PvdA wil huisvesting in leegstaande panden

0
153

BUITENPOST – Panden die leegstaan zouden voor huisvesting beschikbaar moeten komen. Daarvoor pleit de PvdA in de gemeente Achtkarspelen. Het is raadslid Aafke Postma een doorn in het oog dat in diverse plaatsen panden leeg staan, maar hier al tijden niks mee gebeurd. De nieuwe, eventueel tijdelijke, woningen zouden zowel voor inwoners als statushouders beschikbaar moeten zijn.

Volgens Postma is het de komende jaren nodig om voor extra woongelegenheid te zorgen. “Er zullen steeds meer statushouders bijkomen en voor al die mensen moet een plekje worden gezocht,” zegt ze. “Er staan nu ontzettend veel kantoren andere panden leeg. Alleen al als ik naar Buitenpost kijk denk ik dan aan het gebouw van de NAK, maar ook een leegstaand kantoor aan de Bernhardweg en het oude notariskantoor.” Ze wil daarom dat de gemeente met spoed gaat inventariseren waar nog mogelijkheden zijn.

Volgens het raadslid staan de eigenaren van de panden open voor de plannen. “Ik weet dat mensen wel hun panden om willen bouwen voor huisvesting, maar dat het nu nog niet mogelijk is vanwege het bestemmingsplan. Ik heb het college gevraagd om uit te zoeken wat wel mogelijk is. We hebben hele slimme ambtenaren en zij weten veel beter dan ik wat wel en niet kan. Het gaat mij erom dat we er iets aan gaan doen.”

De lijst met mogelijke panden wil Postma voor 1 juni in bezit hebben. Wanneer er dan geld nodig is, kan daar al rekening mee worden gehouden bij de behandeling van de Kadernota. In dit stuk wordt vooruitgekeken op de begroting van 2017. Uiterlijk aan het einde van het jaar moeten de eerste mensen in de panden wonen. “In Leeuwarden wordt een groot pand omgebouwd voor jongerenhuisvesting. Dat moet hier ook kunnen.” Via Twitter heeft CDA-fractievoorzitter Lydeke Zandbergen aangegeven de plannen ‘een goed idee’ te vinden. Zij vindt dat de gemeente optimaal moet meewerken.