Wykels Hallum deelt eerste tik uit, FC Grootegast krijgt na rust vleugels

0
177
Grootegast voetbal Hallum

GROOTEGAST/DOEZUM – FC Grootegast is soms zo veranderlijk als het weer. De verwachte zonneschijn bleef in de eerste helft uit in de regelrechte topper tegen Wykels Hallum. De thuisclub kwam achter en wist maar niet door het wolkenpakket genaamd Wykels heen te prikken. Na rust een geheel ander beeld. Het duo ‘Rick en Rick’ – dat de groen-witte ploeg letterlijk en figuurlijk vleugels gaf- zorgde dat de zon weer ging schijnen boven Grootegast en draaide de wedstrijd volledig om. Door de uiteindelijke 3-1 zege neemt Grootegast een voorschot op het kampioenschap.

Het publiek – ondanks de concurrentie van de hardloopwedstrijd Legiorun was De Leegens goed bezet- zag in de eerste helft een uiterst moeizaam spelend Grootegast. De gasten uit Hallum zetten de thuisclub al binnen enkele minuten op een 0-1 achterstand. Dit na een eerste aanval van Grootegast via Ite Hoolsema, die Herman Veens vrij zette voor het doel . Veens schoot te hoog. Aansluitend een razendsnelle counter. Erik Niemarkt kreeg de pass, dribbelde richting doelman Erwin Mensink, die geen verweer had op het schot. Wykels speelde zonder omwegen. Grootegast moest het antwoord schuldig blijven. Wel een sterk wapenfeit. Met een krachtige kopstoot dwong Ronald Horinga de keeper tot een redding. De FC moest komen, viel ook wel aan, maar de granieten verdediging van Hallum gaf geen krimp. Het spelbeeld werd er niet beter op. De mannen van Johannes Douma werden steeds slordiger, onrustiger en het verrassingselement ontbrak. Het was verder een wedstrijd met letterlijk bloed, zweet en tranen. Knalharde, onschuldige duels, waardoor spelers over en weer hoofdletsel opliepen. Na een half uur eindelijk weer een aanval, van de bezoekers. De voorzet van de zijkant leverde ook meteen gevaar op. Wykels had veel in de mars: fysieke kracht, zuivere passing en een geheim wapen in de vorm van de ingooi, die halve corners waren. Grootegast kwam niet verder dan de bal rondspelen en stond voor een loodzware opgave. Hoe de Friese muur te doorbreken? De gedachten gingen weer uit naar eerdere topwedstrijden, waarin de spelers van Grootegast bezweken onder de spanning. Maar dan. Vijf minuten voor rust. Arjan Veenstra stuurde met een geniale passeerbeweging twee tegenstanders het bos in, kwam tot een voorzet, waarna Johan Beute reageerde en ingleed. Hij miste het doel op een haar na. Toeschouwers hadden er echter weinig vertrouwen in. “Het gaat niet goed, net als het weer”, keek een toeschouwer maar eens weer naar de lucht, die donker bleef.

“Er zit meer verband in het elftal van Wykels”, was ook een rake opmerking. Letterlijk en figuurlijk. Het kenmerkte Wykels. Goaltjesdief Gwen Dijkstra had zijn hoofd volledig in verband en ging gewoon weer het kopduel aan. Dit resulteerde meteen weer in een volley, van Pieter Dijkstra, die bijna de lat scheerde. Wykels hing voor het eigen doel en wachtte af. Maar dan. Rolf Hazenberg kwam op snelheid over via de vleugel. De voorzet was perfect op het hoofd van Rick van Dellen die met een knalharde kopstoot Louewerens kansloos liet: 1-1. Op dat moment brak ook de zon letterlijk door. Het gebeurt vaker dat de groen-witte brigade na een achterstand de boel volledig op zijn kop zet. En dat was zaterdag ook weer het geval. Wykels was zichzelf niet meer. En Grootegast, aangemoedigd door het publiek, kreeg weer ouderwets de schwung. De wedstrijd leefde sowieso op. Het was een stuk leuker dan de eerste helft. Met nog twintig minuten te gaan was het die andere Rick, Buma, die eveneens opkwam vanaf de zijkant. Buma kon voortrekken, maar besloot zelf te schieten. De zuiver geplaatste bal verdween in de verste hoek: 2-1! Wykels probeerde zich te herpakken, maar het waren twee rake klappen, die Grootegast had uitgedeeld. De 3-1 leek eerder in de maak. Een vrije trap van Arjan Veenstra was hard, de vingers van Louwerens brandden. Wykels maakte een aangeslagen indruk. De ‘vogels’ waren vleugellam. Ook de ijzersterke Jurjen Bosch verliet de arena. Daarentegen maakte de van de marine teruggekeerde Paolo Francisco zijn rentree voor de thuisclub. Paolo gooide een keer de trukendoos open, draaide de bal voor en Beute kopte knap in. Buma werd vervolgens naar de kant gehaald. De snelheid was er daardoor uit. Bouwe Pompstra moest het spel van de gasten verder ontregelen. Het beste was er bij de Friezen af. Hazenberg was dichtbij 3-1, na een vrije trap vanaf de achterlijn van Arjan Veenstra. Arjan Veenstra leek dan toch op weg naar 3-1. De blonde technicus zag twee man voor zich, legde af op Rick van Dellen. Zijn uithaal werd op katachtige wijze uit de hoek gehaald. Een ultieme kans voor de bezoekers, na een hoge bal, waarbij Mensink mis tastte, kon van de lijn worden gered. In de laatste speelminuten in het meeslepende gevecht werd het dan toch 3-1. Van Dellen begon aan een solo en werd binnen de lijnen gepakt door de keeper. Paolo mocht de elfmeter nemen en deed dit koelbloedig. “Zes punten!”, schreeuwde de bank uit. Zes punten voorsprong. Een trouwe aanhanger zag het weer helemaal zitten. “Wat een lekker gevoel! Ik kan vannacht weer sloapen”. En….. dromen van een kampioenschap.

FC Grootegast-Wykels Hallum 3-1 (0-1); Scoreverloop: 3. Erik Niemarkt 0-1, 50. Rick van Dellen 1-1, 70. Rick Buma 2-1, 90. Paolo Francisco 3-1; Scheidsrechter: Pleiter (Groningen); Gele kaart: Gwen Dijkstra, Desmond Louwerens (beiden Wykels); Toeschouwers: 300

Opstelling Grootegast: Erwin Mensink, Roelof Brouwer (55. Paulo Francisco), Ite Hoolsema, Ronald Horinga, Bert Beute, Rolf Hazenberg, Rick Buma (75. Bouwe Pompstra), Herman Veens, Rick van Dellen, Arjan Veenstra, Johan Beute

Ster van het Veld: Rick van Dellen (Grootegast). De verlosser van FC Grootegast, die voor rust al dreigend was. Zijn 1-1 na rust gaf de ploeg weer vleugels. Het was het breekpunt. Grootegast beschikt over snelle spelers voorin. Het gaf uiteindelijk de doorslag.