Commissaris van de Koning Jorritsma op bezoek in Achtkarspelen

0
104
BLK-CdK8K-123

ACHTKARSPELEN – Commissaris van de Koning in Fryslân John Jorritsma was vrijdag te gast in Achtkarspelen. Op het programma stonden onder andere bezoeken aan Health2Work, Freed Mobile + Interactive en het werkervaringsproject restauratie beurtschip ‘Dorp Grou’.

Health2Work en Freed

Health2Work is een innovatieve speler op de kantoorinrichtingsmarkt en won vorig jaar de Ondernemersprijs van Achtkarspelen. Freed Mobile + Interactive bouwt apps voor mobiele en interactieve platformen. Dankzij een snelle internetvoorziening via glasvezel kunnen deze bedrijven vanuit Surhuisterveen klanten uit het hele land bedienen.

Het gemeentebestuur wil glasvezel als basisvoorziening in heel Achtkarspelen, maar ondervindt daarbij de nodige tegenwerking. Marktpartijen zien onvoldoende economisch perspectief in de aanleg en exploitatie van glasvezel in Achtkarspelen. En van Europa mag de gemeente zelf geen glasvezel aanleggen, omdat er dan sprake is van ongeoorloofde overheidssteun.

Ook de provincie onderkent het belang van snel internet in Fryslân. De commissaris van de Koning gaf aan dat hij er alles aan wil doen om snel internet in “onrendabele gebieden” mogelijk te maken. ‘We staan aan de dezelfde kan van het touw te trekken’, aldus de heer Jorritsma.

Werkervaringsproject restauratie beurtschip ‘Dorp Grouw’

Eind oktober startten de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel met het lokale bedrijfsleven een uniek werkervaringsproject. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt restaureren in Drogeham het oude beurtschip ‘Dorp Grouw’.

‘Dorp Grouw’ is het laatste beurtschip van Fryslân. Het werd gebouwd in 1910 en had verschillende functies, als vrachtschip, sleepboot en vissersboot. In Drogeham wordt het schip weer in de authentieke staat hersteld.

Commissaris Jorritsma was onder de indruk van het werkervaringsproject: ‘Hier wordt op een bijzondere manier gewerkt aan het behoud van een belangrijk stuk cultuurhistorie’.