Het Beste Bedrijf van de Streek: hoe doen de ondernemers het tot zover?

0
144
STREEK BESTE BEDRIJF-6

STREEK – De competitie om de felbegeerde titel ‘Beste Bedrijf van de Streek’ is volop aan de gang in het gebied van de Streekkrant. Posters pontificaal achter de ramen, beplakte stembussen en enthousiaste ondernemers die de meest spraakmakende acties uit de kast trekken om zoveel mogelijk stemmen te vergaren. Want vanaf vorige week tot eind deze week mag er gestemd worden door het publiek.

Halverwege deze spannende wedstrijd ging De Streekkrant ging op pad om een blik te werpen achter de deuren met posters en om te kijken hoe het ervoor staat bij de bedrijven en ondernemers. Welke acties schudden zij uit hun mouw om zoveel mogelijk stemmen te krijgen? En nog belangrijker: wie krijgt de meeste stemmen, de beste motivatie en de hoogste cijfers?

De reis begint bij Weit Hamersma van Bakkerij Hamersma in Grootegast. Die inderdaad de poster achter het raam heeft hangen. Binnen staat een tafeltje met een stembus en stembiljetten. “Natuurlijk wil ik winnen!”, lacht hij vrolijk. “Ik vraag vooral of mensen willen stemmen, en de meeste willen dat inderdaad ook wel.” Op dat moment komt er een klant binnen gelopen. Hamersma vraagt of ze wil stemmen. Natuurlijk wil ze dat. Na de cijfers, een motivatie en haar eigen adresgegevens stopt ze het briefje in de stembus. “Ja, ik wil natuurlijk wel meedingen voor de prijzen”, lacht ze.

Want de stemmers kunnen natuurlijk niet vergeten worden. Iedereen die een stem uitbrengt maakt kans op mooie prijzen! Onder de stemmers wordt onder andere één minuut gratis winkelen bij Jumbo Arkema in Grijpskerk verloot. Wie wil dat nou niet? Precies, dus hup, naar de stembus! Daarnaast kan er ook een diner voor twee personen bij Restaurant-Zalencentrum Balk in Zuidhorn gewonnen worden. En als kers op de taart wordt er ook nog een spellenpakket van de Marskramer in Grootegast, een heerlijke taart van Bakker Hamersma uit Grootegast én vijf kledingbonnen van Joy uit Zuidhorn verloot. Genoeg reden dus om naar de stembus te rennen en de stem op je favoriete bedrijf uit te brengen. De stembussen staan overigens gewoon bij de bedrijven zelf. De deelnemende bedrijven zijn te herkennen aan de niet-te-missen Beste Bedrijf van de Streek-poster achter het raam, de stembussen en stembiljetten en de vermelding in de Streekkrant. Maar stemmen kan natuurlijk ook online. Mocht je heel graag willen stemmen op je favoriete bedrijf, maar zit je deze twee weken toevallig in zonnig kuuroord met een cocktail in je hand? Geen probleem. Surf naar www.destreekkrant.nu en vul daar je stem in. Kleine moeite, groot plezier!

Daarnaast worden de bedrijven ook blij van zoveel mogelijk stemmen. Want de drie bedrijven met de meeste stemmen, beste motivatie of hoogte cijfers bemachtigen een plekje in de finale. Van de drie bedrijven die er uiteindelijke overblijven in de finale, wordt er door de zeer vakbekwame en deskundige jury één gekozen. Die mag zichzelf dan een jaar lang het Beste Bedrijf van de Streek noemen, krijg gratis een hele advertentiepagina in De Streekkrant, een jaar lang een wekelijkse vermelding in de Streekkrant als het Beste Bedrijf van de Streek én een oorkonde om op te hangen in het bedrijf.

Dat er druk gestreden wordt om de titel Beste Bedrijf van de Streek blijkt wel uit het enthousiasme waarmee de ondernemers hun stembussen beplakken, stemmen werven en actie voeren. Zo ook de medewerksters van ‘t Kappertje delicatessen in Zuidhorn, die op het moment van het bezoek van de verslaggever net bezig zijn om de hele Facebookpagina om te gooien voor de wedstrijd. “Ja, we hebben het logo gebruikt met een foto van ons, zodat iedereen weet dat we meedoen!”, lacht Carina vrolijk. “Je moet er natuurlijk alles uithalen als je meedoet aan zo’n wedstrijd. Ik ben iedereen al aan het spammen dat ze moeten stemmen!” Aan het enthousiasme kan het in ieder geval niet liggen bij deze ondernemer. Maar Carina geeft aan dat ze de wedstrijd ook handig vindt om echt over het bedrijf te kunnen praten met mensen. “Ik vind het leuk om het er met de klant over te hebben, en je krijgt zo toch van alle kanten tips en complimenten.” Ook heeft de jonge ondernemer al ideeën om extra actie te voeren. “Ik ga onder alle mensen die op mij stemmen een pakket verloten”, vertelt ze vrolijk. “Dat is toch extra motivatie om te gaan stemmen.” Winnen staat hoog op het lijstje van Carina. “Ja, natuurlijk wil winnen! Het eerste wat ik dan ga doen? Een flinke borrel drinken om het te vieren!”, lacht ze. “En daarna ga ik iedereen die op mij gestemd heeft en alle klanten uitgebreid bedanken. Want zonder klanten krijg je die titel niet.”

Ook Wilma van Kapsalon Wilma uit Grootegast is druk aan het actievoeren. “We hebben al aardig wat stemmen”, lacht ze vrolijk. “We hebben nu een kortingsactie voor knippen en kleuren, en dan hopen we natuurlijk dat mensen ook nog even een stem achterlaten. Maar ze moeten natuurlijk niks”, aldus de vrolijke kapster. De stembiljetten liggen op de balie, samen met een gevlochten mandje waar de stemmen in mogen. Wilma weet al precies wat ze gaat doen als ze de titel van Beste Bedrijf van de Streek wint. “Die titel komt groot op het raam te hangen!”, vertelt ze enthousiast.

Dat de stembak al aardig vol zit geldt ook voor de Groente- & Fruithoek in Zuidhorn. “Ik vraag iedereen die binnenkomt of ze willen stemmen”, vertelt eigenaar John Beeftink. “Maar ik zit hier nog niet zo lang, dus sommige mensen geven aan dat ze mijn bedrijf nog niet zo goed kennen. En dat snap ik ook heel goed, dat heeft even tijd nodig. Maar ik heb tot nu toe al aardig wat stemmen binnen!” Beeftink vertelt dat hij vooral meedoet voor de naamsbekendheid. “Winnen zou natuurlijk geweldig zijn, maar ik blijf realistisch. Er doen zoveel geweldige bedrijven mee. Maar meedoen is toch al goed voor de naamsbekendheid.”

De reis door het gebied eindigt bij Dio de Gaper in Grijpskerk, waar Gerrie met een lach achter de toonbank staat. “Er liggen zelfs al nieuwe biljetten omdat ze zo snel opgaan”, vertelt hij vrolijk. “Het gaat echt supergoed.” De winkel zit in dezelfde straat als de winnaar van vorig jaar, bloemenhuis Drint, maar Gerrie is niet naar de overkant gelopen voor tips, vertelt hij. “Ik weet natuurlijk niet precies waar de jury op let”, lacht hij. “Maar als ik win spring ik een gat in de lucht!”

Stemmen op het Beste Bedrijf van de Streek kan nog tot 27 februari. De stembiljetten kunnen ingeleverd worden bij de bedrijven of er kan online worden gestemd via www.destreekkrant .nu.