Het belang van schone straten in het Westerkwartier

0
145
Opende zwerfvuil

OPENDE – Afgelopen vrijdag vond het officiële startsein van de zwerfvuilactie van 25 scholen in het Westerkwartier. Met deze actie worden de handen uit de mouwen gestoken om de omgeving zwerfvuilvrij te maken. Dit jaar doen 25 scholen mee aan de zwerfvuilactie, die worden ondersteund door de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn en door Hoeksema’s Regionale Milieudiensten (HRM).

Wethouder Mark de Haan van de gemeente Grootegast gaf het startschot voor de actie in Opende op de locatie van het schoolgebouw ‘De Binding’, waarin CDS De Klister en OBS Het Kompas zijn gehuisvest. De kinderen van de beide scholen werden opgetrommeld op het schoolplein en stonden vol verwachting te kijken naar wethouder De Haan, die met microfoon in de aanslag klaar was voor het startsein. “Vandaag gaan de leerlingen van 25 scholen in het Westerkwartier zwerfvuil opruimen”, begint hij de toespraak. “Zwerfvuil is overal om ons heen te vinden; kauwgom, blikjes, plastic… Onze straten worden er niet mooier van! Bovendien is het slecht voor het milieu en gevaarlijk voor de dieren. Het is daarom beter om afval direct in de prullenbak te gooien”, schallen de wijze woorden van de wethouder over het schoolplein. “Ik ben trots op jullie dat jullie willen helpen de straten schoner te maken.”

Voordat De Haan het officiële startsein geeft, is het eerst nog tijd voor een verrassing. “Kijken jullie allemaal maar even die kant op!”, lacht De Haan terwijl hij naar de andere kant van het schoolplein wijst. Een grote vuilniswagen staat geparkeerd langs het schoolplein en niemand minder dan muzikant Gert Sennema stapt uit, gekleed in een felgele jas met reflecterende strepen. Lachend pakt hij de microfoon over van de wethouder en vertelt de kinderen iets over het belang van schone straten en dat hij een liedje met ze gaat zingen. De meisjes gaan zingen in het Fries, de jongens in het Gronings. Luid gejuich stijgt op van het schoolplein en Sennema begint te tokkelen op zijn gitaar. Als de kinderen uitgezongen zijn is het dan toch echt tijd voor de zwerfvuilactie. Enthousiast sprinten de kinderen alle kanten op.

De Haan werd vergezeld door de wethouders uit Leek en Marum. Wethouder Henk Bakker uit Zuidhorn kon helaas niet aanwezig zijn bij het startschot. De actie wordt bekostigd door de vier gemeenten en georganiseerd door de Stichting NDCE Westerkwartier (Natuur-, Duurzaamheids- en CultuurEducatie). Deze stichting laat kinderen leren van de natuur en het beleven hiervan en legt daarmee een basis voor een duurzamere samenleving.