Bauke Mollema in Top Tien tijdens Luik-Bastenaken-Luik; “Geloof dat ik met de bekerwinst van Feyenoord blijer ben”

0
1730

STREEK – Zelden maakte Bauke Mollema een dergelijke barre tocht mee als afgelopen zondag tijdens de befaamde klassieker Luik-Bastenaken-Luik. De rit van 248 kilometer werd geteisterd door regen-, hagel- en zelfs sneeuwbuien.
Het draaide uit op een loodzware wedstrijd die na 28 jaar eindelijk weer een Nederlandse winnaar kende. Wout Poels kwam als eerste over de finish en zo krijgt Adrie van de Poel eindelijk een waardige opvolger. Mollema was met zijn negende plek de beste Nederlander. ‘Volgens mij heb ik nog nooit in zulk slechts weer gefietst", blikt de renner van Trek Segafredo zondagavond op de terugreis vanuit de spelersbus terug: "Sneeuw, regen, hagel en veel wind. Pfff..wat een wedstrijd. Super leuk dat Wout Poels heeft gewonnen. Mooi ook voor het Nederlandse wielrennen. Het verbaasd me eigenlijk niet. Hij is het hele seizoen al sterk en zo explosief."

Over zijn eigen prestatie is Mollema tevreden, maar had graag wat hoger in het klassement geëindigd: "Negende is een top tien plaats, prima op zich, maar eigenlijk ook net niets. Ik voelde me lekker, maar kwam 7 km voor het einde alleen te zitten. Tijdens de voorlaatste klim moest ik in eens vol in de remmen en dat kostte me veel energie. Ik merkte wel dat ik er nog een flinke eindsprint uit kon persen."

Met die constatering is de oud-Zuidhorner blij want dat ontbrak er aan tijdens Baskenland. De energie begint steeds meer terug te komen. "Ik heb voor Baskenland toch even last van een flinke griep gehad en dat kost kracht. Deze koers ging me eigenlijk heel goed af. Het is toch 250 km onder barre omstandigheden. Als je dan op het laatst nog wat kunt is dat goed nieuws, maar ik geloof dat ik blijer met de bekerwinst van Feyenoord ben dan met mijn negende plaats," lacht de kopman uit de Trekploeg die zijn maatje Fränk Schleck moest missen vanwege een sleutelbeenbreuk. "Dat is echt wel een aderlating. Hij is natuurlijk een erg geroutineerde renner, maar de rest van de ploeg heeft enorm goed voor me gereden. Al moest ik het de laatste dertig kilometer alleen doen." Van die 30 kilometer bestond de laatste 600 meter uit een kasseienklim, nieuw in het parcours. Mollema grinnikend: "Ik vind dat wel grappig. Ben je al helemaal verrot, krijg je nog zo’n kasseienklim met wind en sneeuw voor je kiezen. Als je dan nog niet helemaal stuk bent, dan daarna wel. Leuk slot van het parcours en voor herhaling vatbaar,"aldus Mollema die het sluitstuk van de wedstrijd via Google Maps verkende. "Ik was te laat om het nog ter plekke te bekijken, maar met Google kun je tegenwoordig alles zien."

En nu op naar Zwitserland, om de Ronde van Romandië te gaan rijden. Deze meerdaagse die van dinsdag tot en met zondag wordt verreden vormt ieder jaar weer het overgangsmoment tussen de klassiekers en de grote rondes. "Ik heb er zin in. Een sterk deelnemersveld en een selectief parcours. Ik denk dat het een spannende koers kan worden."