Oorlogsmonumenten Aduard genomineerd voor ‘Compliment’

0
138

ADUARD – De provincie Groningen telt 181 oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Op 29 april reiken de provincie Groningen, De verhalen van Groningen en het Nationaal Comité 4 en 5 mei het ‘Compliment voor een oorlogsmonument’ uit. De prijs wordt georganiseerd in aanloop naar de nationale viering van de bevrijding op 5 mei in Groningen. Een deskundige jury onder voorzitterschap van de commissaris van de Koning René Paas heeft ondertussen de vijf genomineerde bekend gemaakt. Genomineerd zijn ook de oorlogsmonumenten in Aduard aan de burgemeester Seinenstraat. De jury heeft de inzendingen beoordeeld op een aantal punten waaronder de wijze waarop het monument ‘levend’ gehouden wordt en de originaliteit van het verhaal. Daarnaast is gekeken hoe het beheer en behoud van het monument geregeld is voor nu en de toekomst. Het ‘Compliment’ wordt op 29 april uitgereikt in het Veenkoloniaal museum in Veendam. De winnaar ontvangt een trofee en duizend euro ter ondersteuning van de activiteiten. De trofee is speciaal voor de gelegenheid ontworpen door de Groninger kunstenaar Jimi Kleinbruinink en symboliseert vrijheid.