Meervoudig gehandicapte Pascal zet zich in voor Stichting Opkikker

0
203
Pascal Wegter - Stichting Opkikker

NIEKERK – De 10-jarige Pascal Wegter uit Niekerk en zijn ouders zijn bezig met een inzamelingsactie van mobieltjes, batterijen en cartridges. Waarom? Om geld in te zamelen. Pascal is namelijk onlangs ambassadeur geworden van Stichting Opkikker, een organisatie die zich inzet voor zieke en gehandicapte kinderen. In mei is er een ambassadeursdag voor de 2600 ambassadeurs van de stichting. Op deze dag worden de kinderen – en de rest van het gezin – in het zonnetje gezet.

Pascal en zijn vader Johan Wegter zitten in de ruime keuken in hun huis in Niekerk. Het is etenstijd voor Pascal. Op tafel staat een bord macaroni, Pascal zit aan de tafel in een speciale rolstoel en Johan geeft hem tijdens het interview eten. Pascal is meervoudig gehandicapt, legt zijn vader Johan Wegter uit. Hij is geboren met een chromosoomafwijking en kan daardoor niet lopen of praten. “Eigenlijk is het niveau van Pascal vergelijkbaar met een baby van negen maanden. Er is geen naam voor de aandoening die hij heeft”, vertelt Johan. “Het is een hele zeldzame aandoening. De cellen in de chromosomen zitten eigenlijk niet op de goede plek. Pascal is de enige ter wereld die het op deze manier heeft.” Hij geeft Pascal een nieuwe hap en vervolgt: “Maar daar stopt het niet. Hij heeft ook epilepsie en obstipatieproblemen. En omdat hij niet kan praten, kan hij aan ons niet aangeven waar of wanneer hij pijn heeft. De epilepsie kunnen we redelijk goed onder controle houden de laatste tijd, maar hij heeft ook wel eens aanvallen gehad die 3,5 uur duren. Dan stond er binnen no time een traumaheli voor het huis.”

Terwijl Pascal zijn eten inmiddels op heeft en het tijd is voor het toetje, vertelt Johan over de Stichting, die hem duidelijk na aan het hart ligt. “De stichting is echt geweldig”, begint hij. “We zijn vorig jaar met het hele gezin een dag naar zo’n ‘Superopkikkerdag’ geweest. Echt alles wordt je uit handen genomen en er was voor iedereen wat te doen. Ook voor de broers van Pascal. We hebben een helikoptervlucht gemaakt, met een speedboot gevaren en graffiti gespoten.” Hij pakt zijn laptop erbij en laat de foto’s zien van de dag. Clini clowns, vrijwilligers, verklede artiesten, het buffet, foto’s van het gezin voor een gigantische opblaaskikker… Alles passeert de revue op het beeldscherm. Enthousiast vertelt Johan over alle dingen die ze die dag gedaan, gezien en meegemaakt hebben.

“Een tijdje geleden werden we gebeld, of Pascal het niet leuk zou vinden om ambassadeur te worden voor Opkikker. We hebben toen meteen ‘ja’ gezegd en zijn begonnen met de mobieltjesactie. We hebben er inmiddels een stuk of 30 en een heleboel batterijen, maar het streven is toch wel een paar honderd”, lacht hij. Pascal is klaar met het toetje en Johan rijdt hem in de rolstoel naar de woonkamer, waar een rek staat met allerlei gekleurde dingen, waarvan sommige geluid maken. “Dit vind ‘ie heel leuk”, vertelt Johan terwijl hij een cd aan een zacht touw pakt. “De kleuren, geluiden en lichtjes prikkelen zijn zintuigen.”

Meehelpen met inzamelen? De oude mobieltjes, lege batterijen en cartridges kunnen ingeleverd worden bij Pascal thuis, aan de Dr. K.L. van der Veenlaan 4 in Niekerk. De opbrengst gaat volledig naar Stichting Opkikker, die zieke en gehandicapte kinderen een onvergetelijke dag geeft.