GVB neemt waardig afscheid

0
279
grootegast voetbal blue boys 1

GROOTEGAST/DOEZUM – De spelers van GVB 1 verdienen alle complimenten. Voor het spel én de motivatie, in het allerlaatste seizoen in het bestaan. Ze verdienen ook lof om op deze zondag te voetballen, terwijl de meeste andere clubs bij de kachel zaten. Want het was beestenweer. Het duel trok dan ook precies vijftien toeschouwers.

Dan het voetbal. Tegen het betere Blue Boys weigerde de ploeg van Sjoerd Visser zich te laten afslachten. De schade bleef dan ook beperkt: 1-4. Onbegrijpelijk dat GVB zo laag- sterker, helemaal onderaan- staat, vinden de supporters van de Grootegaster Voetbal Boys. En dat is het ook. Voetballen kunnen de boys wel; spelers zijn technisch onderlegd, er wordt verzorgd gespeeld. Fouten worden echter door de tegenstanders genadeloos afgestraft en dat leidt tot grote nederlagen. Zoals vorige week in Bakkeveen (8-0). Tot de rust kan GVB het vaak nog wel bijbenen, maar daarna gaat het mis. Mede door een te smalle selectie. Dat leek ook tegen de Blue Boys uit Nij Beets. De eerste wapenfeiten kwam van de thuisclub. Een mooie vrije trap van Remco Duijker zeilde net over het doel. En een soloactie werd te ver doorgevoerd. Vervolgens viel het doelpunt aan de andere kant, door eveneens een vrije bal, die tegen de paal kletste, waarna Lars de Wolf in de rebound scoorde: 0-1. Doelman Heine Scheerhoorn (eerste doelman Stephan Smit koos ondanks toezegging vlak voor het sluiten van de transfermarkt voor Grijpskerk)voorkwam even later de 0-2. Die tweede tegengoal viel echter toch. Na een mooie aanval, waarna Van der Wolf de voorzet gaf, die vakkundig werd afgerond door Sander Hoekstra. GVB, dat niet slecht begon, moest in de verdediging, doordat de ‘blue boys in red’ de wedstrijd naar zich toe trokken. Een uithaal van Bart Jonckers vloog via de buitenkant paal naast het doel. Een hoge score leek weer in de maak. Maar de formatie in de zo fraaie clubkleuren blauw-zwart toonde veerkracht. Emiel Geling kreeg zowaar vrije doortocht, maar opnieuw strandde de actie. De spits treuzelde te lang en kwam niet langs de verdediging, al had hij ook eerder kunnen schieten. Goed stoorwerk leverde een nieuwe kans op. Rob Jager en Geling braken uit en het was opnieuw Geling, die de kans kreeg, maar hij stuitte dit keer op de keeper. Een schot uit de tweede lijn van Duijker leek gevaarlijker dan het was. Maar dan toch de verdiende 1-2, op slag van rust. Rob Jager liep een vrije trap van dichtbij binnen.

Zoals gezegd: GVB wordt vaak in de tweede helft volledig overlopen, maar wenste deze trieste zondagmiddag (voor welgeteld vijftien toeschouwers, waaronder twee bestuursleden van GVB en vijf meegereisde supporters uit Friesland) niet mee te werken aan weer een monsternederlaag. Tjeerd Rienk Smaal werd gebombardeerd tot spits. Hij kwam erin voor Mark van der Zijl. In de beginfase van het tweede deel was er nog weinig aan de hand. De gastheren hielden stand. Maar dan kwam toch het verwachte offensief. Blue Boys kreeg kans op kans. De mannen van Visser bleven met enig geluk op de been. Om vervolgens zelf brutaal aan te vallen. Een crosspass van Harm Visser leek te hard, maar de aanval kon toch worden voortgezet en de gasten kwamen zowaar zwaar onder druk. Het leidde halverwege tot een solo van Smaal, die op volle snelheid op het doel afstoof en voorlangs schoot. Met nog twintig minuten te gaan werd een fout GVB weer eens fataal. In plaats van de bal over de zijlijn te roeien, werd door het midden teruggespeeld, waarna Marijn Zomers profiteerde: 1-3. Even later joeg Willem Kooi nummer vier hoog in het doel, maar dat feest ging niet door: buitenspel. Maar er trok een nieuwe Blue Boys-storm over. Het was even prijsschieten, het beoogde doel werd niet geraakt. Aan de andere kant zowaar weer een kans voor GVB, via wederom Smaal, die uit de draai schoot. De keeper sloeg de bal als een mirakel letterlijk uit het doel. GVB moest toch haar meerdere erkennen. Even later werd het toch 1-4. Dit na een vrije trap van Bart Jonckers, die precies over Scheerhoorn en onder de lat viel. Vijf minuten voor tijd was Smaal er weer als een haas vandoor en werd binnen de lijnen van de sokken gelopen. De verder foutloze scheidsrechter Beijert verzuimde de bal op de stip te leggen. En de leidsman zag even later een glaszuiver doelpunt aan de andere kant over het hoofd. Scheerhoorn tastte mis op een inzet en sloeg de bal weer het veld in, maar de bal was wel de doellijn gepasseerd. Een dergelijke hoge uitslag had GVB ook niet verdiend. Wel verdient het alle complimenten. Voor de speelwijze, de motivatie en gedrag. Want er wordt niet gezeurd of geklaagd door de spelers, die op een waardige afscheid nemen van de club, de hoofdmacht wel te verstaan. Hoe eeuwig zonde ook, er zijn gewoon te weinig spelers voor een representatief elftal. Veertigers als Harm Visser, Rob Jager (39) en Heine Scheerhoorn helpen noodgedwongen. Er is nog een tweede elftal, zodat de club nog kan bestaan. Al verwacht niemand dat de roemruchte zondagclub nog lang leven heeft. Het einde is in zicht.

GVB-Blue Boys 1-4 (1-2); Scoreverloop: Lars de Wolf 0-1, Sander Hoekstra 0-2, Rob de Jager 1-2, Marijn Zomers 1-3, Bart Jonckers 1-4; Scheidsrechter: Bert Beijert (Waskemeer); Toeschouwers: 15

Opstelling GVB: Heine Scheerhoorn, Harryt Postma, Lieuwe Veens, Harm Visser, Stefan van der Wielen, Remco Duijker, Teije Datema, Anne Turk, Mark van der Zijl (45. Tjeerd Smaal), Rob Jager, Emiel Geling

Ster van het Veld: Tjeerd Rienk Smaal (GVB). De invaller zorgde na rust voor meer elan, was constant dreigend, razendsnel, balvaardig en schotvaardig.

Opvallend

GVB is bijna geschiedenis. Met het verdwijnen van zondagclub GVB is er helemaal geen prestatiegericht zondagvoetbal meer in het zuidelijk westerkwartier. GVB was vroeger de club van Grootegast. Tot in de jaren tachtig het zaterdagvoetbal in opkomst was en domineerde. “Voor 14.00 uur mocht je op zondag niet in sportkleding in het dorp; het mocht niet aanstootgevend zijn”, weet een supporter nog hoe streng de regels waren in de gereformeerde enclave. “Studenten van Forward trokken toen lange regenjassen aan”. Oranje ’58 was de voorloper van Fc. Grootegast. De jeugd van GVB en Oranje’58 smolt samen tot GVB Oranje Combinatie (GOC). In 1996 kwam de fusie en in ogen van GVB was dat de grootste flop. Het is nooit meer goed gekomen. De zondagclub speelde wel op hetzelfde terrein, maar hield vast aan haar eigen clubgebouw, sporthal de Leegens. Door het kunstgras moet het soms wel spelen op het veld van de eeuwige rivaal…..