Zuidhorn heeft periode in zicht; LEO, Opende en ’t Fean ’58 moeten vrezen

0
155

STREEK – De beslissende fase van de competitie is aangebroken. FC Grootegast kon in Kollum nog niet feestvieren. Het kampioensfeest werd een week uitgesteld (zie verslag elders in dit nummer). Zuidhorn is dichtbij de periodetitel. Degradatiezorgen zijn er voor ‘Fean ’58, Opende en FC LEO. Zeester was aartsrivaal VVSV’09 de baas. OKVC versloeg titelgegadigde De Sweach. Niekerk kwam niet in actie doordat tegenstander Harkstede niet genoeg spelers op de been kon brengen. Niekerk speelt zaterdag in en tegen Boerakker. Boerakker kan in dit duel kampioen worden. Niekerk is de nummer drie.

Buitenpost verloor in de strijd om plaats zes van Dronten: 1-2. De gasten kwamen al vroeg met 0-1 voor. Buitenpost toonde in de eerste helft weinig bezieling. Na rust een beter Buitenpost, dat ook kans op kans kreeg. Pas een kwartier voor tijd scoorde Joop Pijnacker de verdiende 1-1. Vijf minuten voor tijd knakten de Blauwkes alsnog door een geweldige dreun van ver: 1-2. ’t Fean ’58 lijkt niet meer te redden na de 0-3 nederlaag tegen VEV’67 en de winst van ONT. ’t Fean ’15 won elk seizoen van een kampioenskandidaat, was het hoopgevende bericht vooraf in het programmaboekje. En een kat in het nauw kan rare sprongen maken. Joost Nieuwenhuis en Erwin Tabak waren in de beginfase dichtbij een stunt. Die stunt werd al gauw de grond ingeboord nadat VEV simpel op 0-1 kwam en na de thee het 0-2 werd, waardoor het duel gespeeld was. Zuidhorn is nog steeds ongeslagen na een minieme overwinning bij De Walde. Laurens Bloem was goud waard door in de tweede helft een vrije trap van 25 meter te benutten. Daarbij maakte de keeper geen sterke indruk. Na een matige eerste helft had Zuidhorn in het tweede deel letterlijk de wind in de rug, zonder tot een hogere score te komen. De nacompetitie is nu binnen bereik. Grijpskerk-trainer Mark Kroese kon wel leven met de 3-1 nederlaag bij Stiens, dat nog strijdt voor promotie. Grijpskerk kwam vlak voor rust achter door een fout van de keeper. In de tweede helft viel de 2-0. Na de 2-1 door Peter van der Meer was het weer een wedstrijd. Een vrije trap die een eigen doel werd gewerkt betekende de nekslag: 3-1. Kroese hield een positief gevoel over het veldspel en het middenveld dat weer intact is. Aduard 2000 won knap bij Glimmen. “Normaal is het een gestolen zege, maar niets was minder waar”, liet Rob Vliek weten. Aduard speelde in tegenstelling tot andere wedstrijd vooruit. Deze pressietactiek verraste Glimmen. Na een half uur strafte Remco van Merode een fout van de keeper af: 0-1. Een ontluisterende nederlaag, noemde voorzitter Arjen Fledderman de 1-5 van FC LEO tegen RWF. En dat na een eerste deel waarin LEO de lakens uitdeelde en ook voor kwam via Eduard Zuidema. Vanaf dat moment nam RWF het heft in handen en liet het niet meer los. “We moeten uit een heel ander vaatje tappen in de laatste drie duels”, weet Fledderman. “Lijfsbehoud is het uitgangspunt en dat is het nog steeds. We gooien pas de handdoek als het onomkeerbaar is. Ik hoop dat de groep het tij nog kan keren.”. Hetzelfde laken een pak voor Opende, dat met 4-2 de boot inging tegen Rottevalle en ook alle zeilen moet bijzetten. Ook Opende begon hoopgevend en leidde zelfs tot twee keer toe (0-1 en 1-2). In de tweede helft ging het alsnog mis. Opende kon de druk van de thuisclub niet meer aan: 4-2. GSVV won de zespuntenwedstrijd van Suameer en heeft de zaak weer in eigen hand. De druk was enorm voor GSVV, dat bij verlies zo goed als gedegradeerd was. “We hadden het geluk nu eens aan onze zijde”, zei leider Jan de Vries na afloop. De Vries doelde op een niet gegeven penalty voor Suameer en de rode kaart die een speler van GSVV niet kreeg na de handsbal. Dan was het 0-2 geweest. Het liep anders. Door een eigen doelpunt- ook dat nog- won GSVV de slag. GSVV staat nu gelijk met Suameer. Wanneer deze situatie zo blijft volgt een beslissingswedstrijd. De Lauwers verloor op eigen veld van streekgenoot ASC’75: 1-3. Voor De :Lauwers scoorde Bert Jager. OKVC haalde een huzarenstuk uit door titelkandidaat De Sweach op een nederlaag te trakteren. Het enige doelpunt viel uit een penalty nadat Timon van de Helm werd gevloerd. Pieter Sieperda benutte de pingel: 1-0. Na rust had De Sweach wel de macht en kwam OKVC met enige geluk als winnaar over de streep. Zeester nam revanche voor de eerdere nederlaag 3-2 in Ulrum. In Zoutkamp werd het 2-0 voor de thuisclub. Het was weer een gelijk opgaande strijd, vol passie en inzet, maar met iets minder goed voetbal. Zeester won de slag van VVSV’09. De 1-0 was een eigen doelpunt. Twee minuten daarna het breekpunt in de wedstrijd doordat Jaap ‘Pirlo’ Tuma namens VVSV’09 een strafschop niet wist te benutten. Waarna Zeester de zaak vlak voor tijd besliste dankzij Vijko Postma: 2-0. Met dit resultaat staat Zeester tiende, terwijl VVSV’09 de rode lantaarn draagt. Eenrum werd in het degradatieduel tegen BATO afgetroefd op mannelijk voetbal, met name in de eerste helft toen men zich verdedigend geen raad wist met de sterke wind. Te veel duels gingen verdedigend verloren, waardoor de tegenstander in feite een makkelijk middagje beleefde. Uiteindelijk werd het 0-4, waardoor het doelsaldo van de Roodbaadjes aanzienlijk verslechterde. Eenrum is nu aanstaande zondag in feite verplicht te winnen in en tegen het in punten gelijk staande Zuidlaarderveen, omdat het doelsaldo behoorlijk slechter is, om ten minste PD-wedstrijden af te dwingen. Surhuisterveen boekte een benauwde zege bij De Wilper Boys, dat nog moet vechten tegen degradatie. Het winnende doelpunt viel in de 84e minuut en kwam op naam van Willem-Jan Snoek, de linksback die toch al zeven keer heeft gescoord. En dat is meteen het verschil tussen beide ploegen die moeite hebben met scoren. De Feansters hebben in de breedte meer scorend vermogen. Surhuisterveen deed goede zaken voor de periode, die binnen handbereik is. Kloosterburen verloor met 4-3 in Warffum, ondanks een riante 0-2 voorsprong. Na het uitvallen van Bert Mennes was de organisatie weg. Warffum profiteerde en trok de wedstrijd naar zich toe, al bleef het tot het eind spannend. Frank Vening en Emiel Geling vierden ieder hun doelpunt voor GVB dat verder onderste boven werd gelopen door De Sweach: 6-2.