Elly Pastoor vindt aanleiding nieuwe functie ‘niet leuk’

0
253
Beëdiging Elly Pastoor

GROOTEGAST – Vorige week is tijdelijk wethouder Elly Pastoor beëdigd in het gemeentehuis in Grootegast. Zij neemt de komende maanden de portefeuilles van Kor de Wagt over in verband met zijn ziekte en medisch herstel. De eerste helft van de raadsvergadering zat zij uit op de publiekstribune, na de beëdiging nam zij plaats op de stoel van Kor de Wagt.

Het stond als zevende punt op de agenda, de benoeming en installatie vervangende wethouder. Aangedragen door fractievoorzitter van de PvdA Myra Eeken-Hermans was Elly Pastoor de ideale kandidaat. Na een inleiding van Eeken-Hermans mochten de andere partijen hun zegje doen. VZ2000 en VVD vonden het beiden niet nodig om een tijdelijk wethouder aan te stellen en dienden gezamenlijk een motie in, onder de argumenten ‘het is te duur’ en ‘de portefeuilles kunnen prima verdeeld worden onder de zittende wethouders.’ De motie werd bij gebrek aan steun verworpen.

Wel moest er nog officieel gestemd worden. Van de 15 stemmen gingen er 9 naar Elly Pastoor, 3 naar Myra Eeken-Hermans, was er 1 ongeldig – er stond alleen Myra op het briefje, dus werd deze ongeldig verklaard door de voorzitter – en waren er twee blanco stemmen.

Na het afleggen van de eed en het in ontvangst nemen van een bos bloemen mocht Pastoor plaats nemen aan de ovale raadstafel. “De aanleiding dat ik hier zit is natuurlijk niet leuk”, vertelt ze later tegen de Streekkrant. “Dus ik vind het lastig om te zeggen dat ik blij ben met mijn functie als tijdelijk wethouder. Ik ken Kor al een lange tijd uit ons gezamenlijke werkverleden in Groningen, dus ik hoop van harte dat hij snel weer beter wordt.”

Ondanks dat Myra Eeken-Hermans zelf aasde op de functie als tijdelijk wethouder, voorziet Pastoor geen problemen in de samenwerking. “Ik heb vertrouwen in de samenwerking met Myra”, licht ze toe.

De komende weken gaat Pastoor zich verdiepen in de onderwerpen die op de korte termijn de agenda staan en ‘kijken waar Kor mee bezig was’, vertelt ze. Met de portefeuilles is ze in ieder geval bekend. “Ik, als vervanger, loop mee in het stramien van mijn voorganger. Ik moet de dossiers eigen maken. Ik ben mijn halve leven al bezig met deze portefeuilleonderwerpen, dat is niet nieuw voor mij. Maar elke gemeente geeft zijn eigen politieke inkleuring aan bepaalde onderwerpen.”

De ontvangst in Grootegast was in ieder geval positief. “Ik ben heel hartelijk ontvangen en ik heb er heel veel zin in.”