangen worden. Eerder deze maand droeg haar eigen partij, samen met CDA, CU en VVD, haar op om met een plan te komen waarin staat waar vluchtelingen opgevangen kunnen worden. FNP en GBA hadden daar eerder een stokje voor gestoken.

Gemeentebelangen Achtkarspelen heeft inmiddels opgeroepen om een alternatieve volksraadpleging over de komst van asielzoekers te houden. De partij wil dat in alle dorpen een informatieavond georganiseerd wordt, waarna mensen voor of tegen de opvang kunnen stemmen. De partij wil dit omdat zij de indruk heeft dat de meeste inwoners tegen een AZC zijn. Reden zou zijn dat sommige mensen nu naar een voedselbank moeten, geen werk hebben of te maken hebben met de krimp. Ook zouden inwoners het idee hebben dat alles over hun hoofd heen wordt beslist. De partij roept daarom de bevolking op om op 23 en 31 maart de raadsvergaderingen bij te wonen. Op die dagen wordt naar verwachting gesproken over de komst van een AZC.