Voorzitter Oranjemarkt Zuidhorn zwaait af

0
244

ZUIDHORN – Oranjemarkt Zuidhorn moet op zoek naar een andere voorzitter. Na zeven jaar legt de huidige voorzitter René Westerhoff-Dijkinga zijn hamer neer. Dat houdt overigens niet in dat de bijna-gewezen voorzitter het helemaal voor gezien houdt met de grootse Koningsmarkt in Zuidhorn. “Ik blijf me inzetten als vrijwilliger met deze geweldige groep mensen”, vertelt Westerhoff-Dijkinga.

Met het neerleggen van de voorzittershamer komt er een einde aan het 7-jarige voorzitterschap. “Het was een roerige tijd toen ik de vraag kreeg of ik interesse had in de functie”, herinnert Westerhoff zich. “Toch heb ik me geen moment bedacht. Als een grote club van vrijwilligers je vraagt en je zelf in het dorp woont, dan doe je dat.” Helaas kreeg zijn eerste Oranjemarkt een nare wending. In 2009 vond er even voor het middaguur een aanslag plaats in Apeldoorn. Een auto reed door de mensenmenigte richting de open bus van de koninklijke familie, die op dat moment te gast was in Apeldoorn. Daarbij vonden acht mensen de dood. “Dat werkte die dag echt door in Zuidhorn”, zegt Westerhoff. Aan de jaren daarna heeft de voorzitter betere herinneringen. “Het is weleens moeilijk geweest”, legt hij uit. “Maar met een enthousiast en capabel bestuur hebben wij de afgelopen jaren de organisatie flink geprofessionaliseerd. Op dit moment zijn er negen bestuursleden en maar liefst zestig vrijwilligers. En het resultaat mag er zijn, er staat nu een drukbezochte Oranjemarkt waar 25.000 tot 30.000 mensen op af komen.” En nog altijd groeit de markt. Tegenwoordig zien ruim tweehonderd handelaren Zuidhorn als dé markt om hun spullen aan de man te brengen. “Onze vrijwilligers beginnen om 3:00 uur in de ochtend al met het opbouwen van de 120 kramen”, weet Westerhoff-Dijkinga. “Tel daarbij op het plaatsen van veertig dranghekken, tachtig stopverbodborden en het inrichten van een crisisruimte en je begrijpt waarom er zestig goede vrijwilligers nodig zijn.” Daarmee houdt het niet op. Wie een markt opbouwt, moet hem ook afbreken. “Ook dat neemt een dag in beslag”, vertelt Westerhoff. “Alles bij elkaar zijn we drie dagen bezig met de Oranjemarkt. Tenminste, als je het voortraject niet meerekent.” Het bestuur van Oranjemarkt Zuidhorn komt in oktober voor het eerst samen. Daar worden de eerste zaken geregeld en de aftrap verricht richting een nieuwe, drukke Oranjemarkt op de eerstvolgende 27 april. “Dat begint met één vergadering in de maand”, aldus Westerhoff. “Naarmate Koningsdag dichterbij komt, gaat het aantal vergaderingen omhoog. De laatste weken voor de markt komen we meerdere keren per week bijeen.” Alles bij elkaar een drukke en tijdrovende hobby. “Maar wel eentje waar ik veel plezier uit heb gehaald”, zegt hij. “Helaas heb ik het tegenwoordig ook druk met andere nevenfuncties waardoor ik deze lastige keuze heb moeten maken.” Naast voorzitter van de Oranjemarkt zit René Westerhoff-Dijkinga ook in de gemeenteraad namens de VVD. “Het bestuur gaat nu op zoek naar een nieuwe voorzitter”, besluit Westerhoff. “Dus als iemand zich geroepen voelt om deze taak op zich te nemen dan mag hij of zij zich melden op de website www.oranjemarktzuidhorn.nl of tijdens de Oranjemarkt langskomen bij het crisiscentrum op de Dorpsvenne.”