“Er zijn zoveel kunstenaars die niet de ruimte hebben om creatief bezig te zijn met hun kunst”

0
2078
Doezum KC marike hazenberg

DOEZUM – Marike Hazenberg uit Doezum is al haal hele leven creatief bezig. Met van alles nog wat. Ze fotografeert, schildert en is vrijwilliger bij het Grafisch Museum Groningen. Ze is nu druk bezig met het opzetten van een kunstenaarscollectief.

“Het zit in de planning om, samen met een groep kunstenaars, een ruimte te huren waar we dan met z’n allen bezig kunnen”, legt Hazenberg uit. “Er zijn zoveel kunstenaars, amateur of professioneel, die niet de ruimte hebben om creatief bezig te zijn met hun kunst. Ik heb zelf ook mijn schildersezel ergens in de hoek van een kamer staan”, lacht ze. “En als we dan met z’n allen een ruimte huren, kunnen we daar bezig. En dat kan van alles zijn, van schilderen tot houtbewerken. Zo kun je ook van elkaar leren. En de ruimte mag gewoon vies worden. Want er zijn genoeg mensen die thuis schilderen waarvan de vloer niet vies mag worden bijvoorbeeld. Ik zoek alleen nog mensen waarmee ik dit samen kan doen, zodat we de kosten voor de ruimte kunnen delen en het collectief kunnen beginnen.”

Maar daar blijft het niet bij. De jonge kunstenares heeft ambitieuze plannen voor het kunstenaarscollectief. “Ik zou het mooi vinden om er bijvoorbeeld een winkeltje bij te beginnen, waar ook andere kunstenaars hun werk kunnen brengen. Maar het moet wel kwalitatief goed blijven, dus geen rommelwinkeltje. Ook exposities behoren tot de mogelijkheden. Er staan zo gigantisch veel panden leeg in dit gebied, dat het helemaal niet verkeerd zou zijn om daar te exposeren. Dat zie je tegenwoordig wel meer.”

Creativiteit zit bij Hazenberg in het bloed, zo blijkt. “Ik vind het geweldig om te experimenteren”, lacht ze. “Ik vind zoveel dingen leuk, maar ik heb mezelf voorgenomen dat ik nu eerst iets af moet maken voor ik verder ga met iets anders. Er is zoveel te zien om je heen, je kan overal inspiratie uithalen.”

Hazenberg is ooit begonnen met een opleiding bloemschikken. Voor de creatieve kant, vertelt ze. “Maar dat was toch niks voor mij. Ik ben toen een opleiding met dieren gaan doen, en later de kunstopleiding op het Noorderpoort College. Daar heb ik heel veel geleerd. Ik heb daar onder andere een workshop lassen gehad, maar ik kreeg ook teken- en schilderlessen. Ik zit er nu aan te denken om mij te laten omscholen naar iets technisch. Misschien wel tot lasser. Wie weet vind ik dat helemaal te gek! In het museum waar ik vrijwilliger ben staan oude drukpersen, die ik ook enigszins kan bedienen, en dat is ook een stukje techniek.”

Met fotografie is Hazenberg nu terug gestapt op analoog. “Daar moet je veel meer bij nadenken”, legt ze uit. “Bij digitale fotografie maak je een foto, en als die niet mooi is, gooi je ‘m weer weg. Bij analoog kan dat niet. En het is altijd een verrassing hoe de foto’s eruit komen te zien.” Op de tafel ligt een rode map vol met foto’s afgedrukt op A4-formaat. Haastig bladert Hazenberg door de map. Foto’s van haar katten, koeien, landschappen en landweggetjes passeren de revue. “Ik druk foto’s vaak in kleur én zwart wit af, omdat dat vaak een heel ander effect geeft. Ik vind het leuk om te zien hoe dat er dan uit komt.”

Alle kunstenaars, amateurs of professioneel, die op zoek zijn naar een werkruimte en mee willen doen aan het kunstenaarscollectief van Marike, kunnen haar mailen op marikehazenberg@hotmail.com.