Grootegast en COA wederom op zoek naar nieuwe locatie azc

0
169

GROOTEGAST – De zoektocht naar de juiste locatie voor een asielzoekerscentrum in Grootegast duurt voort. Ook de meest recente plannen van de gemeente en het COA kunnen de prullenbak in nadat het COA er niet in is geslaagd tot overeenstemming te komen met de grondeigenaar van de beoogde locatie.

Het COA gooide vorige week de handdoek in de ring en stopte de onderhandelingen over de grond. De gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers kunnen nu weer van voor af aan beginnen. Samen zullen zij op zoek gaan naar een andere geschikte locatie. Een opgave die nog lastig genoeg is. Niet alleen moet er ruimte zijn om driehonderd asielzoekers op te vangen voor de komende vijf jaar, ook moet het azc binnen twee kilometer van de kern van Grootegast liggen.

Het is niet de eerste keer dat Grootegast en het COA op zoek moeten naar een locatie. Eind vorig jaar wilde het college, op verzoek van het COA, vijfhonderd vluchtelingen opvangen. “Veel te veel”, vonden de inwoners van de gemeente. Ook de locatie aan de Legolaan werd door de buurt afgekeurd. De gemeenteraad besloot daarop de plannen van het college niet over te nemen. Met tegenzin ging het COA vervolgens akkoord met het nieuwe voorstel van driehonderd vluchtelingen op een nog te bepalen locatie. Het college zou daar voor 1 april uitsluitsel over geven. Dat werd uitgesteld naar 22 april, en ook die datum wordt nu zeker niet gehaald. Vooralsnog gaan de partijen terug naar de tekentafel om de mogelijke opties te onderzoeken en nieuwe plannen te ontwikkelen. Wanneer het college precies met een nieuw voorstel komt blijft nog even onduidelijk.