Grootste vrijwilligersactie van Nederland gaat als een speer

0
125
NL doet

STREEK – Op 11 en 12 maart gaat een van de grootste, landelijke vrijwilligersacties in Nederland van start: NLdoet, georganiseerd door het Oranje Fonds. Meer dan 9000 organisaties bieden dit weekend een klus aan. Honderden, zo niet duizenden vrijwilligers zetten zich in om een klus te klaren.

Esther Pleizier is intermediair voor de NLdoet-actie in gemeentes De Marne, Zuidhorn en Winsum. “Ik moedig bedrijven aan om mee te doen en bemiddel tussen grote groepen vrijwilligers en organisaties die een klus aanbieden”, vertelt ze. Ze legt uit wat de bedoeling is van NLdoet. “Organisaties, zoals bijvoorbeeld sportclubs, dorpshuizen of kerken, kunnen een klus aanbieden op 11 en 12 maart. Denk aan het opknappen van de tuin, het clubhuis of schoonmaken van speeltoestellen. Dan kunnen vrijwilligers zich aanmelden bij die verenigingen en organisaties om te helpen met de klus. En het loopt echt als een speer!”

Normaal gesproken vindt de actie plaats in het derde weekend van maart, maar omdat er op Aruba, een van de Nederlandse Antillen, op 18 maart ‘Arubadag’ wordt gevierd schuift het een week naar voren. Op 18 maart 1976 is de vlag van Aruba in gebruik genomen samen met het officiële volkslied, de ‘Aruba Dushi Tera’. “En op de Nederlandse Antillen wordt ook volop meegedaan aan NLdoet”, legt Pleizier uit. “Dus daarom is er besloten om het een week eerder te organiseren.”

Landelijk hebben 9000 organisaties zich aangemeld met een klus. “Maar vooral hier gaat het echt waanzinnig”, vertelt Pleizier enthousiast. “In Zuidhorn zijn al 40 klussen aangemeld, in De Marne 62 klussen en in Winsum 45 klussen. En als je dat vergelijkt met de stad Groningen, waar 67 klussen zijn aangemeld, is dat gewoon heel erg goed. Groningen heeft 200.000 inwoners, en deze drie gemeentes bij elkaar opgeteld rond de 50.000 inwoners. Dus doe het rekensommetje maar, meer dan het dubbele aantal klussen onder veel minder inwoners.”

Het doel is om vrijwilligerswerk in de spotlight te zetten, legt Pleizier uit. “Vrijwilligers en vrijwilligerswerk is erg belangrijk voor onze maatschappij. Er zijn heel veel organisaties die klussen hebben waar ze niet aan toe komen, door bijvoorbeeld gebrek aan financiële middelen of gebrek aan vrijwilligers. Met deze gezamenlijke klusdag kun je heel veel bereiken, want vrijwilligers kunnen zich aanmelden voor alle klussen die aangeboden worden.”

Elk jaar doen er steeds meer organisaties mee. “Je ziet het aantal gewoon toenemen”, lacht Pleizier. “In De Marne werden vorig jaar 50 klussen aangeboden, en dit jaar al 62! In Winsum is er een ruime verdubbeling geweest, van 20 naar 45 klussen. Het schiet gewoon omhoog.” Maar ook het aantal vrijwilligers wat mee wil helpen klussen op te knappen blijft stijgen. “Het is geweldig om te zien wie zich allemaal willen inzetten op zo’n weekend. Van politieke partijen tot studenten die extra studiepunten willen verdienen en van jongeren tot ouderen.”

Tot eind januari konden organisaties een geldbedrag voor de NL doet klus aanvragen bij het Oranje Fonds. “Zo zijn er organisaties die hun schelpenpaden weer kunnen aanvullen ”, vertelt Pleizier. “Of jeugdsozen die de muren willen verven, dan kunnen ze het betalen van de financiële bijdrage van het Oranjefonds.” Vrijwilligers kunnen zich nog steeds aanmelden om mee te helpen klussen op 11 en 12 maart. Aanmelden kan bij de organisatie die een klus aanbiedt.