Aduard 2000 heeft laatste woord na heerlijk voetbalgevecht

0
326
aduard voetbal hfc 1

ADUARD – Aduard 2000 en HFC’15 waren volkomen aan elkaar gewaagd. Maar het wordt pas leuk als er doelpunten vallen. En die vielen na een rustig begin als rijpe appelen. En ze waren van grote kwaliteit. Bij rust was de stand 2-2. In het tweede deel bleef het heen en weer gaan. Tot Kai Bellink en Jeffrey Eggens binnen de lijnen traden. De gouden wissels bezorgden Aduard uiteindelijk de overwinning.

Het slot paste in het beeld van de knotsgekke wedstrijd, die qua doelpunten traag op gang kwam. De belangen waren groot. Beide ploegen zijn nog niet zeker van handhaving en kunnen in theorie nog rechtstreeks degraderen. Liefst negen ploegen strijden om handhaving. Aduard en HFC stonden vooraf in punten gelijk. De Hoogkerkers scoorden tien doelpunten meer maar kregen ook zestien goals meer tegen. Het verschil zit in het aantal wedstrijden. Aduard heeft er één meer gespeeld. Meestal regeert de angst om te verliezen in zo’n belangrijke wedstrijd. Na ruim twintig minuten kwam de streekderby los. De Hoogkerkers openden de score. Een crossbal op Erwin Siekman, waarna de zwaar gebouwde Norbert van de Kamp geklopt werd in het duel, werd Aduard fataal: 0-1. Het antwoord kwam een minuut later. Daniel Temmingh verschalkte de Hoogkerker defensie, legde af op Leon Smits, die attent reageerde en overtuigend 1-1 binnenschoot. Even later bracht Albert Nieuwenhuis het aanstormend talent Guido Weening in stelling, maar het vizier stond te hoog. Aduard wilde doordrukken, de counters waren niet ongevaarlijk. Het was een interessante botsing tussen de lichtvoetige, technische spelers van HFC’15 en de zwaargewichten en langere spelers uit Aduard, die ook technisch vermogen hebben. Tien minuten later vond Remco van Merode met een geweldige steekpass in het hart van de verdediging Smits, die wederom scherp stond en hard onder Sander Mulder door schoot: 2-1. Aduard was in deze fase gretiger en scherper voorin en had achterin de boel beter op orde dan in de aanvangsfase. Een voorzet van Smits bereikte de inkomende Temmingh, die de bal niet goed raakte. HFC liet de kaas van het brood eten. Maar de gasten – zonder topscorer Joost van der Meijs en ook Hossein Roghani- toonden veerkracht. Robert de Vries creeerde een opening op het middenveld, legde de bal voor zijn beste voet en knalde kiezelhard de 2-2 achter de kansloze Klaas Cruiming. Het was een volkomen juiste afspiegeling van de steeds leuker wordende wedstrijd. Op slag van rust had Wessel Wierenga de 3-2 op de schoen, maar raakte – na weer een prima pass van Van Merode- de buitenkant van de paal. Aansluitend een technisch knap laag gehouden dropkick van Guido Weering, die gevaarlijk daalde, tot net over de lat.

Na de pauze zocht Aduard meteen weer de aanval. Een volleyvoorzet van Smits kwam voor het doel, waarna Weening met een sliding de bal probeerde binnen te werken, maar raakte de bal niet. Ook HFC trok weer naar het andere doel. Siekman kwam vogelvrij te staan, maar zijn uithaal miste overtuiging. Toch kwamen de groen-witten wederom op voorsprong. De aanval werd voorbereid door Steven Hofsteenge. Sadjad Sheyki werd niet scherp genoeg verdedigd en vond de verre hoek: 2-3. En dus waren de paars-witten weer aan zet. Zo bleef het duel boeien. Een prachtige actie van de geniale Stephan Boersma, die om zijn as draaide en de tegenstander in de wind zette, -pompte de bal de zestien maar weer eens in, waar invaller Leon Hofsteenge de zaak kon afmaken, maar mikte over. Aduard werd in deze periode even flink te kijk gezet. Dat zag ook Rob Vliek, die ingreep. Achteraf een gouden greep. Kai Bellink werd in het veld gebracht om het middenveld te versterken. Maar Bellink heeft ook veel voetballend vermogen. Er kwam weer lijn in het spel van ‘Auwert’. Een voorzet van Weening viel panklaar op het hoofd van Remco van Merode. De aanvoerder, die normaal geen moeite heeft met scoren, raakte de bal volkomen verkeer en mikte naast. Aan de andere kant moest een inzet van de lijn worden gehaald. Want wie deze wedstrijd zou winnen, het viel niet te voorspellen. De laatste troef, Jeffrey Eggens, werd ingezet. Een kwartier voor tijd ging Bellink op avontuur, toverde de ene actie na de andere uit de hoed als ware het Hans Kazan- onder luid gejuich van de jeugdige aanhang van Aduard- en drong door tot de achterlijn. Zijn voorzet werd van dichtbij in het doel gefrommeld: 3-3. ‘Kai Kai Kai’, ging het langs de lijn. Voor Aduard kreeg de heerlijke wedstrijd een toetje. Uitgerekend die andere wissel, Eggens mocht door terwijl Steven Hofsteenge geblesseerd achter bleef op het andere deel. Eggens schoot diagonaal in de korte hoek: 4-3. Het was nog niet gedaan. In de zinderende slotminuten bleef Aduard op de been. De druiven waren bijzonder zuur voor HFC’15, dat er volledig doorheen zat. En dat doelpunt? Had de scheidsrechter niet moeten fluiten toen Hofsteenge op de grond lag? “Er was geen aanleiding voor”, vond arbiter Hadders, die uitstekend floot. “De blessure kwam niet door de tegenstander en het was ook geen ernstig letsel om het spel stil te leggen.” Naderhand was het wel een behoorlijke enkelblessure. Aduard kon haar geluk niet op. Bellink had het laatste woord. Over zijn beslissende actie, die aan de basis stond van de zege. “Ik deed dit vrijdagavond in de zaal. Ik dacht: ik probeer het ook op het veld.” En HFC-trainer Frans Brouwer. Hij hoefde de immer heerlijke mosterdsoep niet. Begrijpelijk. Daarvoor waren de druiven te zuur. Maar het sierde HFC, dat het bijzonder sportief omging met dit toch wel zure verlies. De wedstrijd was toch al reclame voor het voetbal. Mede dankzij de uitstekende arbiter, die meteen de grens bepaalde. Door de overwinning verliet Aduard de onderste regionen. Het kon daarom niet meer stuk in het paars-witte domein.

Aduard 2000-HFC’15 4-3 (2-2); Scoreverloop: 23. Erwin Siekman 0-1, 24. Leon Smits 1-1, 35. Leon Smits 2-1, 42. Robert de Vries 2-2, 56. Sadjad Sheyki 2-3, 76. Wessel Wierenga 3-3, 86. Jeffrey Eggens 4-3; Scheidsrechter: Hadders (Stadskanaal); Gele kaart: Hugo ter Horst (Aduard), Fabian de Vries (HFC’15); Toeschouwers: 120

Opstelling Aduard 2000: Klaas Cruiming, Norbert van de Kamp (65. Kai Bellink), Rik van Noord, Albert Nieuwenhuis, Jesper Ludema (70. Michel Haaksma), Hugo ter Horst, Wessel Wierenga, Remco van Merode Leon Smits, Guido Weering, Daniel Temmingh (75. Jeffrey Eggens)

Ster van het Veld: Kai Bellink (Aduard 2000). Hij werd langs de kant ‘Zlatan’ genoemd. Maar de kalende speler heeft meer in huis dan acties. Inzicht en is technisch begaafd. Maar zijn actie waaruit de 3-3 viel was onnavolgbaar en ook bepalend voor het eindresultaat.

Opvallend: Aduard en Hoogkerk liggen niet ver van elkaar. Maar het kan nog dichter. HFC’15-doelman Sander Mulder is de zoon van keeperstrainer Lammert Mulder van Aduard 2000, die zondag zijn 50e verjaardag vierde. Met zoonlief Sander. Vooraf was de vraag: wie het grootste feest zou hebben? Dat laat zich na de 4-3 niet meer moeilijk raden….