Beenbreuk overschaduwt Grootegast-Opende; Zuidhorn grijpt net naast periode

0
124

STREEK – Zuidhorn, dat opnieuw won, greep net naast de periode. FC Grootegast-Opende was de ‘wedstrijd van de streek’. De derby werd overschaduwd door een beenbreuk van Opende-speler Fokke Zuiderveld. Grootegast won de wedstrijd. Winst ook wederom voor Niekerk en eindelijk ook De Lauwers. Grijpskerk moet net als Buitenpost even pas op de plaats maken. Zondag verloor GVB van Blue Boys (zie verslag elders in dit nummer).

Buitenpost verloor op de Swadde met 0-2 van Blauw Wit’34. De Blauwkes- voor het laatst werd verloren in een oefenpot tegen WVF- moesten na een kwartier in de achtervolging (0-1). Deze stand bleef tot de 88e minuut op het bord staan, waarna het 0-2 werd. Naast de nederlaag kreeg aanvoerder Dorian Berisha ook nog een rode kaart. Berisha is volgend seizoen assistent van trainer Rene van der Weij. ’t Fean ’58 snoepte een punt van subtopper Be Quick Dokkum. In de eerste helft werd de thuisclub met de rug tegen de muur gezet en leek er geen eer te behalen. Maar na de pauze bleef het 0-0 en geloofden de Feansters in een positief resultaat. Een kwartier voor tijd zorgde Wietze Vrij voor de 1-0. ’t Fean kon echter de voorsprong niet vasthouden. Een foute terugspeelbal werd de blauw-witte ploeg fataal: 1-1. Zuidhorn pakte wederom de drie punten. “Een eentonig verhaal ja, maar zo voel ik het niet. Winnen verveelt nooit”, aldus succescoach Cees Bouma, na de 5-1 bij hekkensluiter Zwaagewesteinde, die eraan toevoegt “er komt vast een mindere periode aan”. Over periodes gesproken. De groen-witten grepen naast de periode, ondanks acht overwinningen. Broekster Boys pakte de titel door een beter doelsaldo. De wedstrijd in Zwaagwesteinde was geen partij voor de gasten. Nadat de dartelende veulens uit Zuidhorn losgelaten werden, had Bart Brandt Buys meteen succes (1-0), de ‘Smit-paarden’ draafden door over de wei. Bij rust was het al 0-3. Aan het einde stond er 1-5 op de klok. Jaap Jacobs scoorde een hattrick. Over twee weken wacht periodekampioen Broekster Boys en tevens de huidige de koploper. Wie weet…FC Grootegast versloeg Opende met het kleinst mogelijke verschil. Grootegast begon goed en kwam ook met 1-0 voor na een mooie aanval via Bert Beute die werd afgerond door Rick van Dellen. Vervolgens een vervelend incident waar trainer Johannes Douma best mee in zijn maag zat. Herman Veens maakte een – niet bewust- overtreding en raakte Fokke Zuiderveld, die zijn scheenbeen brak. Het duel werd tien minuten stilgelegd. “Het was heel vervelend, want vorige keer ging er ook een speler af met een gebroken enkel. De sjeu was er daardoor wel af. Gelukkig gebruikte iedereen zijn verstand.” Grootegast kwam niet meer in hun spel, terwijl Opende alleen maar dreigde. Door de winst zit Grootegast weer op kampioenskoers en raakte Marum weer achterop. Het verschil met het ook winnende Wykels Hallum blijft intact. Kees van der Molen van Opende over het incident: “bewust of onbewust, ik weet het niet. Dat is voetbal. Ik ga uit van onbewust. De trainer heeft de jongens gevraagd of ze wilden stoppen. De spelers wilden door. Het is wel een ‘mooie’ breuk, waardoor er niet geopereerd hoeft te worden.”. En over de wedstrijd: “qua voetbal en strijd deden we het goed. Het ging wel sportief. Ik heb geen rare dingen gehoord. Het is wel een derby, soms erover en soms ‘de bal aaien.” Grijpskerk heeft de rug niet gerecht, zoals Mark Kroese hoopte in Kollum. “Ja, we hebben de naam ‘Smalruggen’ eer aan gedaan, zegt Kroese. Bij rust was de stand nog blanco. Het lot werd in het tweede deel beslecht. “We hebben kwaliteit, maar dan wordt er geforceerd en gaan ze gekke dingen doen. Maar er is geen reden tot zorg (Grijpskerk staat veilig zesde, red.). Als het maart is spelen we thuis tegen Wykels Hallum. Ik hoop dat de zon dan doorbreekt”. Zorgen wel bij FC LEO, dat qua uitslag (6-0) geen eer te behalen had in Stiens. In de eerste helft konden de Leensters het nog redelijk bijhouden. LEO kwam door een ongelukkig doelpunt achter nadat doelman Marco Wichers bij het wegtrappen van de bal bleef liggen en verslagen werd met een schot van 40 meter. Vlak na rust opnieuw een afstandsschot, dat door een woud van benen vloog: 2-0. LEO leek terug te komen, maar na de 3-0 was het sluiten van de markt. “We hebben nu een moeilijke serie achter de rug, het is zaak om nu punten te pakken tegen de mindere goden”, weet Klaas van der Ploeg, de trainer. Aduard 2000 ging ten onder tegen Appingedam. De basis voor het verlies werd in de eerste helft gelegd, nadat de paars-witten met 2-0 achter kwamen. In de tweede helft probeerde Aduard- dat een van de mindere wedstrijden speelde- de zaak te herstellen, maar had geen adequaat antwoord op het geconcentreerd en agressief spelend ‘Dam’. Remco – wie anders- van Merode tekende voor de eretreffer. Eindelijk! We hebben niet te maken met een Feyenoord-effect, kraaide Oedse Pauw van De Lauwers, zelf Feyenoord-supporter, victorie. Na 25 minuten stelde de thuisclub de zege al veilig tegen FC Birdaard: 3-0. Van de rode kaart voor de gasten, vlak voor rust, had de blauw-witte formatie van Gerlof Kootstra geen voordeel van. Al kwamen de bezoekers niet verder dan een tegendoelpunt: 4-1. Door de tweede gele kaart van Bert Jager was het spelersaantal weer in evenwicht. Jeffrey Brink (twee), Erik Dam en Sander Wilpstra waren de schutters van de Meertenust-ploeg. In de strijd om plaats negen heeft De Lauwers deze plek nu weer in handen. Niekerk trok de winnende lijn door tegen VVS. In Oostwold werd het 0-3. Niekerk speelde een goede wedstrijd en verdiende de zege dan ook. De gasten kregen veel kansen en verdedigden gedecideerd, zoals Marco Hiemstra het noemde. Edwin Zwier, Arie Kazemier en Robert Smit waren de Niekerker schutters. De periode kan Niekerk wel op de buik schrijven. Boerakker won met 8-0. Alleen bij een 11-0 winst van Niekerk en 10-0 verlies van Boerakker gaat de periode naar Eekebuuren. GSVV leed averij bij Twijzel: 3-1. Lars Niewijk maakte het doelpunt voor de Gerkesklooster Stroobos-formatie, die voorlopig weer hekkensluiter is doordat naaste belager VCR wel won. Voor GSVV is er nu even een weekje rust. Op 5 maart staat dan de derby tegen De Lauwers op het programma. OKVC versloeg Zeester: 2-0. Pieter Sieperda was de man van de wedstrijd. Hij nam beide doelpunten voor zijn rekening. Het was de derde overwinning op rij voor Olhoof, dat de vijfde plaats stevig in handen heeft. VVSV’09 stuurde Ezinge met een nederlaag naar huis. Voor de kobaltbaluwen was het de tweede zege van het seizoen. Door de winst klom de ploeg van Jaap van der Ploeg twee plaatsen en gaf de rode lantaarn aan Ezinge. Eenrum streed op een onbespeelbaar veld in Meeden. Eenrum kwam vroeg op voorsprong, toen Bram Musters een voorzet van Jesse Schaap, via een verdediger, binnen kopte. De Roodbaadjes waren veruit de betere ploeg in de eerste helft, maar vergaten zichzelf te belonen. Na een half uur was de eerste mogelijkheid voor de thuisploeg gelijk raak. Vlak voor de pauze doelpuntte Michel Maggi weergaloos, maar zijn treffer werd volkomen ten onrechte wegens buitenspel afgekeurd. Na de rust kregen beide ploegen genoeg kansen, maar goed keeperswerk, vooral van Anton Brontsema, stond een doelpunt in de weg.