(on)Genode Gast bezoekt de Brede School in Zuidhorn

0
139
Zuidhorn OG Brede School-2

Tijd: 12:30 uur

Datum: 17 februari 2016

Plaats: Zuidhorn

ZUIDHORN – Het lekkere ‘lentezonnetje’ verdwijnt achter het beton als de Ongenode Gast het schoolplein van de Brede School in Zuidhorn betreedt. Februari blijkt nog best een koude maand te zijn voor ouders om de kinderen van school te halen. Het is inmiddels een half jaar geleden sinds de school zijn deuren opende en probeert de beloftes in te lossen.

Het gebouw waarin OBS De Borgh en CBS Het Anker zijn samengevoegd neemt, zoals vooraf ingeschat, inderdaad een prominente plaats in binnen Zuidhorn. Het kolossale gebouw doemt al van ver op en is niet te missen, al zou je proberen. Maar wat zijn nu eigenlijk de bevindingen van de ouders? Het neerzetten van de Brede School was een prestigeproject van de Zuidhornse politiek, maar is het nu de droom realiteit is geworden nog steeds zo mooi? De Ongenode Gast besluit, samen met de koukleumende ouders, te wachten totdat de kinderen naar buiten komen stormen. “Nou ja, stormen… Dat gaat wel meevallen”, vertelt één van de ouders die liever niet in de krant genoemd wil worden. “De kinderen zijn geïnstrueerd rustig naar buiten te lopen. Het is hier levensgevaarlijk.” Wat inderdaad opvalt is het grote aantal auto’s dat het schoolplein op en af rijd. Auto’s op een schoolplein, rijdend op wat lijkt op een snelweg. “Ze mogen hier alleen maar stapvoets rijden hoor”, meldt de vader die net bij de moeders is komen te staan. “Maar toch, auto’s op een schoolplein. Het heeft iets eigenaardigs. Zelf zet ik mijn auto liever wat verder weg. Wel zo veilig, je moet er toch niet aan denken dat je per ongeluk…” Niet alleen komen er auto’s aangereden op het schoolplein zelf, ook staat de straat rondom de school vol met auto’s. “Je zou denken dat het hier een eenrichtingsweg betreft”, vertelt een moeder. “Niets is echter minder waar. Wanneer alle auto’s hier geparkeerd staan mag je nog altijd van beide kanten de straat inrijden. Hoe je elkaar gaat passeren blijft een spannend vraagstuk. Er is gewoon niet over nagedacht.” Toch zijn de ouders over andere aspecten van de Brede School juist vol lof. Zo komen de kinderen gescheiden –en gecontroleerd- naar buiten. “Dat is dan wel weer super geregeld”, weet de zoveelste moeder die haar naam niet wil vertellen. “Rond de school zijn diverse in- en uitgangen zodat de kinderen zich niet door een grote drukte heen hoeven te manoeuvreren.” Eenmaal buiten kijken de pas vrijgelaten kids opgewekt over het schoolplein heen op zoek naar hun eigen klappertandende ouders. Nu nog goed uitkijken voor de rondrijdende auto’s op het plein en dan snel naar huis voor een welverdiende boterham.

Dan de binnenkant van de school maar eens bekijken. De buitenkant is imposant, in-het-oog-springend en vooral erg nieuw. Of zoals een halfbevroren moeder het een paar minuten Zuidhorn OG Brede School-3eerder beschreef; “Je moet ervan houden.” De binnenkant is gelukkig sfeervoller. Stukken veiliger ook bovendien. Je zou haast denken dat als auto’s het schoolplein op mogen rijden, waarom dan niet ook ‘gewoon’ de school in. Dat lijkt gelukkig mee te vallen. Onmiddellijk komt er een vriendelijke lerares op de nieuwsgierige gast af die vraagt wat de bedoeling is. “Is er iemand die vanuit de school de bevindingen kan vertellen?”, vraagt de Ongenode Gast. Netjes wordt er richting de grote trap omhoog gewezen. “Daar zit de man die alles weet van het gebouw en de school”, vertelt ze glimlachend. Eenmaal boven blijkt hij toch beneden te zitten, dus na de stevige warming up omhoog begint nu het tweede deel van de training; het afdalen via dezelfde lange trap. Daar wordt inderdaad de man gevonden die ons meer kan vertellen; “Heb jij een afspraak? Nee? Dan heb ik het te druk.” We turven nog een minpuntje erbij. Groot en Breed is duidelijk niet altijd gezellig.