(on)Genode Gast neemt een kijkje in Kommerzijlsterriet

0
242
kommerzijl oplevering brug og 1

KOMMERZIJL – Een drukte van jewelste aan het Kommerzijlsterriet in, waar anders?, Kommerzijl. Vandaag worden namelijk de gerenoveerde brug en kademuren feestelijk opgeleverd. “Een project in 2015 begonnen en in 2016 gereed”, aldus een trotse Jan Bos van waterschap Noorderzijlvest. De oplevering vond plaats onder toeziend oog van de leerlingen van CBS De Rietstek, die speciaal voor het hele gebeuren een liedje hebben ingestudeerd.

Langs het water lopen inderdaad een gloednieuwe kademuren. De bakstenen nog rood van de nieuwigheid en zonder aanslag van het water, zon, wind of tijd. Geen alg. Gewoon hartstikke nieuwbouw. En ook de brug, de onderkant van de brug tenminste, ziet er weer uit als nieuw. Reden voor een feestje in Kommerzijl, zo is te zien aan al het publiek dat deze feestelijke oplevering voor geen goud wil missen.

Het project is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Zuidhorn en waterschap Noorderzijlvest, zo leert de Ongenode Gast. En volgens wethouder Henk Bakker waren de renovaties ook wel nodig. “Het wordt al een aantal jaren besproken, dat die kades aangepakt moeten worden”, vertelt hij. “Er kwamen veel wensen vanuit het dorp en er is het afgelopen jaar veel goeds gebeurd hier bij de kade. Het ziet er weer helemaal netjes uit. Wel moet er nog een wens in vervulling gaan”, gaat hij verder. “De brugleuning. Als we nu kijken naar de onderkant van de brug vanaf hier”, terwijl hij wijst naar de brug, “dan ziet dat er super uit. Nu alleen de brugleuning en de bovenkant nog. Maar daar is extra budget voor nodig en moeten extra fondsen aangetrokken worden.”

Aan de ene kant van de kade staan alle leerlingen van CBS De Rietstek, Henk Bakker en Jan Bos. Aan de andere kant van de kade staat het publiek – voornamelijk dorpsbewoners en ouders van de kinderen – én wethouder Bert Nederveen. Die kwam ook even een kijkje nemen maar knipte vandaag geen lintje door. Henk Bakker ook niet trouwens. De oudste leerling van de school, Remco, krijgt de eer om het grote, rode lint door te knippen.

De kinderen van De Rietstek zijn allemaal gewapend met een vrolijk versierde paraplu. Hebben ze zelf mogen doen, speciaal voor het project ‘water’ waar ze dankzij de Natuur-, Duurzaamheids- en CultuurEducatie Westerkwartier (NDCE) mee werken de komende weken. En daarnaast zou er vandaag 90 procent kans op regen zijn, dus een paraplu is inderdaad geen slecht idee. Gelukkig weten we inmiddels beter dan Piet Paulusma op z’n blauwe ogen te geloven en brak er natuurlijk een heerlijk zonnetje door. En daar stonden die kids dan. Met paraplu en al. Gossie. En toen was het tijd voor het liedje. “Als de brug van Kommerzijl klaar is…”, beginnen de eersten met trillende stemmetjes. Later valt de rest bij: “dan is de opening, en laat dat nu vandaag zijn, dit is een nieuw begin!” Gevolgd door verschillende coupletten en refreinen gericht op het thema water en natuurlijk de nieuwe kademuren. “Water, lekker helder water, zonder water gaat het allemaal mis, water, lekker helder water, fijn fijn dat er water is”, zo klonken de kinderstemmetjes over het Kommerzijlsterriet.

Na het liedje, de speeches en het doorknippen van het lint vertrekken de kinderen, wethouders, dorpsbewoners, ouders én de Ongenode Gast weer snel richting huis. Net op tijd, want er knalt een gigantisch regenbui uit de lucht naar beneden. Krijgt Piet Paulusma toch nog gelijk.