Grootegast ziet benoeming topman Novatec niet zitten

0
133

GROOTEGAST/TOLBERT – Directeur Hofman van Novatec gaat vanaf 1 april volledig bij het bedrijf aan de bak. Nu is hij ook nog deels in dienst bij de gemeente Leek. Een meerderheid van het bestuur, bestaande uit de vier gemeenten uit het Westerkwartier en Noordenveld, stemde daarmee afgelopen week in. Steun voor het plan is er niet van de gemeente Grootegast en één van de wethouders van Marum. Zij vinden het te vaag wat Hofman in zijn extra uren gaat doen.

De voltijdsbenoeming van Hofman ligt al enkele maanden gevoelig. Eind vorig jaar moest het bestuur de benoeming uitstellen, omdat in Grootegast twijfel was ontstaan over het extra werk dat hij zou gaan doen. Hoewel er diverse informatieavonden gehouden werden, stemde Grootegast afgelopen week toch tegen. “Wij vonden de motivering voor de uitbereiding van zijn uren onvoldoende,” zegt burgemeester Kor Dijkstra (CDA). Waar de gemeente over valt is dat in de stukken staat dat als Hofman niet genoeg werk heeft, de organisatie extra klusjes voor hem zal verzinnen. Dijkstra ging voor de beslissing, die hij samen met wethouder Mark de Haan (CU) maakte, niet over één nacht ijs. “Voor de stemming heb ik de agendacommissie van de gemeenteraad geraadpleegd en ook zij zijn het er niet mee eens. Op grond daarvan hebben wij tegen gestemd.”

Bestuursvoorzitter én wethouder van Zuidhorn, Bert Nederveen, is niet gelukkig met de uitslag. “In Grootegast zijn in oktober al extra vragen gesteld door VZ2000. Het verzoek was om ons voorstel beter te motiveren. Alle vragen die toen gesteld zijn hebben we beantwoord en op 28 januari is er nog een informatiebijeenkomst geweest. Bij de stemming bleek dat de twijfel in Grootegast veel groter is dan van één partij. Toch ben ik van mening dat met zeven van de tien stemmen voor er wel een groot draagvlak is.”

Nederveen denkt dat Hofman met gemak aan zijn uren zal komen. “Het is belangrijk dat hij meer op de werkvloer te zien is. We verwachten ook dat hij straks meer bij de werkgevers zal zijn. De arbeidsregio veranderd en dat vraagt meer inzet. Wat ik op de informatieavond ook gezegd heb is, is dat van de elf managers die we hadden er nu nog maar drie over zijn. Wij zijn van mening dat het management fors is afgebouwd en dat het mede daarom geoorloofd is om hem fulltime aan te stellen.” Daarbij benadrukt hij dat Hofman zowel leiding zal geven aan Novatec als aan Novawork.

Hoe de door de gemeenten afgesproken afbouw van Novatec na de aanstelling van Hofman verder zal gaan, kan Nederveen nog lastig zeggen. “In 2013 hebben we dat proces stilgelegd. Dat had te maken met het sociale akkoord en de herindeling. Als straks duidelijk is hoe de gemeenten in het Westerkwartier daar tegenaan kijken, denk ik dat we opnieuw de afbouwplannen van stal halen. Of we het bedrijf dan ook nog echt gaan opsplitsen weet ik niet.”