PvdA brengt werkbezoek aan veehouder in Middag-Humsterland

0
185

ZUIDHORN – Afgelopen vrijdag heeft de PvdA afdeling Zuidhorn een werkbezoek gebracht aan de boerderij van Henk Pieltjes in Niehove, in het Middag-Humsterland. Berichtgeving over het onnodig afmaken van kalfjes, omdat ze te licht bevonden waren, was aanleiding voor het bezoek. Normaal gesproken worden kalfjes alleen geëuthanaseerd als er gezondheidsproblemen zijn, nu zijn er aanwijzingen dat dit gedaan wordt om het overschot aan kalveren uit de markt te halen. Tweede Kamerlid voor de PvdA Tjeerd van Dekken gaat hierover Kamervragen stellen.

Melkveehouder en veehandelaar Henk Pieltjes: “Het verhaal ligt zeker wat genuanceerder en die aantallen kloppen ook niet, ze zijn wat overdreven!” De reactie van fractievoorzitter Mark Veenstra: ”Wat betreft de fractie van de PvdA afdeling Zuidhorn, zijn er meerdere factoren aan de hand. “De regelgeving in Europa, op het gebied van transport en de naleving van deze regels, alsmede de groei van de veestapel sinds de afschaffing van de quotering zijn zeker van invloed op deze problematiek.”

Ook kwam de aansluiting van Middag-Humsterland bij het Westerkwartier of de andere variant, zoals G7 of G4 ter sprake. Henk Pieltjes: ”Natuurlijk zijn wij als inwoners gericht op Zuidhorn, maar de vraag tot welke gemeente we willen horen, ligt voor ons ook sterk aan in hoeverre wordt omgegaan met de grootschalige veeteelt. Grootschaligheid brengt naast grotere inkomsten, ook grotere risico’s met zich mee, zeker op het gebied van gezondheid voor dier, mens en milieu.”