Wielerronde Noordhorn viert 10 jarig jubileum; Vrouwen keren terug in koers

0
192

NOORDHORN – Het is inmiddels elf jaar geleden, maar menig Noordhorner zal het zich nog goed kunnen herinneren. De eerste wielerwedstrijd werd daar op een warme voorjaarsavond verreden. Het hele dorp liep nieuwsgierig uit en klapte de handen stuk voor de elite dames en speciaal voor hun favoriet Danielle Bekkering die het dorp in één klap een beetje wielergek maakte en zich naar de overwinning liet schreeuwen.

Dat was toen. Het criterium werd een heuse klassieker en Bekkering won nog twee keer. Tot 2014. Drijvende kracht achter de wielerronde, de schijnbare onvermoeibare Diga Heemstra gooide de handdoek in de ring en bleek toch gewoon mens. De wedstrijd werd dood verklaard. Tot vorig jaar toen de vrienden Mart Menger en Jasper Been besloten de wielerronde nieuw leven in te blazen. De studenten hadden nauwelijks een idee waar ze aan begonnen maar het lukte ze met hulp en ondersteuning van anderen de klassieker weer te reanimeren. En zo werd er weer gefietst in Noordhorn. Eén ding was er veranderd. De vrouwen, die de ronde hadden groot gemaakt blonken uit door afwezigheid en hadden plaats gemaakt voor mannen. De wedstrijd was nu onderdeel van de zesdaagse geworden. Een begrijpelijke keuze van de jonge Noordhorners. Zij hebben zelf een wielerachtergrond en die ligt bij de mannen. En Noordhorn was al lang blij weer een wielerwedstrijd te kunnen uitschrijven.
Speciale editie
Ook dit jaar organiseren de beide heren weer de Ronde van Noordhorn en hebben ze het organisatieteam uitgebreid. Want het belooft een speciale editie te worden. Het de 10e keer dat de wedstrijd wordt gehouden. Wie had dat gedacht in 2006 toen Pim Cazemier bij de junioren de wedstrijd op zijn naam schreef. En wel om die reden heeft het organisatiecomité besloten dat de vrouwen terug keren in de Ronde. Volgens een van de hoofd organisatoren Jasper Been mag deze wedstrijd echt niet zonder de dames verreden worden. ‘Want," zo is zijn conclusie, ‘Met hen is het allemaal begonnen. Zij hebben de ronde op de kaart gezet en we vonden dat we dit jubileum alles op alles moesten zetten om de vrouwen terug te laten keren in de ronde. En dat is gelukt! Daar zijn we super blij mee. Het gaat een prachtige dag worden met zowel de mannen én de vrouwen in koers.’

Meer hulp
De heren Menger en Been willen het allemaal dus nog wat grootser aanpakken en om deze ambities waar te maken hebben ze hun team uitgebreid. ‘Dat kon niet anders. We hebben in de loop van de tijd nog meer respect gekregen voor Digna Heemstra die de organisatie in haar eentje deed. Wij hebben ook nog tentamens en willen er een hele speciale editie van maken vanwege het jubileum. Gelukkig hebben we adequate hulp gekregen en dat maakt het voor ons makkelijker. Samen met alle vrijwilligers en sponsoren gaan we er voor zorgen dat het een dag wordt om niet te vergeten."

Ander parcours
De wedstrijd die op vrijdag 1 juli wordt verreden zal dit maal niet de finish hebben in de zo bekende Langestraat waar het bij de molen en rondom cafe ‘Welgelegen’ altijd een gezellige drukte is. "Er zijn ten tijde van de ronde werkzaamheden in de Langestraat zodat we dit maal een ander parcours hebben,’ legt Been uit om er direct aan toe te voegen dat de nieuwe route minimaal zo leuk is en misschien nog wel wat zwaarder. "Er zitten een paar lastige bochten in, een stukje vals plat en natuurlijk de klinkers. We zijn nog bezig om te kijken wat voor festiviteiten we nog rondom de wedstrijden heen gaan organiseren. Waarschijnlijk komt er een tandemwedstrijd voor sponsoren en er zal zeker ook iets te doen zijn voor de kinderen. We hopen op lekker weer maar ook dat zal een mooie dag niet kunnen verpesten.’