Commissie A4D Buitenpost gooit handdoek in de ring

0
228
roden wandelvierdaagse 1

BUITENPOST – De huidige commissie van de Avond4Daagse Buitenpost houdt op te bestaan. Na 20 jaar de avondvierdaagse te hebben georganiseerd heeft het 7-koppige team besloten de organisatie over te dragen aan bewegingscentrum Switte. “Het werd je gewoon onmogelijk gemaakt”, vertelt ex-commissielid Jan Folmer.

Folmer doelt op de eisen die werden gesteld aan het organiseren van evenementen. “We zijn gewoon een groep mensen die de avondvierdaagse organiseerden”, vertelt hij. “Geen vereniging of instituut. Maar daardoor konden wij dus ook geen verzekeringen afsluiten. Je stuurt andermans kind op pad en als er iets gebeurt ben je als organisatie verantwoordelijk. Maar als je geen verzekeringen hebt kun je dat risico niet lopen. Mocht er iets gebeuren, dan worden de vrijwillige leden er op aangesproken en dit met uiteraard gevolgen. Ook voor een bankrekening dien je minimaal een stichting- of verenigingsvorm te hebben; hierbij komen allerlei statuten en inschrijvingen kijken en daar wilden we ons als commissie niet mee inlaten.”

Twintig jaar geleden was er ineens een stop van de toenmalige organisatie van de avondvierdaagse. “Mensen in het dorp gaven toen aan dat het eigenlijk echt niet kan, geen avondvierdaagse”, vertelt Folmer. “Ik was toen nog bedrijfsleider bij de Poiesz, en met een beetje geregel hebben wij, toen de nieuwe groep, ervoor gezorgd dat het jaar erna er toch weer een avondvierdaagse was. Met als startpunt de Poiesz”, lacht hij. “Er deden elk jaar 350 tot 400 mensen mee.”

Normaal gesproken zou de commissie rond deze tijd de koppen bij elkaar steken voor de organisatie van de avondvierdaagse van dit jaar. “We liftten nog wel eens mee met bijvoorbeeld korfbalvereniging De Flamingo’s en later de Swaddekuier”, legt hij uit. “Maar dat werd op een gegeven moment steeds lastiger te regelen. Door de wettelijke eisen en voetklemmen werd het bijna onmogelijk. De huidige regering draait dit soort activiteiten gewoon de nek om met al die regels. Is het dan nog leuk om te doen?”

“We hebben het al die jaren met plezier gedaan”, gaat Folmer verder, “maar we hebben als commissie besloten de organisatie over te dragen aan bewegingscentrum Switte. Zij zijn een vereniging en hebben ook de juiste verzekeringen en ze hebben gezegd dat zij het wel over wilden nemen.” Normaal gesproken wordt de avondvierdaagse georganiseerd door instanties in dorpen, zoals bijvoorbeeld culturele centra, sportverenigingen of dorpsbelangen, vertelt Folmer. “Maar wij zijn gewoon een losse groep mensen”, lacht hij.

Als 20 jaar lang organiseert Folmer, samen met de andere vrijwilligers Cisca, Binne, Jacoba, Jan, Ypie, Saskia en Nicole, de avondvierdaagse in Buitenpost. Hij blikt even lachend terug op de bijzondere dingen en leuke moment die hij heeft meegemaakt. “Of er wel eens iemand is kwijtgeraakt?”, lacht hij. “Nee, gelukkig niet. Wel was er een keer een groep die dacht dat ze iemand kwijt waren. Die jongen was gewoon spoorloos verdwenen ineens. Bleek dat ‘ie bij de limonadestop gewoon door was gelopen en dus al lang en breed weer terug was.”

Zelf liep hij de 10 kilometer mee. Altijd als laatst. Om te controleren of er niemand was achtergebleven op de route en om zeker te weten dat iedereen binnen was. “Als een soort bezemwagen”, lacht hij.

Het mooiste van het organiseren van de avondvierdaagse vind Folmer het enthousiasme. Van de vrijwilligers, de lopers en de organisatie. “De laatste jaren liepen de bewoners van het Haersmahiem ook mee. Niet de volle vijf of tien kilometer hoor, maar een paar keer rond het huis. Alhoewel de meesten geduwd moesten worden in de rolstoel”, lacht hij. “Maar ze vonden het geweldig. Ze werden officieel gestempeld tijdens de rondjes.”

“Ik wil me zeker nog wel in blijven zetten voor de avondvierdaagse”, vertelt hij. “Als klaar-over of op de limonadepost. Maar de organisatie is nu uit handen en daar ga ik mij niet meer mee bemoeien. Dat is op deze manier afgesloten.”