19-jarige rechtenstudente doet mee met schrijfwedstrijd voor Afghanistan

0
471
Raihan Popal

BUITENPOST – ‘Marwa, op die duistere nacht probeerden jouw vader en ik samen met jou te vluchten naar Europa, omdat het in Afghanistan heel onveilig was. Maar de Taliban hield je vader tegen en lieten hem niet gaan.’ Zomaar een regel uit het indrukwekkende verhaal van de 19-Raihan Popal uit Buitenpost. Zij doet mee met de schrijfwedstrijd van organisatie Save the Children, ‘s werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie.

Het onderwerp van de wedstrijd is ‘Schrijven voor Afghanistan’. “De bedoeling is om een kinderverhaal te schrijven voor kinderen in de leeftijdscategorie 10 tot 12 jaar”, legt Raihan uit. “De 20 verhalen met de meeste stemmen worden gepubliceerd in een verhalenbundel in Nederland. Verder zal de uiteindelijke winnaar een boek publiceren in Afghanistan.” De wedstrijd kwam via Facebook onder de aandacht van Raihan. “Ik heb de Facebookpagina van Save the Children geliked, en toen zag ik dat van de schrijfwedstrijd voorbij komen. Er stond: ‘Doe mee en maak kans om je droom waar te maken’, dus ik heb geen moment getwijfeld en ben direct begonnen met schrijven.”

Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van een dochter, die samen met haar moeder is gevlucht uit Afghanistan. Waar de vader is, blijft een mysterie. “Het is niet gebaseerd op iets wat ik zelf heb meegemaakt”, vertelt de 19-jarige rechtenstudente. “Maar het is wel een verhaal wat in het echt zou kunnen gebeuren.”

Zelf komt Raihan ook uit Afghanistan. Op 3-jarige leeftijd is ze in Nederland komen wonen. “Al van jongs af aan hou ik mij bezig met boeken, poëzie en schrijven”, lacht ze. “Hierdoor weet ik als geen ander hoe plezierig en waardevol lezen kan zijn. Lezen is voor mij ook erg belangrijk geweest toen ik in Nederland kwam, dus daarom moest ik gewoon aan deze wedstrijd meedoen. Om de kinderen daar, mijn landgenoten, te helpen. En dat vind ik het mooie aan deze organisatie. Save the Children zorgt er namelijk voor dat ook de kinderen in Afghanistan het plezier van lezen meekrijgen.”

Momenteel studeert Raihan Rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Als het kan wil ik wel doorgaan met schrijven”, vertelt ze. “Maar ik ben momenteel erg druk met mijn studie dus komt het er niet echt van. Maar als dit iets wordt, dan ga ik er zeker weten mee door”, besluit ze lachend.

“Tot nu toe zijn er ongeveer 120 verhalen ingestuurd”, vertelt Raihan. “Maar er komen elke dag nog verhalen bij. Mensen hebben tot 30 maart de tijd om hun verhalen in te sturen, en er kan tot 7 april gestemd worden. Degenen met de meeste stemmen gaan door naar de finale. Op dit moment sta ik derde!”, lacht ze trots. Het verhaal van Raihan is te lezen op de website van Save the Children:
www.schrijven.savethechildren.nl. “Ik hoop op zoveel mogelijk stemmen!”, voegt ze er vrolijk aan toe.