(on)Genode Gast

0
184
Zuidhorn OG warme truiendag-8

Tijd: 09:30
Datum: 04 februari 2016
Plaats: Gemeentehuis Zuidhorn

 

De verwarming stond donderdag twee graden lager in het gemeentehuis van Zuidhorn, in verband met de Warmetruiendag 2016. Alle medewerkers is gevraagd om een extra warme trui aan te trekken. De verwarming gaat lager in het kader van duurzaamheid en energieverspilling. En om alle medewerkers toch lekker warm te houden, ging wethouder Henk Bakker rond met warme chocolademelk en slagroom.

In de keuken van het gemeentehuis wordt de chocolademelk al opgewarmd. Een aantal medewerkers staan om de grote pannen heen, druk te roeren en kannen te vullen. Er worden zes glazen kannen met chocolademelk op een kar gezet door Joost Smits, die een zwarte kersttrui aanheeft. Hij loopt met wethouder Bakker mee om iedereen te voorzien van warme chocolademelk, die overigens ook in een opvallende trui loopt. “M’n kinderen zeiden vanochtend al dat ik zo door kan gaan voor Mart Smeets”, lacht hij. “Fouter dan dit had ik niet!”

Het rondje chocolademelk schenken begint. Op naar de eerste verdieping. Daar zit Bert Nederveen, die maar al te graag een beker chocolademelk wil. Met slagroom. “Doe dan maar helemaal ongezond”, lacht hij. “Komt er nog een verkiezing voor mooiste trui?”, voegt hij er lachend aan toe terwijl hij een blik werpt op de truien van Joost en Henk. Grinnikend lopen de twee mannen door naar de volgende kamer. Burgemeester Bert Swart zit niet op zijn plek, maar die komen ze onderweg in de gang tegen. “Wat is dit nou?”, lacht hij. En ook de burgemeester heeft wel interesse in een beker dampende chocolademelk. Maar wel zonder slagroom. “Want ik doe aan de lijn”, voegt hij er lachend aan toe.

Het rondje vervolgd zich naar de rest van de medewerkers. Joan Wijbenga en Truus Wilbrink zitten hard te werken en kijken verbaasd op als de kar met kannen chocolademelk binnen komt rollen, gevolgd door een vrolijke wethouder. “Ook de truien al aan?”, grapt Henk. “Nou, we zitten hier helemaal te smoren”, lacht Joan. “Ik had al dubbele lagen aangedaan, maar dat had niet gehoeven. Zo koud is het helemaal niet!”

Onderweg naar de volgende kamer vertelt Joost over de kartonnen bekers. “Kartonnen bekers schijnen duurzamer te zijn dan mokken”, vertelt hij. “Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel”, vult Henk aan. “Deze actie is ook meer symbolisch, voor de bewustwording. Het gaat om het idee. Een dag de verwarming lager is natuurlijk niet heel bijzonder, maar ik heb wel eens geopperd om de verwarming het hele jaar door een halve graad lager te zetten. Dat verschil merk je bijna niet in warmte, maar het scheelt wel in de rekening.”

Bij de volgende kamer zit daar Wietze Westra te wachten. Lachend ziet hij zijn chocolademelk tegemoet. “Da’s een keer wat anders dan koffie!” Ook Harm Eding, die een paar kamers verderop zit en onlangs zijn 65e verjaardag heeft gevierd, wordt blij van het leuke gebaar. “Hij weet alles van gebouwen”, lacht Henk terwijl hij naar Harm wijst. “Temperatuur is een beleving”, begint Harm naar aanleiding van de Warmetruiendag. “Eigenlijk maakt het niet uit of het ergens 19 of 21 graden is.”

Het rondje vervolgt zich, en onderwerg rent Amanda Dousma voorbij met een knalgroene kersttrui. Want ze wil klaar zitten in haar kersttrui als de chocomelk komt, lacht ze. En voor de foto. Want communicatiemedewerker Sietske de Jong rent ook vrolijk met de kar mee en schiet plaatjes.

Al met al vinden alle medewerkers de Warmetruiendag een leuk en goed initiatief. Echt koud hebben ze het niet, gelukkig. Maar daar zorgen de warme truien dan ook wel voor.