FC Grootegast op drempel tweede klasse; ’t Fean’58, Opende, FC LEO en GSVV in drijfzand

0
149

STREEK – De prijzen worden langzamerhand verdeeld. De hoofdprijs ligt voor het grijpen voor FC Grootegast, na de bizarre winst in Dokkum. Voor Zuidhorn wordt de titel lastig. Ook Niekerk heeft nog een miniem kansje. Aduard 2000 deed onderin goede zaken (zie verslag elders in dit nummer). ’t Fean’58, Opende, FC LEO en GSVV strijden met de moed der wanhoop voor lijfsbehoud. VVSV’09 benutte de vrije zaterdag als klusdag. Zondag snoepte Eenrum een punt van HFC’15 en had Surhuisterveen een topdag.

Buitenpost hield PKC’83 in bedwang: 2-2. De Blauwkes stonden een kwartier voor tijd in verslagen positie: 2-1. Rob Dijkstra scoorde alsnog de gelijkmaker: 2-2. Op zich een uitstekend resultaat, maar nog niet genoeg voor de periode. “Het wordt moeilijk, maar niks is onmogelijk”, weet Rene van der Weij ’t Fean’58 is weer afgegleden en beland in het drijfzand, na de eclatante 5-1 nederlaag bij VVI. En dat na de 4-1 thuiswinst. Tobias Draaisma deed de Feansters de das om. Na de 3-1 was de zaak bekeken. Doordat ook ONT en Zwaagwesteinde verloren blijven de blauwhemden net boven de streep voor rechtstreekse degradatie. Het doelsaldo is van groot belang. Zuidhorn heeft de winnende draad weer opgepakt. Tegen ONT speelde de groene formatie een van de beste helften van het seizoen. Het was Jaap Jacobs weer eens die de ban brak. Volgens Cees Bouma verzuimde de scheidsrechter twee penalty’s te geven aan Zuidhorn, maar de vrouwelijke arbiter zag vervolgens een handsbal niet over het hoofd, waarna Laurens Bloem de pingel verzilverde: 2-0. Bouma houdt geen rekening meer met een kampioenschap. “VEV heeft een makkelijker programma. Een derde periode of vierde plaats liggen wel binnen bereik”. Maar met drie zware wedstrijden voor de boeg wordt het een hels karwei. Geluk bij een ongeluk is Jaap Jacobs die met een enkelblessure kampt en na het komende vrije weekend mogelijk weer inzetbaar is. FC Grootegast kan het kampioenschap al over twee weken, uit bij Kollum, binnenhalen. Dit dankzij winst op Dokkum in een krankzinnige wedstrijd. Grootegast stond na zes minuten met 2-0 achter en ondanks een rode kaart voor Dokkum keek het ook tegen een 3-1 achterstand aan. Op een gunstig moment, vlak voor rust, en net na de hervatting was de achterstand rechtgezet. “De indruk was dat het gebeurd was met het verzet van Dokkum”, sprak voorzitter Henk Top, die het een merkwaardige wedstrijd noemde. “Elf tegen tien was doorslaggevend.” Rick Buma scoorde drie keer voor de FC, dat zeven punten voor staat op Marum en over veertien dagen de kampioensvlag kan hijsen. Bij winst in Kollum en verlies van Marum. “We gaan er niet van uit en worden ook liever thuis kampioen.” Dan is het 30 april: Grootegast-Stiens. Grijpskerk won de streekderby van FC LEO met duidelijke cijfers: 4-1. Grijpskerk werd al in de eerste minuut in het zadel geholpen door een eigen doelpunt. Ron Stoutmeijer schoot de thuisclub met twee doelpunten in veilige haven: 3-0. Na de tegengoal van Rowan Rozema maakte Teie van der Hoek ook nog de 4-1. “LEO was niet een hele beste tegenstander. Met Rene Tillema, Erwin Smit en Wiebe Loonstra weer terug, scheelt dat wel een slok op een borrel”, vindt Mark Kroese. Collega Klaas van der Ploeg vond dat zijn elftal na de 2-0 meer de overhand had. “En dat trokken we door in de tweede helft. Op het moment dat wij op weg waren naar 2-1 scoorde Grijpskerk 3-0. We hebben ook nog kansen gehad op de 3-2, maar de keeper redde twee keer”. Van der Ploeg gaf wel toe dat Grijpskerk verdiend gewonnen heeft. “We hebben mogelijkheden gehad om aan te haken”. Na een week rust wacht de finale tegen RWF. Inzet is de tiende plaats, die handhaving inhoudt. RWF staat nu op deze plek. Opende werd in eigen huis verslagen door Anjum: 0-2. Het was een meer dan pikant duel, tevens degradatiestrijd. Opende had in de eerste helft pech. Drie keer werd de bal van de lijn gehaald. Nadat Koen Post direct rood kreeg wegens natrappen moest Opende met tien man verder – uiteindelijk zelfs met negen- en dat was cruciaal. Anjum, oude club van Opende-trainer Wietse van der Veen, werd heer en meester. Opende is weer terug bij af na een betere serie. Niekerk won van Onstwedder Boys na een zinderende wedstrijd. De overwinning werd ver in blessuretijd binnengesleept. Er waren volop kansen voor beide ploegen. De teruggekeerde Edwin Zwier opende de score namens de gasten. Na rust maakte Onstwedder Boys verdiend gelijk. Doelman Dennis Ottens stopte vervolgens een penalty. En in minuut 97 (!) was het Jeroen Brandsma die voor een erg plezierige terugreis zorgde: 1-2. Niekerk blijft derde en staat bovenaan de derde periode, voor…Onstwedder Boys. Er is nog van alles mogelijk. Ook in de stand, waarin Niekerk Boerakker nog treft. De Lauwers speelde zeer verdienstelijk tegen subtopper Ropta Boys. De Lauwers nam na een half uur brutaal de leiding via Martijn Fokkema. De thuisclub kreeg aan het eind volgens vriend en vijand een penalty cadeau, die benut werd: 1-1. Bij de gasten debuteerden Femme Weening en doelman van de A-junioren, Joachim Boog. GSVV verloor ruim van subtopper Trynwalden: 4-0 GSVV staat troosteloos onderaan. Al is de situatie nog altijd niet hopeloos, gezien het klein verschil met de bovenstaande clubs. OKVC kreeg een pak slag van kampioenskandidaat Haulerwijk SV: 6-1. Maar dat had ook anders kunnen lopen, want de bezoekers uit het Middag-Humsterland deden voor rust niet onder voor de SV en kregen zelfs de overhand. Op slag van rust viel de 2-1 en na de 3-1 was het verzet gebroken. Zeester verloor van middenmoter VVT: 3-0. Het stoom kwam uit de oren bij Gezinus Oosterhuis. “Een schandalige vertoning van onze kant. Als makke lammetjes liepen we over het veld. Over twee weken hebben we de kraker derby tegen VVSV’09 en wellicht dat daardoor enkele mensen met de handrem erop speelden. Maar dat mag geen reden zijn voor zo n lamlendige partij. Aan de andere kant ben ik als trainer verantwoordelijk en heb ik ze blijkbaar niet kunnen prikkelen dus steek ik de hand in eigen boezem.” Zondag hield Eenrum aan het duel tegen kampioenskandidaat HFC ’15 één punt over. Gedurende de hele wedstrijd was er nauwelijks krachtsverschil. Na 12 minuten werd een correcte sliding op de bal van Merlijn Harsema door de scheidsrechter als een overtreding gekwalificeerd. Uit de toegekende strafschop werd het 0-1. Eenrum kreeg de meeste scoringskansen. De gasten kwamen gedurende de hele wedstrijd slechts een maal in scoringspositie en maakten de hoge plaats op de ranglijst absoluut niet waar. Vijf minuten voor tijd werd de werklust van de thuisploeg toch nog beloond. Een speler van HFC maakte hands binnen de beruchte lijnen, waarna Tim Roelink de bal snoeihard tegen het net werkte. Veel schoot Eenrum overigens niet op met het puntje, want het zakte toch een plaats op de ranglijst. De komende weken komen er op aan: vier ploegen, die net boven de Marnebewoners staan zijn de tegenstander. Surhuisterveen had een bijzonder goede dag. De Feansters wezen concurrent Mildam terug, waardoor de tweede plaats een feit is. De thuisclub nam een riante 3-0 voorsprong via Sjoerd Veenstra, Bart Cazemier en Joeri Feenstra. In blessuretijd maakte Cazemier de wat geflatteerde 4-1. In de stand strijdt Surhuisterveen nog volop mee om een periode of plaats 2 die ook recht geeft op de nacompetitie. Kloosterburen won met 2-0 van Yde de Punt. Het was een moeizame strijd voor Kloosterburen, dat door een gelukkige treffer vroeg de leiding nam. De gasten boden flink tegenspel. Pas in de slotfase zorgde Bert Mennes vanaf de stip voor de bevrijding: 2-0. GVB ging op eigen terrein onderuit tegen kampioenskandidaat Donkerbroek: 1-6. Emiel Geling scoorde namens de blauw-zwarten.