Schaap uit Noordhorn baart vijfling

0
1874
Noordhorn 5 lammetjes

NOORDHORN – Een van de schapen van melkveehouderijbedrijf maatschap Hofman is de trotse moeder van een vijfling geworden. Gewoon, op een normale doordeweekse nacht, helemaal alleen, op eigen kracht. Zonder hulp van boer of boerin.

De lammetjes zijn geboren op 1 april, en nee, dat is geen grapje. “Niemand geloofde het”, lacht Anja Hofman. “Tot ze zelf op kraamvisite waren geweest.” De vijfling wordt hartelijk ontvangen op de boerderij. “Onze kinderen Maarten (6), Wietze (4), Jarco (3) en Arnoud (1) vinden het fantastisch, die lammetjes. Elke dag even kijken hoe het met de vijfling gaat. Ook nichtje Lieke en pasgeboren neefje Jorrit komt dit bijzondere vijftal vaak bewonderen. Een echte bezienswaardigheid dus”, lacht ze.

Op de boerderij is het een drukte van jewelste. Naast de vier kinderen die, allemaal gekleed in een rode overal, rondhuppelen tussen de lammetjes, zijn er nog meer lammetjes en kalfjes die de vijfling gezelschap houden in de schuur.

Normaal gesproken krijgt een schaap 1 tot 3 lammetjes. Meer dan 3 is dus een bijzondere gebeurtenis. “Vorig jaar kreeg dit schaap een vierling, en het jaar daarvoor ook”, vertelt Hofman. “Heel bijzonder dus dat er nu een vijfling is geboren.” Volgend jaar voor de zesling? “Haha, wie weet”, lacht ze.

Met de lammetjes gaat het goed. Wel worden ze bijgevoerd. “Heel bijzonder dat ze het allemaal goed doen. Al zijn ze natuurlijk heel erg kwetsbaar”, aldus de trotse boerin. “Maar er wordt goed voor ze gezorgd!”